Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Литвин розповідав у Чехії про внутрішні і зовнішні проблеми, які можуть загрожувати новій Україні.


Мар’яна Драч

Прага, 9 лютого 2005 року - Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликає Європу зрозуміти і підтримати Україну та її нового президента, а для цього, зокрема, конкретизувати План дій "Україна-ЄС." Про це Литвин заявив у Празі, де він під час дводенного офіційного візиту зустрічається з чеськими політиками і підприємцями. Водночас Литвин розповів і про проблеми, які, на його думку, можуть загрожувати внутрішньому життю України.

Увага в Чехії до України після Помаранчевої революції й далі значна. Тому в програмі зустрічей Володимира Литвина у Празі всі провідні чеські політики, а зал Асоціації з міжнародних питань, куди у середу ввечері послухати гостя з Києва зібралися журналісти й експерти, був переповнений.

Внутрішні загрози

Голова Верховної Ради вважає, що після Помаранчевої революції є унікальний шанс реалізувати українську мрію, але водночас Володимир Литвин бачить низку загроз у внутрішньому житті України. Одна із них пов`язана із високими очікуваннями суспільства від нової влади, передовсім у соціальній сфері.

"Сьогодні у нас складається така тенденція, що наших провідних державних діячів у багатьох випадках розглядають як кумирів. А кумир і лідер, я вважаю, що є певна дистанція між ними. І знову ж таки це вимагає від державних діячів, починаючи від глави держави, бути у постійній бойовій формі".

Ще одну загрозу Литвин бачить у "вгамуванні політичних апетитів". До творення Помаранчевої революції були причетні багато людей , але у владних структурах обмежена кількість місць. І тут, на думку Литвина, потрібно розуміти, де спільна справа, а не починати боротьбу проти вчорашніх соратників.

Народної аграрної партії скоро не буде

В екслюзивному інтерв`ю радіо “Свобода” Литвин дещо сказав і про апетити власної політичної партії. На запитання, за яким принципом Народна агарна партія брала участь у розподілі владних портфелів в уряді та регіонах, пан Литвин відповів:

"Партія фактично не брала участі у розподілі посад. Я брав участь у зустрічах Президента України з цього приводу, виступаючи радше в ролі арбітра і підштовхуючи до якнайшвидшого вирішення цієї проблеми. Моя позиція полягає в тому, що Президент за Конституцією і за правом, яке надане йому народом, повинен вирішити це питання, як він вважає за потрібне. В уряді немає жодного представника Народної аграрної партії України. Але це не означає, що партія не буде підтримувати Президента. У п''ятницю у нас відбудеться з''їзд партії, і я буду говорити про те, що нам потрібна стратегічна підтримка Президента, нам потрібен діалог з Президентом і з урядом."

Оглядачі вважають, що за протекцією Литвина посади таки отримали двоє керівників областей – Дніпропетровської і Хмельницької (Сергій Касьянов належить до Народної аграрної партії, а Віталій Олуйко перейшов до однойменної фракції у парламенті в грудні.) Після протесту жителів Хмельниччини, які згадали, як Віталій Олуйко агітував їх за Віктора Януковича, у середу новопризначений голова державної адміністрації Хмельницької області подав у відставку. Реакція Володимира Литвина:

“Так. Я мав розмову з Олуйком. Я думаю, що він вчинив мужньо, хоча я вважаю, що домовленості, які були досягнуті, слід виконувати. Але знову-таки, я розглядаю це виключно у площині того, що не вистачає посад”.

Крім цього, пан Литвин розповів радіо "Свобода" про те, що його однопартійці збираються ухвалити нову програму й "уточнити" назву. На запитання, скільки саме "народних партій" потрібно Україні, Володимир Литвин відповів:

"Думаю, що проблема не в назвах, а проблема в наповненні. Але я стою на тому, що час галузевих партій давно минув . З таким же успіхом можна вести мову про освітян, про партію медиків. Треба нам сьогодні партії, які б відбивали загальний настрій, устремління суспільства".

Як буде називатися Ваша партія?

Володимир Литвин: “Вона буде називатися коротко. Я думаю, це буде залежати від рішення з''їзду”.

А які варіанти існують?

Володимир Литвин: “Народна партія, Народна рада, Народна Україна. Я думаю це те, що сьогодні потрібно для України, але знову ж таки головне – зміст”.

Зовнішня політика

Промовляючи у чеській Асоціації з міжнародних питань, Володимир Литвин також аналізував зовнішньополітичні проблеми. На думку голови Верховної Ради, нині представники НАТО готові мати тісніші відносини з Україною, ніж Євросоюз. Литвин навів думку голови Американського комітету НАТО, який вважає, що Україна зможе приєднатися до альянсу через два-три роки. А от Євросоюз, на думку Литвина, міг би бути активнішим.

"Сьогодні не може бути так, що коли Україна в особі свого лідера говорить про європейськість України, про європейський вибір України - а це починає отримувати подекуди роздратування. Можна як завгодно назвати План стосунківУкраїни з Європейським Союзом, але він повинен бути конкретним".

Якщо процес розширення об`єднаної Європи зупиниться на кордонах України, то це буде великою помилкою лідерів сучасної Європи, переконаний спікер.

У Празі Володимир Литвин також обговорював з політиками, зокрема з президентом Чехії Вацлавом Клаусом, візову проблему. За словами Литвина, Україна пропонує тут таку схему:

"Ми готові на безвізовий режим для громадян вашої країни, давайте безкоштовні візи і в максимально короткі терміни введемо для українців... І ми відійдемо від тої нелегальної міграції, яка зашкалює за 200 тисяч (в Чехії), і ці люди будуть себе відчувати людьми... Кажуть, це питання треба вивчити. А скільки ми його можемо вивчати? Краще було б, звичайно, щоб це рішення було ухвалене на рівні Європейського Союзу".

Попереду у Володимира Литвина ще зустрічі з чеськими підприємцями та банкірами, а у четвер вдень голова Верховної Ради України повертається до Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG