Доступність посилання

ТОП новини

Україна входить в моду серед інвесторів.


Марія Щур

Прага, 15 лютого 2005 – Дебют української молочної фірми на лондонському фондовому ринку оглядачі вже оголосили успішним. Вони говорять, що інвестори з нетерпінням чекають на появу акцій інших українських компаній, які можуть запропонувати те, чого вже давно немає на Заході, – високі темпи зростання. Крім того, поява саме української сільськогосподарської компанії на західному ринку свідчить про те, що ламається стійка тенденція.

Київська компанія “УкрПродуктҐруп”, зареєстрована на британському острові Джерсі, за перший день торгів зуміла зібрати 5 мільйонів фунтів. Ціна її акцій впродовж дня зросла з 53,5 пенсів до 60. “УкрПродуктҐруп” була не лише першою серед українських фірм, що презентувала свої акції на Лондонському фондовому ринку, але і ледь не унікальним випадком на пострадянському просторі, адже раніше інвестори вважали перспективними там лише акції потужних енергетичних, промислових та інфраструктурних компаній, таких як нафто-газові підприємства, телекомунікаційні фірми чи авіалінії.

Відбувається злам тенденції, говорить аналітик з компанії Global Insights Ральф Віґерт, але цей процес гальмує той факт, що Україна не має статусу країни з ринковою економікою в Європі.

“Головною проблемою для компаній поза ринком сталі, і особливо в сільськогосподарському секторі є те, що досі існують деякі обмеження на експорт до Європейського Союзу. Подальший успіх цих фірм на західному фондовому ринку залежатиме від того, чи новий український уряд зможе якнайшвидше отримати статус країни з ринковою економікою від ЄС та увійти до Світової організації торгівлі, бо вони визначають деякі важливі параметри для сільськогосподарської продукції”.

Інвестори ж чекають на появу молодих компаній з перспективою зростання. Як пише заступник редактора лондонського інтернет-видання Citywire, українська фірма може запропонувати зростання, про яке навіть не можна мріяти у Великій Британії. При цьому, як наголошують у Лондоні, перш ніж іти на західні ринки, український виробник сільськогосподарської продукції має перед собою майже 50 мільйонний внутрішній ринок. Цей ринок ще далеко не насичений такими продуктами, як, наприклад, тверді сири, які там мало продаються лише тому, що їх ще не було на чому виробляти і пакувати. Коли ж така компанія з’явилася, її продаж почав подвоюватися ледь не щороку.

Але популярністю у західних інвесторів користується не лише українська молочна компанія. Акції тих небагатьох українських фірм, котрими торгують на київській біржі, також виросли в ціні на третину, і це лише з початку року. Менеджер інвестиційного фонду LODH Invest East Europe Джон Салленджер, який додав до свого портфелю акції Маріупольського сталевого комбінату, “Запоріжсталі” та “Західенерго”, в інтерв’ю агентству “Блумберґ” так пояснює свій ентузіазм:

“Перемога Ющенка на виборах стала тим каталізатором, якого бракувало на ринку всі ці роки. Тепер ринок виглядає дуже перспективно, і ми розширюємо портфель наших інвестицій”.

При цьому аналітики говорять, що протягом останнього часу зросла увага інвесторів до багатьох новопосталих ринків Європи: Польщі, Туреччини, Румунії та Росії, але Україна все одно виділяється поміж них.

“Українська економіка – це окремий випадок. Вона викликає особливу увагу через події Помаранчевої революції і тому акції українських компаній купують більше, ніж акції компаній з інших новопосталих ринків”, - говорить Ральф Віґерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG