Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до виборів і можливість фальсифікації.


Ірина Халупа Гості: Ірина Громова, член виборчої дільниці №29 сотого територіального округу міста Кіровоград (телефоном); Олександр Черненко, член Комітету виборців України.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 22 грудня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішньої передачі: “Підготовка до виборів і можливість фальсифікації”

Гості передачі: Ірина Громова, член виборчої дільниці №29 сотого територіального округу міста Кіровоград (телефоном); Олександр Черненко, член Комітету виборців України.

Хочу сказати, що власне на цей момент, коли виходить наша передача, на Майдані Незалежності триває мітинг, ми якраз прибігли з вулиці. Провели останніх кілька хвилин перед телевізором, де зараз виступає Юля Тимошенко.

Отже, на Майдані тисячі людей. Місяць тому українці з усіх куточків країни приїхали до Києва, щоб протестувати проти фальсифікації виборів, щоб захистити своє право.

За 17 днів, ми мирно, без крові, елегантно змінили Україну, сказав на Майдані сьогодні Віктор Ющенко. Тепер залишається зробити ще один крок.

26-го грудня мільйони українців вкотре підуть на виборчі дільниці і намагатимуться ще раз вибрати свого президента. Чи тим разом їхнє волевиявлення матиме можливість втілитися в життя. Про це ми сьогодні поговоримо.

Новий закон, який був ухвалений ВР і який підписав президент Леонід Кучма, дещо змінив процедуру голосування. Чи ці механізми, які було запроваджено унеможливлять ці фальсифікації та зловживання, які відбулися 21-го листопада.

З таким запитанням я звернулася раніше сьогодні до члена Вищої Ради Юстиції, нового члена ЦВК, Миколи Мельника. Микола Мельник

Унеможливлення тих зловживань, які були при попередньому голосування прийнято закон про особливості застосування закону про вибори президента, при повторному голосуванні 26-го грудня цього року.

Там передбачено і новий порядок формування комісії, виготовлення бюлетенів, голосування за відкріпними посвідченнями. Тобто, певні законодавчі запобіжники вже передбачені.

Але створені нові проблеми і формування комісій і діяльністю. Я думаю, що на законодавчому рівні зроблено багато для того, щоб не відбулося того, що було, що встановив ВСУ.

Ірина Халупа

А на законодавчому рівні, а в практичному розумінні ще багато що треба буде зробити так?

Микола Мельник

В практичному розумінні робилося, робиться і буде ще зроблено. Якщо говорити про ЦВК, то ми працюємо на цейтноті і неординарна ситуація за такий короткий термін, який був встановлений законом проводити вибори за зміненою схемою формування комісій.

Фактично, формуються нові комісії і приходять нових людей багато. І запустити цей механізм без збоїв, то буде дуже складно, і неможливо.

Ірина Халупа

Пане Мельник, але такі фальсифікації це все, що відбувалося, скажімо сервером, цього не буде тим разом?

Микола Мельник

Я відчуваю ситуації, атмосферу ЦВК, ті заходи, які вживають – цього не буде.

Ірина Халупа

В нас є інформація, що в Дніпродзержинську на дільницях подали списки виборців з першого туру з усіма помилками?

Микола Мельник

Закон про особливості, який був проголосований 8-го грудня передбачає, що списки виборців для повторного голосування 26-го грудня складається на підставі списків виборців, які використовувалися 31-го жовтня цього року з порядку уточнення, як це передбачає закон.

Тобто, всі ті уточнення, які були внесені в список 31-го жовтня до кінця голосування, вони мають бути враховані при складанні нового списку. А далі виборець звертається на дільничну комісію, ідуть уточнення юридичного статусу списку, який був використаний 31-го жовтня, потім список, який використовувався для голосування 21-го листопада і той, що буде використовуватися 26-го - це різні документи.

Ірина Халупа

Отже, виборці повинні піти на дільниці і перевірити свої дані?

Микола Мельник

Так. В кого були проблеми 21-го листопада я рекомендував би ще раз перевірити. Тому, що списки виборців на це голосування складається на підставі тих списків, які були 31-го жовтня.

Тих, хто уточнив себе 31-го жовтня і проголосував без проблем не повинно бути проблем. Але на практиці може виникнути будь-що і тому для гарантії варто було б піти перевірити, уточнити.

І я хочу наголосити ще на одному моменті, що включення до списку виборців в день голосування тепер за новим законом, можливе лише за рішенням суду. Тому, це треба зробити заздалегідь, залишилося кілька днів і треба це використати.

Ірина Халупа

Якщо я не помиляюся здається півтора мільйона осіб не змогли голосувати, бо у списках їхня інформація була не точною?

Микола Мельник

Так. Законодавець за логікою, якою він тримав закон виходив з того, що 21-го листопада були викривлення істотні у деяких місцях по списках виборців. І він виходив з цього, що ці списки не можуть бути покладені в основу формування списків на нове голосування.

Тому, знову ті проблеми, які були 31-го жовтня, вони певною мірою переносяться на це голосування.

Ірина Халупа

Ви всі роз’їжджаєтесь цими днями і розвозите бюлетені, так?

Микола Мельник

Буквально сьогодні вже колеги мої поїхали відвозити бюлетені по тим областям, по тим регіонах за якими закріплені.

Ірина Халупа

І скільки бюлетенів було надруковано на цей повторний тур, пане Мельник?

Микола Мельник

Кількість, яка передбачена законом, а закон передбачає, що з бюлетені друкується відповідно до кількості виборців, які були включені до списку виборців 31-го жовтня і плюс 1%.

Я зараз боюся точну цифру вам назвати – це план 38 мільйонів.

Ірина Халупа

І чи є якісь зміни між тими бюлетенями, які будуть використані 26-го, чи вони точно такі самі, які були на другий тур виборів?

Микола Мельник

Вчора голова ЦВК був на банкнотно-монетному дворі, він демонстрував ЗМІ новий зразок бюлетеня, новий дизайн, система захисту, як стверджують фахівці, що на жодному підприємстві України, як на тому, що виготовляють бюлетені виготовити такого характеру документ неможливо.

Ірина Халупа

Так що підробити бюлетені неможливо?

Микола Мельник

Ви знаєте, підробити можна все.

Ірина Халупа

В принципі так.

Микола Мельник

Але, як кажуть фахівці їх підробка такого документа, виходячи з такої техніки, яка наявна в Україні нібито виключають.

Ірина Халупа

Як Ви думаєте до нового року українці будуть знати ім’я і прізвище свого нового президента?

Микола Мельник

Я думаю, що українці будуть знати ім’я свого президента у ті строки, які передбачені законом.

Ірина Халупа

Де голосуватимуть члени ЦВК?

Микола Мельник

Чесно кажучи я ще не знаю, бо Сирець сказав, щоб ми о 7-й вже були на роботі у неділю, тому що о 8-й відкриваються дільниці і ми мусимо знати кожний по своєму регіону, як відкрилися дільниці.

Приймати оперативну інформацію про кількість виборців, хід голосування. Але я думаю, що в проміжку такому скочимо і своє волевиявлення здійснимо кожен там, де хто прописаний.

Ірина Халупа

Що треба робити, щоби не було 4-го туру?

Микола Мельник

Лише треба два моменти. Треба, щоб виборчі комісії працювали в режимі, які передбачено законом, дуже великою відповідальністю поставитись до того, що робиться. І другий момент, щоб виборці прийшли і проголосували.

Ірина Халупа

Як Ви думаєте, пане Мельник дехто із таких скептиків говорить, що це вже народу набридло і може не прийде багато виборців на дільниці, яка Ваша думка?

Микола Мельник

Важко якісь прогнози складати мені, якщо особиста моя думка, як громадянина, то я думаю, що явка буде високою. Ці вибори не схожі на будь-які інші і унікальність те, що люди відчули, що від кожного з них залежить більше, ніж він думав раніше. Виборці підуть на голосування.

Ірина Халупа

В Україну приїздить рекордна кількість міжнародних спостерігачів. Останнє, що я бачила це була цифра більше, ніж 8 тисяч.

Микола Мельник

Це вже більше сьогодні ми на засідання зареєстрували. Ще офіційні спостерігачі, я думаю, що це десь перевалить і десяток тисяч.

Ірина Халупа

Як Ви думаєте це сприятиме демократичному виборчому процесу в Україні?

Микола Мельник

По-своєму всі чинники сприяють по-своєму і спостерігачі якщо вони виконують належним чином свою функцію, і представників ЗМІ. Кожен виконує свою функцію для того, щоб забезпечити чесні, прозорі, справедливі вибори.

Ірина Халупа

Це був Микола Мельник, член Вищої Ради Юстиції, новий член ЦВК, пан Мельник відповідає за закордонний округ і за Хмельниччину на цих президентських виборах.

А тепер до наших гостей і до запитань.

Ось ми чули, що наприкінці пан Мельник сказав, що якщо всі будуть виконувати своє завдання, то вибори повинні відбутися нормально і без проблем. В цьому будуть допомагати тисячі міжнародних спостерігачів, на це будуть сподіватися мільйони українських виборців.

Почнемо з Вас, пані Ірино чи виборчі комісії мають можливість працювати у режимі, який передбачений новим законом про вибори?

Ірина Громова

Так. Ми власне сьогодні приступили до праці і часу дуже мало. Але склад у нас вже перевірений, у нас нових людей немає просто стало менше за рахунок того, що люди, які представляли інтереси влади на пропорційній основі побудована комісія, тому людей просто менше.

Я думаю, що всі ми настроєні на працю і навіть всі стислі такі строки – ми справимося. Сьогодні у нас було перше засідання, лише отримали списки, отримали запрошення. Сьогодні в ночі ми будемо їх заповнювати.

Завтра, у нас є час з ранку, треба їх рознести для того, що потім можна було аналізувати. Я думаю, що ми справимося.

Ірина Халупа

Пане Черненко, ось ми чули дивлячись разом з Вами на виступ Юлі Тимошенко на Майдані Незалежності, що вона дуже позитивно оцінює роботу ЦВК і нібито всі задоволені з їхньою діяльністю.

Олександр Черненко

Крім Шуфрича.

Ірина Халупа

Це не був би нормальний світ, як би всі були б задоволені. Хтось мусить бути незадоволеним.

Отже, новий закон, нові умови, але деякі проблеми були усунені, але були створені нові.

Що треба робити, щоб ті нові проблеми, які з’явилися тепер не сприяли і фальсифікації і взагалі різним проблемам?

Олександр Черненко

Тут дійсно треба говорити, можливо, не про фальсифікації, а про певні проблеми в організації виборчого процесу з боку комісії. Я не погоджусь тут з думкою деяких депутатів, що багатьох виборців позбавили виборчого права. Якщо вони в списках є, то вони виборчого права не позбавлені. Просто в них з’являються певні труднощі для реалізації свого виборчого права.

Але з іншого боку, під кожну категорію громадян і під кожного громадянина закон не випишеш. В країнах Європи взагалі немає таких норм. Це твоє право прийти чи не прийти, можеш чи не можеш. Інша справа, що там на кожну дільницю є під’їзд для візка інвалідного, а у нас дільниці на 5 поверхах іноді знаходяться.

Але я про інше. Виписуючи детальніше і позбавляючи можливостей фальсифікації, ми тим самим ускладнюємо процес. Це об’єктивно, чим більше норм виписано, тим складніше буде реалізовувати.

Але на жаль, реалії у нас зараз є такими, що все-таки позитив від того, що не будуть мільйони голосів сфальсифіковані є більшим, ніж той негатив, що багато людей з труднощами зможуть, а деякі навіть не зможуть проголосувати.

Що тут можна зробити? Дійсно, ми вчора оголосили акцію, яку ми назвали умовно “Допоможи своїм”. Ми закликали органами влади, які в принципі за законом повинні це робити, хоча чітко не пишеться як, громадські організації, особливо інвалідські, просто громадян максимально допомогти тим, хто не може дістатись до дільниці і це зробити, відвести свого сусіда, свого родича, підприємству пенсіонера, який колись працював на цьому підприємстві теж надати транспорт.

Сьогодні була реакція київського міського голови Омельченка, який сказав, що Київ забезпечить відповідним транспортом. І я знаю, що в Донецьку підприємства деякі починали це робити. Ця проблема таким чином не вирішиться, але принаймні ми максимально спробуємо спільними зусиллями зробити, щоб люди змогли проголосувати, хоча тут є питання.

Наступне, це відкріпні посвідчення. Тут набагато складніше. Практично процедура наскільки є складна його отримання і голосування, що ти маєш знати, в якому окрузі ти будеш, щоб проголосувати.

Тут ми прогнозуємо, що навіть ті піввідсотка, які надруковані, будуть взяті тільки половиною людей. Тому що з сьогоднішнього дня їх можна брати і з завтрашнього. Дуже багато і прихильників Ющенка, які поїхали в комісії, спостерігачами в інші регіони так само проголосувати не зможуть, тому що в них цих посвідчень нема. Вони будуть сидіть у себе на дільницях, а на округ є лише одна дільниця, де можна голосувати з відкріпним посвідченнями.

Тут йдеться про десятки тисяч людей. Але ми знали сотні тисяч, які нібито голосували, а насправді ...

Ірина Халупа

В основному, чи цей плюс, який буде задіяний завдяки обмеженню голосування за відкріпними талонами буде більшим за мінус?

Олександр Черненко

Безперечно переважатиме. Хоча інша проблема, про це вже сказав колега з ЦВК, це списки. Списки, ми прогнозуємо, будуть дуже погані.

Ірина Халупа

Чи ви можете це пояснити про ті первісні списки, з якими були великі проблеми? Я чесно кажучи, не розумію логіку, чому були відібрані ті списки, а вже не виправлені?

Олександр Черненко

Логіка така, як казав член ЦВК, бо, скажімо, деякі законодавці казали, що з уточненими в Донецьку стало більше на 40 тисяч виборців, хоча як для мільйонного міста, я не вважаю, що це дуже багато.

Цим керувались, що багато повносили людей 21 листопада тих, які не можуть бути в списках. Тому, як запобіжник вони взяли ті. Єдине, що полегшить ситуацію, що 31 жовтня комісії дільничні не мали права виправляти неточності, якщо буква пропущена, чи цифра не так написана, то всі відсилали в суд або в ТВК.

21 листопада уже це можна було зробити на дільниці і можна це буде робити 26 грудня. Це частину проблем зніме, бо основні проблеми стосувались неточного включення, а вже потім йшло невключення, як таке.

Ірина Халупа

Пані Громова, були у Вас великі проблеми перший раз з тими списками і який інструктаж Ви отримали щодо цього, що ми всі сподіваємося буде остаточним туром виборів?

Ірина Громова

Мене дивує не тому, чому не взяли списки за 21 листопада, а за 31 жовтня, а те, куди поділися списки, за якими працювали комісії протягом останніх років.

От були парламентські вибори і абсолютно не було ніяких нарікань. Тобто ті списки на 31 жовтня готувались владою навмисно, тому що влада всерйоз не мала наміру ці вибори зараховувати, як такі, що дійсні. Це між собою ми всі розуміємо, що це була підстава, щоб потім визнати, що вибори недійсні і все. Тому що результат вони передбачали для себе невтішний.

Тому списки ясно, що дуже не досконалі. Тому ми, як члени комісії будемо в черговий раз і ображені неодноразово. Тому що люди зараз дуже такі емоційні. Але ми тримаємо себе в руках, ми не ображаємось. Тому що ми знаємо, що весь негатив, який спрямований на владу (люди приходять (виборці), і ми для них влада, тому що ми нібито працюємо, від кого ми б не були – ми влада) на нас виливається.

Але ми розуміємо, що це не проти нас особисто. Ми все це витримуємо. А списки дуже недосконалі. Там діти внесені, там померлі внесені. Що робити?

Але ще я хочу що сказати, що не в тому наші побоювання. Це ми переживемо. Додаткові списки складемо. В окрузі №100 в Кіровограді не це було головною проблемою.

Ірина Халупа

У Вас були інші проблеми.

Ірина Громова

Ох, які інші. Ми працювали на нашому рівні чесно. І в принципі ніяких грубих порушень ми не допустили. Але ж наші територіальні комісії і перший склад, і другий склад складалися настільки з одіозних людей, настільки це були кишенькові такі у влади люди, що от перший раз, коли ТВК почали отримувати всі наші протоколи, де Ющенко йшов з більше, ніж 50% всюди, то вони злякались і порозтікались, вирішили, що це вони зірвуть. Таких цифр вони просто злякались.

Другий раз, коли влада вже знала, що такі цифри будуть, перший раз вони може не чекали, а другий раз вони знали, що місто голосує за Ющенка, тому вони не тікали, не лякали, вони цинічно тупо отримали всі протоколи, потім просто місцями поміняли Ющенка і Януковича, направили в Київ і все.

Наша обласна прокуратура в цьому не бачить злочину. Кіровоградський суд визнав неправомірними дії членів ТВК, а обласний прокурор і прокуратура не бачать складу злочину. До сьогоднішнього дня прокурор у нас сидить. У нас є побоювання на такому рівні.

Олександр Черненко

Чи дійсно ті люди, які були в ТВК під час голосування І і ІІ туру, чи вони потрапили знову в комісію?

Ірина Громова

Ні. Зараз склад ТВК подає надію. Очолює комісію людина порядна. Ви розумієте, що влада є влада. Вона у нас кіровоградська наскільки криміналізована, настільки вони дискредитували самі себе, що вони навіть цього шансу на мімікрію самі в себе відібрали.

Вони розуміють, що Ющенко випереджає, що він переможе, але вони настільки зарились в цей бруд і злочини, що вони мімікрувати вже не зможуть, знаєте, як змінити шапку, прапор. Вони, як поранені такі звірі хижі, можуть піти на будь-які чисто бандитський якийсь вчинок.

Оцього ми серйозно боїмося, тому що місто наше за Ющенка однозначно, комісії збалансовані, пропорційний склад, ТВК нормальна, але я не знаю, чому ця поранена наша місцева влада, що вона може викинути.

Ірина Халупа

Я хочу поставити таке запитання, яке може бути корисним не безпосередньо у цих виборах, але у майбутніх парламентських виборах.

Ви, пані Громова, порушили цю проблему. Де старі списки виборців, які використовували на останніх парламентських виборах? Ось бачимо, що з’явилися списки, які нібито навмисно зіпсуті і які не те, що дали всім величезний біль голови, але значно підірвали демократичний виборчий процес в Україні.

Хто має право виправити ті списки? Що треба зробити, щоб ті списки були актуальними, дійсними, нормальними?

Олександр Черненко

Це одвічна проблема України, де поділись всі. Я не можу казати за всю Україну, але, скажімо, у Львівській області в мене є інформація по одному з районів. Списки зберігаються в центральних архівах. Звернулися органи влади для формування списків на 31 жовтня і в архівах цих списків не знайшли.

Де вони ділись я не знаю. Тобто це я говорю про один з районів Львівської області. На жаль, я зараз точно не скажу, наскільки це було поширено я теж не можу сказати. Але очевидно мова йде, що це готувалося раніше і було сплановано.

Ірина Халупа

Пані Громова, Ви, як член виборчої дільниці, підкажіть якісь поради, чи то ЦВК, чи людям, які формують ті списки, щоб не було цієї самої проблеми через півтора року.

Ірина Громова

Я впевнена, що її не буде. Тому що ці списки є, як каже колега в сейфах. Я впевнена, що вони є. Влада по всій Україні зробила це свідомо. Тому буде інша влада, інша підготовка до виборів.

Олександр Черненко

Буде виборчий реєстр, нарешті, у нас.

Ірина Громова

А може щось і зміниться більш так продвинуто.

Тому що Кивалов почав цю справу, це єдине його позитивне. Я думаю, що це центральна виборча комісія продовжить, я знаю, що і в бюджет закладені кошти в проект на наступний рік, щоб реєстр…

Дуже багато закордонних організацій і фондів готові дати на фінансування і, можливо, на наступні парламентські. Хоча, ну мало часу, звичайно, але будемо сподіватися.

Ірина Халупа

Як такий виборчий реєстр запобігатиме можливим проблемам? Це база даних....

Олександр Черненко

Так, це база даних, яка постійно оновлюється, підтримується вертикаллю виборчих комісій. Тобто органи місцевої влади мінімально там втручаються.

Це у всьому світі випробувальна система, зрештою, єдина. Зараз багато баз даних у органах МВС, в ЖЕКах, в тих і тих. Їх всіх зводять на виборах в купу, і маємо те, що маємо. І це було б дуже добре.

Ірина Халупа

Пані Ірино, чи отримали Ви, як член виборчої дільниці, якісь спеціальні інструкції щодо цього повторного туру, чи були якісь трейнинги з Вами проведені? Чи вони передбачені? Чи взагалі якісь навчання, щоб не було того, що було.

Ірина Громова

Ви знаєте, не було просто часу. На сьогодні нас лише вперше скликали, по суті, у нас було перше засідання. Але з іншого боку, ми всі зараз дуже політизовані, ми слухали неодноразово телебачення...

Ірина Халупа

Може не всі такі запальні, як Ви, пані Громова...

Олександр Черненко

Так, так, я трохи песимістичне дивлюсь...

Ірина Громова

Я не думаю, що настільки суттєві ці зміни щодо нашої конкретної технічної роботи, це більше стосується таких загальних запобіжників. А наша робота, я думаю, що наша головна задача – це відпрацювати день, а потім вчасно порахувати. Тобто тут нічого не змінилося.

Ірина Халупа

А Ви, пане Черненко, що Ви можете запропонувати виборцям? Крім того, щоб прийти вчасно і перевірити себе в списках, що ще? Якісь конкретні поради?

Олександр Черненко

Конкретні поради, тобто процедура для виборців, якщо він голосує не по відкріпному, не за місцем проживання, залишається, практично, та ж сама.

Тільки можливо новина буде, що обмежена кількість документів, за які видають посвідчення, тобто зараз не можна буде проголосувати за закордонним паспортом, якщо хтось звик це робити. Тільки паспорт громадянина України, квиток для військової строкової служби і довідка про громадянство тих, хто не має паспорта.

Ні закордонний паспорт, ні, тим більше, пенсійне посвідчення чи водійські права не є такою підставою, це таке нововведення.

Звичайно дивіться, щоб на бюлетенях, які Вам дають, була печатка, підпис члена дільничної комісії, щоб він потім не визнавався не дійсним, бо дуже часто це мало місце. Нікому, якщо хтось буде примушувати, показувати, за кого хто проголосував. Це грубе порушення закону, і та людина має нести відповідальність.

І всі ті міфи про камери в кабінках, що бюлетені можна буде глянути, вони мічені, це все є міфи, на це не зважати. Пам’ятати, що волевиявлення є таємним. І просто на кожній дільниці, в принципі, комісія пояснить, як заповнювати.

Ірина Халупа

А чорнило, яке зникає?

Олександр Черненко

Ви знаєте, я був шокований, бо на кожних виборах ходять такі міфи.

Ірина Халупа

Є це міфом?

Олександр Черненко

Я на кожних виборах чув про ручки, що зникають. На цих виборах я їх нарешті побачив, одна навіть лежить у мене вдома.

Ірина Халупа

Так що це не міф? Так що хай кожен виборець може йде зі своєю власною ручкою, перевіреною?



Олександр Черненко

Може хай і йде зі своєю власною. Але для того, щоб такі ручки потрапили в ці кабінки, має бути змова всієї комісії, тобто тут треба взаємоконтроль комісії.

Ірина Халупа

Цікаво, а де такі ручки виробляють?

Олександр Черненко

Для мене це загадка. Але там відтиски лишаються. Чорнило зникає, але лишаються відтиски. І деякі комісії добросовісні приймали рішення приймати відтиски, як волевиявлення. Але це одиниці були, в принципі.

Ірина Халупа

Пані Громова, у нашій попередній розмові з Вами ми також говорили про те, що часто виборці свої емоції виливали на бюлетень. Вони словами або якимись символами підтримували одного або другого кандидата, і тоді треба було торгувати з членами виборчої дільниці, що можна, а що не можна.

Отже, може повторіть, що це було і що не можна робити? Чи Ви будете підказувати людям: просто голосуйте і все, без емоцій?

Ірина Громова

Так, я виступала і нашому обласному телебаченні з тими ж самими закликами. Особливо під час першого туру мені це здалося надзвичайно таким важливим і особливо масово було, що людина голосує за одного кандидата, проти іншого, пише якусь образу чи ще домальовує.

І це було завжди підставою для членів комісії, які були зацікавлені в цьому: бракувати і казати, що це не дійсні. Ми, як могли, відстоювали, і це призводило до полемік. Я впевнена, що не всюди вони виникали взагалі.

Тобто краще, якщо він піде розважливо, отримає документ, проголосує, поставить плюс за кандидата, якого він підтримує, і все, більше нічого, ніяких підписів, підкреслень, знаків оклику, просто буде от такий ...

Ірина Халупа

Лаконічний, але рішучий...

Ірина Громова

Так, тому емоції в кабінці висловлювати не варто, думаю...

Ірина Халупа

Так. Дякуємо, пані Громова. А тепер давайте ми перейдемо на Майдан Незалежності, де, як ми згадували на початку передачі, триває мітинг, або може вже завершився.

На Майдані зараз наша колега Надія Шерстюк, вона нас зараз усіх знайомить з тим, що відбувається зараз на Майдані. Чи ще тривають виступи? Народ піднесений, як завжди?

Надія Шерстюк

Так, доброго вечора всім гостям, слухачам, доброго вечора, Ірино. Щойно, 5 хвилин тому, закінчився мітинг на Майдані. Рівно місяць тому 22 листопада почалася помаранчева революція, і сьогодні на Майдані знову людно.

Весь Майдан заповнений людьми, всі в піднесеному настрої і знову безліч помаранчевих прапорів і державних прапорів України.

Виступали Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Олександр Зінченко, стояли на сцені брати Клички, Руслана, Оксана Білозір. Власне лейтмотивом всіх виступів було те, що незважаючи на маленькі кроки до перемоги, не варто розслаблятися, не варто заколисувати себе якимись надіями, що перемога ніби-то в кишені.

Власне Юлія Тимошенко закликала всіх виборців прийти 26-го грудня проголосувати, а після завершення голосування о 20.00 прийти до своїх виборчих дільниць, щоб не допустити фальшування виборів, тому що за її відомостями готуються нові більш вишукані сценарії фальсифікації.

Власне сцена буде тривати до 26 грудня. Майдан оживає, знову ці наступні 4 дні буде друга серія помаранчевої революції. Подивимося, якою вона буде і що принесе 26 грудня. Ірино?

Ірина Халупа

Не було жодних сигналів того, якою буде така помаранчева течія революції? Як вона виглядатиме?

Надія Шерстюк

Про це не йшлося, але знову закликали промовці зі сцени, щоб прийти 27-го на цю площу, вже після дня голосування, виходячи з цього, які будуть попередні результати виборів. Це мабуть буде розроблятися наступний план дій.

Ірина Халупа

Дякую, Надіє. Бажаємо тобі гарного вечора на Майдані. Ймовірно більшість наших співробітників також скоро там з’являться. Це була Надія Шерстюк з Майдану Незалежності.

Шановні гості, давайте підіб’ємо підсумки і дамо людям конкретні поради і пропозиції, як їм себе вести, враховуючи те, що вони сьогодні чули в цій передачі і все те, що вони говорили. Отже, як себе вести? Що треба робити?

Також пан Мельник сказав, що він передбачає, що буде дуже велика активність виборців знову на тих виборах. Може закличемо людей бути справді активними і голосувати за свого кандидата, пане Черненко?

Олександр Черненко

Безперечно. У нас взагалі нонсенс: завжди на другому турі голосує завжди менше людей, ніж на першому. Зараз ми цього не відчули, очевидно, переголосування так само. Бо інша справа, що багато людей зовсім не зможе проголосувати.

Але ми прогнозуємо досить високу явку. І закликаємо людей самим проголосувати спокійно, тихо, без емоцій. Допомогти тим зробити це, хто самостійно не може цього зробити.

У відповідності до закону прийти проголосувати, ввечері дочекатися-таки результатів. Очевидно, можна навіть біля дільниць, якщо вони є спостерігачами. Бо дуже часто, як в тому ж самому Кіровограді, коли хотіли голови комісій якось втекти, не підписавши протокол, люди їх просто не випускали. І таким моральним тиском змушували підписувати законний протокол.

Тому власне не піддаватися на жодні провокації, бо дійсно будуть спроби у певних регіонах зриву виборів. Але зараз перша можливість в України, КВУ прогнозує, що Україна має шанс провести ці вибори чесно і демократично, не зважаючи, звичайно, на багато організаційних проблем.

Ірина Халупа

Дякую, пане Черненко. Пані Громова, Ваше слово?

Ірина Громова

Якщо говорити про настрій, який панує в Кіровограді, то я б сказала, що це такий тривожний оптимізм. Дуже хочеться перемогти, віриться в перемогу, але ж є і тривога, тому що від цієї влади можна чекати чого завгодно.

Тому виборцям, звичайно, прийти, проголосувати, нам чесно порахувати, і спостерігачам – спостерігати і сподіватися на те, що ця перемога буде чистою, абсолютною та остаточною.

Ірина Халупа

Тривожний оптимізм – це все ж таки краще, ніж тривожний песимізм. Пані Ірино, скажіть будь ласка, чи доставлені вже бюлетені до Ваших дільниць, чи ще в дорозі?

Ірина Громова

Ні, сказали, що в п’ятницю, післязавтра. Але ми встигнемо, я ж кажу, все, що залежить від нас, ми налаштовані на роботу і ми все встигнемо, ми зробимо все.

Ірина Халупа

Дякую, пані Громова. Бажаю Вам успіхів і наснаги у цій важливій роботі.

На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”, тема якої була сьогодні: підготовка до виборів та можливість фальсифікації. Сподіваємося, що те, про що ми говорили, може бути корисним у запобіганні тому.

Гості передачі сьогодні були: член виборчої дільниці №29 територіального округу №100 м. Кіровограда, який на минулих виборах зазнав поганої слави, пані Ірина Громова.

І член комітету виборців України Олександр Черненко.

Ми з вами зустрінемось завтра. Слухайте “Свободу” та шануймося”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG