Доступність посилання

ТОП новини

Політологи – про конституційну реформу.


Тарас Марусик

Київ, 8 грудня 2004 року.

Внесені сьогодні Верховною Радою України зміни до Конституції передбачають перерозподіл повноважень між трьома гілками влади – президентом, парламентом та урядом, що перетворить Україну на парламентсько-президентську державу.

Відповідно до ухвали, повноваження президента послаблюються, а повноваження Кабінету Міністрів та Верховної Ради посилюються. Що дало сьогоднішнє голосування для Української держави та її громадян?

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розглядає зміни до Конституції передовсім як великий компроміс різних політичних сил. Крім того, це, на його думку...

Вадим Карасьов

...форма достойного виходу Леоніда Кучми з великої політичної гри, і достойний вихід з політичної епохи, яку ми називаємо епохою Леоніда Кучми. Це теж дуже важливий крок, який зробив Президент.

Тарас Марусик

Чи дозріла сьогодні Україна до парламентсько-президентського ладу? - запитав я політолога.

Вадим Карасьов

По-перше, я б не перебільшував, що ці конституційні зміни торгують шлях до парламентсько-президентської республіки. Все ж таки важелі впливу президента залишаються досить вагомими.

По-друге, цей компроміс означає, що прихід до влади Віктора Ющенка не буде мати радикальних характер, а буде мати правовий характер, це дуже важливо з точки зору майбутнього впливу Віктора Ющенка, як нового президента на всі регіони України.

Це безперечно є крок до того, щоб майбутня перемога Ющенка була спокійно сприйнята у східних регіонах України. Тому цей компроміс означає, що ніякого регіонального розколу, ніякі сепаратистських спекуляцій, а також елітного супротиву до майбутнього президентства Ющенка не буде.

Тарас Марусик

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов переконаний також і в тому, що політична реформа в такому вигляді виключає саботаж, до якого могли вдатися представники різних владних еліт за іншого сценарію.

Шеф-редактор журналу “Політична думка” Володимир Полохало дотримується іншої думки на те, що сталося сьогодні у Верховній Раді.

Володимир Полохало

Насамперед треба сказати, що для багатьох, якщо не для більшості, учасників помаранчевої революції це голосування було несподіванкою і викличе безперечно розчарування.

Наскільки один з винуватців політичної кризи і погіршення економічної ситуації, і, зрештою, один з тих, хто був режисером і продюсером другого туру виборів став паритетним і якоюсь мірою легітимним тепер уже учасником переговорів. Я маю на увазі Леоніда Кучму.

Тому я б назвав сьогоднішні події в парламенті як парламентську контрреволюцію.

Тарас Марусик

Володимир Полохало вважає, що безпрецедентне дійство, яке ввійшло в історію новітньої України під назвою “помаранчевої революції”, було революцією громадян за свої права.

Сьогодні в парламенті змішали дві речі: забезпечення переголосування 2-го туру президентських виборів відповідно до вердикту Верховного суду і конституційну реформу, яка, за словами Полохала, не була ні гаслом, ні очікуванням, ні бажанням учасників “помаранчевої революції”.

Сьогоднішнє голосування дало шанс насамперед фінансово-політичним угрупованням.

Володимир Полохало

Я маю на увазі дніпропетровський клан, київський клан та й, зрештою я б сказав, що йдеться про торжество олігархів. Саме вони сьогодні святкують перемогу, називають це актом примирення, називають це тим, що немає ні переможених, ні переможців, хоча будь-яка революція завершується або перемогою, або поразкою.

Отже, якщо немає ні переможців, ні переможених, це, за висловом Кучми, означає шанси для тих, хто дискредитував себе в очах народу, хто давно мав піти самостійно з політичної сцени.

Антиолігархічна складова сьогоднішньої революції була знехтувана тими, хто пішов на цей абсолютно необґрунтований компроміс.

Тарас Марусик

Шеф-редактор журналу “Політична думка” Володимир Полохало вважає, що таке поняття, як парламентсько-президентська республіка, при домінуванні кланів, не має жодного сенсу і не дає переваг для громадян країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG