Доступність посилання

ТОП новини

Помаранчева революція перемогла завдяки КҐБ?


Марія Щур

Прага, 17 січня 2005 – Минулого тижня представники української академічної громадськості запропонували висунути Віктора Ющенка на здобуття Нобелівської Премії Миру за усунення тоталітарного режиму виключно мирними методами. Розгорнута публікація в американському щоденнику New York Times про перебіг демократичної революції в Україні дає підстави говорити про те, що премію миру, якщо вона потрапить в Україну, доведеться розділити з українськими «силовиками», які перейшли на бік опозиції.

Ввечері 28 листопада понад 10 тисяч озброєних військових були готові виступити проти демонстрантів. Зіткнення могло стати початком громадянської війни, але не стало, бо на це не пішли українські «силовики», вірніше, тому що їх переконали не робити цього генерали Служби безпеки України. Маловідомим досі чинником мирного характеру Помаранчевої революції газета New York Times називає небажання української служби безпеки піти на кровопролиття. Особливою, за твердженням свідків у Києві, була роль генерала СБУ Ігоря Смешка, який переконав генералів з Міністерства внутрішніх справ зупинити внутрішні війська.

Судячи з того, що розповіли кореспонденту газети New York Times в Києві, офіцери СБУ не лише не допустили кровопролиття, але і повідомляли опозиції про плани Леоніда Кучми, охороняли лідерів опозиції та демонстрантів та посилали відкриті сигнали громадськості про те, на чиєму вони боці.

Співпраця між опозицією та СБУ розпочалася раніше, ніж демонстранти вийшли на вулицю. За словами Олега Рибачука з «Нашої України», контакти були встановлені після відставки голови СБУ Леоніда Деркача та призначення зорієнтованого на Захід Ігоря Смешка. Для зв’язків з опозицією Смешко призначив спеціальну людину, з якою Рибачук зустрічався регулярно, інколи щовечора. Ця людина приносила інформацію про плани Леоніда Кучми та Віктора Януковича. І якщо на думку деяких політиків, таким чином «силовики» лише розкладали яйця по різних кошиках, то Олег Рибачук переконаний, що робили вони це з ризиком для життя через антипатію до Януковича, його кримінального минулого та його методів приходу до влади.

За даними газети New York Times, остаточно керівники СБУ вирішили співпрацювати з опозицією після першого туру виборів, коли перші результати вказували на те, що Віктор Янукович виграє перегони, але тільки за рахунок фальсифікацій. Тоді генерали Романченко, Дріжчаний, Сарнацький та полковник Кондратюк, що відповідав за контакти із закордонними розвідками вирішили у кабінеті Ігоря Смешка, що вони подають у публічну відставку. Але, на думку генерала Смешка, так вони могли врятували лише свої погони, а не країну, тому вони вирішили діяти зсередини.

Представники СБУ передали опозиції записи, які підтверджували, що команда Віктора Януковича займається підтасуванням. Це ті записи, які публікувала «Українська правда». Оскільки підслуховування за українськими законами - нелегальна справа, то СБУ не поспішає називати своїх героїв, пояснили американському журналісту в Києві.

Також на одній з таємних зустрічей з лідером опозиції Віктором Ющенком керівники СБУ погодилися надати йому охорону та публічно показати, що СБУ є на боці закону, а не конкретного кандидата, що на той час означало виступити проти прем’єра Віктора Януковича. Ця листопадова зустріч відбулася після тієї, котру пов’язували з отруєнням Ющенка і Смешком, ця друга супроводжувалася обіймами й подарунками: Ющенко подарував Смешкові власноручно написану картину.

На другий день - 25 листопада на Майдані в супроводі Віктора Ющенка з’явилися п’ятеро генералів СБУ, які прочитали спеціальну заяву, по суті нейтральну, а по духу на підтримку опозиції – про те, що СБУ з народом. Після цього була зустріч з Леонідом Кучмою, на якій він за присутності Віктора Януковича відмовився вживати силу проти демонстрантів.

New York Times розповідає, що СБУ не лише захищали демонстрантів у кабінетах, але і на самому Майдані. Вони були серед демонстрантів, снайпери сиділи на дахах будинків, а антитерористичні бригади слідкували за пересуванням військових. Один з полковників СБУ, котрий тиждень пробув на Майдані, вирушив назустріч військовим попередити їх, що без письмового наказу напад на демонстрантів був би незаконним. На підтвердження серйозності своїх слів він повідомив, що СБУ веде зйомку Майдану.

Нарешті СБУ переконало командування армії не йти проти демонстрантів. На боці уряду залишалося тільки МВС. Тоді начальник штабу генерал Олександр Петрук подзвонив до Міністерства внутрішніх справ і заявив, що силам МВС будуть протистояти не лише студенти, але й армія. Бойову тривогу було відкликано. Але хто її оголосив? Знайти відповідь на це запитання американський журналіст так і не зміг. За словами генералів СБУ, лише три особи могли це зробити: Кучма, Янукович чи Медведчук. Кучма свою роль заперечує. Янукович та Медведчук не відповідають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG