Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині розгорнулася дискусія навколо майбутніх відносин між Україною та ЄС.


Надія Кандиба

Німеччина, 28 грудня 2004 – Після очевидної перемоги на президентських виборах в Україні опозиційного кандидата Віктора Ющенка в Німеччині в перші післяріздвяні дні розгорнулася дискусія стосовно майбутніх відносин між Києвом та Брюсселем, яка нагадує дебати, що кілька тижнів тому велися навколо питання про зближення Туреччини та Європейського союзу. Одні політики виступають за відкриття для України перспективи повноправного членства в ЄС, інші відстоюють ідею “привілейованого партнерства”.

Заступник голови фракції Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів у Бундестазі Вольфґанґ Шойбле не виключив у далекій перспективі надання Україні повноправного членства в ЄС. “Звичайно, Україна є частиною Європи, і якщо вона матиме стійкі політичні, соціальні та економічні успіхи, то одного дня вона приєднається й до ЄС”, – сказав представник консервативної опозиції в інтерв’ю газеті “Bild”.

Натомість його колега по партії, експерт парламентської фракції ХДС/ХСС із зовнішньополітичних питань Фрідберт Пфлюґер порадив утриматися від таких обіцянок, зосередивши натомість увагу на розвитку з Україною “привілейованого партнерства”. Україна справді заслуговує чіткого сигналу з боку ЄС, сказав Пфлюґер у розмові з газетою “Rheinische Post”. Він наголосив, що Україна – це не тільки Донбас, але також Київ і Львів, які тісно пов’язані з європейською культурою. Тому, продовжив Пфлюґер, розробляючи політику відносно нових сусідів, Європейський союз не має права називати її в одному ряду, наприклад, із Марокко.

Ідея “привілейованого партнерства” знайшла підтримку і серед представників владної коаліції. Член німецько-української міжпарламентської групи, представник фракції соціал-демократів у Бундестазі Ґерд Вайскірхен, зокрема, сказав:

“Якщо це поняття ще не спалили під час дискусії про Туреччину, то тоді така пропозиція могла б бути цілком прийнятною. Безсумнівно, Європейський союз повинен переглянути свої відносини з Україною, але це не повинно перерости в різку конфронтацію з Москвою”, – застеріг німецький політик.

Водночас категорично проти надання Україні перспективи членства в ЄС виступив заступник голови фракції СДПН у Бундестазі Ґернот Ерлер. В інтерв’ю газеті “Berliner Zeitung” він заявив, що попри “всю симпатію до України” не бачить перспективи такого членства “навіть на горизонті”. На його думку, нині було б помилково знову розпочинати дискусію про прийняття до ЄС нової країни на кшталт тих дебатів, що велися навколо перспектив для Туреччини. Критики застерігають, що в разі подальшого розширення Європейського союзу ця організація може просто втратити свою дієздатність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG