Доступність посилання

ТОП новини

Візит Ющенка до Кракова.


Володимир Павлів

До Кракова прибув президент України Віктор Ющенко. Він у четвер на запрошення польського президента братиме участь в урочистостях з нагоди 60-ї річниці визволення нацистського концентраційного табору у польському містечку Освенцим. Натомість, своє перебування у Кракові президент України присвятив низці двосторонніх зустрічей із лідерами Польщі та інших країн. Зустрівся Віктор Ющенко також із польськими та іноземними журналістами.

Президент висловив сподівання, що Україна розпочне переговори про вступ до Європейського Союзу у 2007-му році. А виведення українських вояків з Іраку треба узгоджувати з урядом цієї країни та союзниками по коаліції, вважає Ющенко.

Головні запитання, які цікавили польських журналістів, порушувалися напередодні польською пресою і стосувалися призначення виконувачем обов’язків прем’єра Юлії Тимошенко, а також перспектив офіційного відкриття у Львові польського військового кладовища, званого ще цвинтарем Орлят. Напередодні обидва ці аспекти порушив у інтерв’ю для польського прес-агентства Олександр Квасневський. Пан Квасневський прокоментув це так:

“Можу сказати лише одне, що дует Ющенко-Тимошенко означає – і з цим всі люди на світі повинні згодитись – що українська політика буде суверенною”.

Однак журналісти допитувалися в українського президента про мотиви призначення Юлії Тимошенко. Ось що відповів Віктор Ющенко:

“Перше позиція - це суспільний фактор. У пам’яті людей закріпилося враження, що Віктор Ющенко- президент, Юлія Тимошенко- прем’єр. Цьому тандему віддають перевагу більше 1/3 українського суспільства. Окрім того, були відповідні політичні зобов’язання про те, що я розгляну кандидатуру Юлії Тимошенко на пост прем’єр-міністра України. Це дві основні речі.

Юлія Володимирівна справиться з цим завданням. Я хотів би, щоб через формування уряду у парламенті відбулася консолідація політичних сил. Ми на кінець зробили ефективний трикутник президент-парламент-уряд”.


Щодо термінів відкриття цвинтаря Орлят, то президент України не назвав точної дати, але обіцяв, що це відбудеться у найближчі місяці:

“Нам треба урегулювати ці питання. Польська сторона і львівська громада повинні один одному подати руки. Я не хочу, щоб чиясь рука зависла в повітрі і не зустріла іншу руку. Як президент, я все зроблю для того, щоб це питання у цьому році -в році Польщі в Україні- було вирішене. Це мій моральний обов’язок- допомогти вирішити це питання”.

Якщо взяти до уваги, що офіційно Рік Польщі в Україні закінчиться 31 березня, це означає, що на завдання, з яким президент Кучма не впорався за кілька років, президент Ющенко відводить собі трохи більше, ніж два місяці.

Перед зустріччю Віктора Ющенка з президентом Квасневським у Кракові, польський міністр культури вручив українському президентові мільйон гривен періоду гетьмана Скоропадського, які досі зберігалися в одному з краківських архівів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG