Доступність посилання

ТОП новини

Українська музика у Франції.


Леся Олійник

Київ, 15 грудня 2004 – В останні дні акцій протесту, які відбувалися в Україні, в Парижі київські музиканти здійснювали проект “Українська музика у Франції”. Солісти Національної філармонії України знайомили парижан із музикою українських композиторів, вчили юних французів грати українську музику, а також представили скрипку нової конструкції українського майстра Флоріана Юр’єва.

Навіть людина, яка не знається на інструментах, почує різницю в звучанні скрипки традиційної та скрипки ХХІ століття. Саме на такій, новій, скрипці виконувалася “Мелодія” Мирослава Скорика. Її винайшов та виготовив відомий український майстер Флоріан Юр’єв. Його інструмент має принципово іншу конструкцію, що позначається на якості звуку – потужнішого й драматичнішого. Фахівці стверджують, що він більше відповідає вимогам сучасної музики.

Уперше скрипка Юр’єва зазвучала в руках Германа Сафонова в Києві. Скрипкою зацікавились і у Франції. Презентація інструмента відбулася в Парижі під час гастролей дуету київських солістів Германа Сафонова та Олени Строган.

Завданням музикантів було, за їхніми словами, якнайширше познайомити парижан із українською музикою. Заздалегідь вони надіслали до Парижа ноти українських композиторів і провели майстер-класи в одній із паризьких консерваторій. Після цього одна з газет написала: “Діти Парижа грають українську музику”.

А приїхали українські артисти до Франції на запрошення Асоціації “Російська музична традиція” та композиторського клубу при Російському культурному центрі в Парижі. Щоправда, в останній момент до цього долучилося і Посольство України.

Мистецький проект здійснювався в найгарячіші “помаранчеві” дні. На запитання радіо “Свобода”, як сприймали в Парижі музикантів із України, Герман Сафонов відповів: “Парижани реагували дуже жваво на те, що ми з України. Вони були в курсі помаранчевої революції. І в самому Парижі були дуже великі маніфестації на її підтримку . І коли ми спілкувалися з парижанами з аристократичного середовища, то одна жінка навіть сказала, що вона кожного дня молиться за Україну. Тому наші помаранчеві шарфи, в яких ми приїхали, були сприйняті з таким ентузіазмом, і ми відчули певну повагу до нас одразу ж”. Українську музику паризькі меломани назвали теплою та сонячною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG