Доступність посилання

ТОП новини

Новий скандал щодо продажу зброї старою владою.


Марія Щур

Прага, 2 лютого 2005 – В Україні розгортається новий скандал щодо незаконного продажу зброї за кордон. Цього разу йдеться про можливий продаж до Ірану радянських ракет-носіїв, здатних нести ядерну зброю. Верховна Рада спрямувала до Генеральної прокуратури запит депутата Григорія Омельченка про порушення кримінальної справи проти державної компанії, яка, за даними депутата, здійснювала продаж зброї.

У відкритому листі до нового Президента України Віктора Ющенка Григорій Омельченко пише, що Україна нелегально здійснила продаж ракет до Ірану і порушила цим міжнародну угоду про нерозповсюдження ядерної зброї. Як нагадує експерт радіо “Свобода” Роман Купчинський, ця справа тягнеться вже з минулого року:

“Кримінальне розслідування розпочалося минулого року перед президентськими виборами. Слідство розпочала Служба безпеки України у жовтні і перші звинувачення були висунуті проти найвищого керівництва компанії Укрспецекспорт”.

Подібні звинувачення проти вищих керівників компаній лунали і раніше, як у випадку зі ймовірним продажем української протиракетної системи “Кольчуга до Іраку”. Але цього разу Роман Купчинський говорить, що шанси потрапити до суду у цієї справи більші, бо змінилося керівництво держави. До того ж, за словами експерта радіо “Свобода”, доповідь Омельченка виглядає гідною довіри:

“У звіті зазначені дати, імена, номери банківських рахунків, фіктивні компанії, які використовувалися для того, щоб переправляти гроші з Ірану”.

Українські експерти - такі як Олександр Сушко з Центру миру, конверсії та зовнішньої політики- вважають, що довести факт продажу буде непросто ( згідно зі звинуваченнями, це тривало впродовж трьох років - з 1999 по 2001-й). Західні експерти вважають, що справа може бути і не такою складною. Адже Іран не робить таємниці з того, що він купує високотехнологічну зброю за кордоном.

Як зауважує в інтерв’ю радіо “Свобода” директор Женевського Центру політики безпеки Шахрам Чубін, Іран любить навіть похвалитися цим:

“Іран з гордістю виставляє свої військові покупки. Вони не намагаються їх приховувати. Із цими ракетами вони також не будуть ховатися, якщо не йдеться про щось абсолютно нелегальне з точки зору України. І мені здається, що ці ракети підпадають не під міжнародні угоди, а під добровільні домовленості між країнами”.

Щоправда, Україна таки підписала домовленість про Режим контролю за ракетними технологіями у 1998 році.

Умовами членства у цьому договорі є посилення контролю за поширенням ракет та ракетних технологій, однак за словами женевського експерта, саме брак такого контролю в Україні й приваблює Іран:

“Іран купував військове обладнання в Україні і раніше. Він вибирає для цього ті країни, де експортний контроль не дуже прискіпливий. До того ж вищі надходження від продажу нафти внаслідок подорожчання нафти дають Ірану можливість витрачати більше коштів на оборону. Також Іран зараз намагається прискорити купівлю зброї на випадок, якби ООН наклав на країну санкції через розробку ядерних програм”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG