Доступність посилання

ТОП новини

Новорічне італійське турне українських музикантів.


Леся Олійник

Київ, 5 січня 2005 – 16 концертів упродовж трьох тижнів у Римі, Неаполі, Мілані та інших містах Італії – ось така статистика останніх гастролей Національного симфонічного оркестру України та Національної хорової капели “Думка”. Кульмінацією подорожі українських музикантів стали різдвяні концерти в церквах Тарквінії та Сицилії. Капела “Думка” вже повернулася в Україну, а Національний симфонічний оркестр продовжує свої гастролі новорічною Італією.

Під час католицького Різдва хорова капела “Думка” знайомила італійців із колядками, щедрівками, а також із українською духовною музикою. На відміну від православних церков, у католицьких храмах співакам дозволяють стояти в найсакральнішому місті – біля вівтаря, а до традицій інших конфесій ставляться толерантно. Як сказав керівник і диригент хору “Думки” Євген Савчук, православна музика італійцям дуже сподобалося, хоча для католицької церкви традиція акапельного співу є незвичною: “В нас називають церкву нашу ортодоксальною, тобто вона більш консервативна. І тому мало ймовірно, щоб католицька музика звучала в наших церквах чи храмах. Зі свого боку ми спокійно співаємо свою православну музику в католицьких церквах. І її дуже добре тут приймають”.

Іще одне відкриття зробили для себе українські музиканти: виявляється, в найменших італійських містечках є оперні театри, і без музики італійці не мислять собі життя. Як уважає диригент Національного симфонічного оркестру Володимир Сіренко, традиція слухати класику, любити оперу чи симфонію настільки велика, що в Італії не вистачає своїх оркестрів і хорів, аби задовольнити музичні потреби місцевої публіки. Тому і запрошують найкращі зарубіжні колективи.

Майстерність українських виконавців італійська публіка оцінила високо. Зокрема, вони відзначили, що такого рівня хору, як капела “Думка”, в Італії немає.

Зазвичай перевагу італійці віддають класичній музиці. Тому на замовлення концертної організації “Бельканто”, яка запросила українських музикантів на гастролі, Національний симфонічний оркестр і “Думка” виконували західноєвропейську класику – “Те Деум” Брукнера, “Стабат Матер” Дворжака, мессу Белліні, кантату “Карміна Бурана” Карла Орфа.

В Римі відбулася також прем’єра кантати “Про мир” сучасної італійської композиторки Ади Джентільї. До речі, вперше цей твір прозвучав у Києві.

Особливо емоційно італійці сприйняли “Оду радості” з ІХ симфонії Бетховена, яка є музичним символом єднання і братерства народів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG