Доступність посилання

ТОП новини

Французька преса про Україну.


Тарас Марусик

Київ, 22 грудня 2004 - Французька преса присвятила не одну статтю теледебатам між кандидатами на посаду Президента України Віктором Ющенком та Віктором Януковичем і переголосуванню 2 туру. Зокрема, газета “Фіґаро” у статті “Україна: дебати, проте не однією мовою” пише, що листопадова криза виявила пряму участь Януковича в сценарії масових фальсифікацій, причому це робилося в тісному співробітництві з Москвою. Далі процитуємо уривок: “Шантаж розколом, який він заохочував, дискредитував його, в той час, як справа з отруєнням кидає зловіщу тінь на методи, які його табір готовий використовувати”.

В сьогоднішній статті “Ющенко хоче Україну без олігархів” газета “Ліберасьон” зазначила, що аналітики сумніваються в тому, чи зможуть олігархи пристосуватися до відкритіших правил гри (цитую в перекладі з французької): “Ахметова і Медведчука розглядають як таких, кому є найбільше що втрачати. Пінчук, який підтримує комерційні зв’язки із Заходом, здається більше спроможним змінитися”.

Ще одна стаття з газети “Фіґаро” вже встигла викликати обурення в українців Франції. Мова йде про матеріал Александра Адлера “Розірвати трагічну ізоляцію Росії”. На початку статті автор пише, що ніколи з 1992 року Росія не мала такого поганого іміджу, як в 2004 році (цитую): “Організувати постійне втручання в українські вибори, щоб у розпалі кампанії капітулювати перед демократичним бунтом середнього класу Києва; отруїти головного кандидата опозиції і залишити його в живих, з розпухлим обличчям як свідчення кримінальности і дурости рядових співробітників “органів”...”.

А тепер процитую місце, яке викликало обурення українців: “Я не звинувачую українських націоналістів за те, що вони були співучасниками вбивства генерала Ватутіна або прямими спадкоємцями погромників Петлюри”.

Голова Об’єднання французів українського походження, професор історії Жак Шевченко так прокоментував телефоном публікацію газети “Фіґаро” “Розірвати трагічну ізоляцію Росії”:

“Це давній лейтмотив, який щоразу виходить з-під пера Александра Адлера. Останнім часом це вже його друга стаття, яку можна розцінити як українофобську. Його проросійська позиція дуже добре відома. Він зовсім не любить України. Через три дні після 2 туру виборів він дописався до того, що України не існує”.

Статтю Александра Адлера “Розірвати трагічну ізоляцію Росії” коментував голова Об’єднання французів українського походження, професор історії Жак Шевченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG