Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Справа Гонгадзе. Чи поставить нова влада крапку у цій гучній справі? Колективна угода – документ, що допомагає захищати інтереси робітників на підприємстві; Рубрика “Голоси скривджених”. Незаконне звільнення з роботи.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 15 лютого 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі такі теми:

-

Справа Гонгадзе. Чи поставить нова влада крапку у цій гучній справі?

-

Колективна угода – документ, що допомагає захищати інтереси робітників на підприємстві;

-

Рубрика «Голоси скривджених». Незаконне звільнення з роботи.

Увечері 9-го лютого мати зниклого журналіста Георгія Гонгадзе пані Олександра Гонгадзе упродовж двох годин спілкувалася з Президентом України Віктором Ющенком у справі зникнення її сина, яке сталося більше, як чотири роки тому.

За словами пані Лесі, Генеральний прокурор України Святослав Піскун дезінформував українського Президента щодо того, як розслідується ця справа.

Моя колега Галина Терещук спілкувалася з Олександрою Гонгадзе.

Галина Терещук

Розмова Президента України Віктора Ющенка з Лесею Гонгадзе відбувалась у його кабінеті в адміністрації у присутності першого помічника, адвоката пані Лесі Андрія Федура і Катерини Ющенко.

Мати Георгія Гонгадзе надала Президентові усі матеріали щодо зникнення її сина, а також вбивства її 19-тирічного племінника Стасишина, обпалені кістки якого 2 роки тому знайшла його мама.

У розмові з Президентом Леся Гонгадзе зрозуміла, що Генпрокурор України країни цілковито дезінформував Президента.

Леся Гонгадзе

Я вже казала, що Генпрокуратура – це каральний орган, а не той, що може щось вирішувати.

Пан Президент був погано інформований. Святослав Піскун сказав йому, що зі мною зустрівся і дійшов порозуміння, і що все гаразд.

На що я Президентові сказала, що нічого такого насправді немає. Я Піскуну говорила в очі, що я йому не вірю.

А ще є справа вбивства мого племінника Стасишина. Я показала панові Ющенку фото знайдених обпалених кісток племінника. Досі, уже 2 роки, так і не зроблено аналізу ДНК. А це вбивство було вчинене, коли Генпрокурором був Піскун.

Вікторові Ющенку сказали, що, мовляв, Гію забрали в машину, під час поїздки хтось тримав револьвер в руці, машина потрапила в яму, і куля випадково потрапила моєму синові в голову.

Добре, але де та голова? Я сказала панові Президенту, що як це так, що в Таращі була відчленова права кінцівка, а причленова в морзі?

Галина Терещук

За словами пані Лесі Гонгадзе, український Президент був шокований, почувши від неї та її адвоката розповідь про те, як це зникнення розслідувала Генпрокуратура, у тому числі під керівництвом Святослава Піскуна.

На запитання Віктора Ющенка, чого домагається мати журналіста, аби можна було поставити крапку у справі зникнення її сина, Леся Гонгадзе відповіла:

Леся Гонгадзе

Я вимагаю, щоб Генпрокуратура офіційно, на державному рівні, дала мені відповідь на ті питання, на які клопочу, тобто було зроблено аналіз ДНК стопи, волосся. Вони мають усі необхідні матеріали. Бо втретє я не зможу йти в морг – я не встану, щоб туди дійти.

Галина Терещук

Віктор Ющенко, вислухавши усю розповідь, а радше, сповідь матері вбитого журналіста, сказав пані Лесі, що усе це на межі якоїсь фантастики, і здорова мисляча людина навіть не може збагнути розумом увесь той цинізм, якого зазнала пані Леся Гонгадзе від державних мужів.

Президент України запевнив Лесю Гонгадзе, що він доведе справу зникнення її сина до кінця.

На моє запитання, чи вірить мати, що врешті так станеться, Леся Гонгадзе мені відповіла:

Леся Гонгадзе

Якби Віктор Ющенко був прокурором, слідчим, то я повірила б. А пан Президент… Безумовно, він має вплив, але він не експерт. Мені складно сказати, як все виглядатиме. Але якщо у мене на руках будуть висновки, зроблені на державному рівні, то я поховаю тіло і все закінчиться А тоді уже подам в суд на Генпрокуратуру.

Галина Терещук

Як зізналася Леся Гонгадзе, уперше після розмови на такому високому рівні вона вийшла не зі сльозами, з болем у серці, а з якимсь світлим відчуттям, що з нею український Президент говорив, як з мамою, як з людиною, яка так багато пережила.

Зізнаюсь, що я теж вперше побачила Лесю Гонгадзе після повернення з Києва такою радісною.

Надія Шерстюк

Чи вірять пересічні українці у те, що справа зникнення Георгія Гонгадзе буде розслідувана і винні будуть покарані? Хто або що заважає новій владі поставити крапку у цій справі?

З цим запитанням ми звернулися до перехожих на вулицях Києва.

Опитування провела Ганна Данько.

Ганна Данько

Чи вірите Ви в те, що розслідуватиметься справа Г.Гонгадзе?

Респондент

Я вважаю, що до кінця не буде доведена, бо коли б вони хотіли б довести, то довели б вже.

Ющенко багато чого обіцяв, але ж ви самі розумієте, що щось виконає, а щось не виконає.

Респондент

Можливо і доведуть. Але який результат буде?

Респондент

Взявся Ющенко, а хоч і тільки почав свою президентську діяльність, але я бачу, що він дотримує слова. Він говорив з його матір’ю і підключив прокуратуру, прокурора. Зараз Ющенко думає, що робити з Піскуном, чи залишати його, чи ні.

Респондент

Ви таке питання ставите. Про Гонгадзе ніхто нічого не знає. То валили на Кучму, то тепер і так далі. То кримінал кругом на чолі з сьогоднішньою помаранчевою революцією.

Респондент

Вірю Ющенку, Юльці вірю, новій владі вірю.

Респондент

З приходом нового Президента хотілося б, щоб ця справа була доведена до кінця. Була зустріч з матір’ю. Ви знаєте, коли вона вийшла від Президента, то сказала: “В мене таке почуття... Я зустрілася з дуже доброю людиною”.

Респондент

Обов’язково треба розслідувати це і довести до кінця, і покарати тих, хто винен, тому що я за Ющенка голосувала.

Респондент

Дуже важко, мабуть, сказати. Нова влада буде намагатися це зробити, але наскільки їй це вдасться. Дуже багато часу пройшло, могло вже багато документів загубитися.

Респондент

Так, як воно розслідувалося, то я затрудняюся відповісти на це питання.

Респондент

Воно залишиться нерозслідуваним.

Респондент

Так, вірю, тому що українці обрали собі гарного Президента. Все в нашій країні буде гарно.

Респондент

Ні, не буде. Не докопаються.

Респондент

Вірю, тому що Ющенко обіцяв народу, що це буде виконано в найкоротші строки.

Респондент

Я думаю, що ніколи не буде, тому що в цьому не зацікавлені в першу чергу обидва президенти: колишній і нинішній, тому що треба буде багато чого розповісти простим нашим громадянам.

Респондент

Я думаю, що все буде доведено до кінця, тому що справедливість на тому і справедлива, що все доводиться до кінця. Якщо його не довести до кінця, то ніяких перемін у нас не збулося.

Надія Шерстюк

Пропрацювавши 15 років у Харківській зооветеринарній академії, доцент Дмитро Гришко був звільнений, на його думку, через надмірну активність щодо відстоювання власних прав.

Адміністрація ж вузу наголошує на тому, що документи на продовження контракту подані невчасно.

Ситуацію з’ясовувала Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

Доцент Дмитро Гришко за 15-річний строк роботи у Харківській зооветеринарній академії пройшов шлях від асистента-стажера до завідувача кафедрою, а потім, за словами Гришка, прийшов новий ректор Валерій Головко і для початку вирішив розділити ордери на квартири у 40-квартирному будинку, що будував його попередник за власними уподобаннями.

Родина Гришка у ці наміри ректора не входила.

Дмитро разом із такими ж колегами по нещастю організовують профспілкову організацію “Граніт”, і починається судова тяганина. Справа закінчується тим, що суд визнає ордер на квартиру Гришка дійсним, і його родина з п’яти осіб переселяється із кімнати в гуртожитку до ізольованої квартири.

За словами, Д.Гришка, від того часу починається гоніння на нього, як такого, що дуже активно виборює власні права.

Гришка знімають з посади завідувача кафедрою, звільняють його аспірантів, а через деякий час він дізнається і про своє власне звільнення.

Дмитро Гришко

Я був звільнений у зв’язку із закінченням дії контракту, але це тільки офіційно, а неофіційно – це чотири роки щоденних гонінь, переслідувань як члена профспілкової організації “Граніт”. А ще... Я не підкорився. Не здався і відстоював свої житлові, людські, конституційні права.

Вікторія Маренич

Дмитро говорить про те, що його ніхто із адміністрації вузу не попереджував про можливе звільнення. Він працював кілька днів і вже після дати звільнення.

Сьогодні справа про поновлення Гришка на роботі розглядається у Дергачівському районному суді Харківської області.

А ось думка про звільнення Гришка адміністрації Харківської зооветеринарної академії. Говорить перший проректор академії Олександр Цупило.

Олександр Цупило

З Дмитром Семеновичем Гришком там була дійсно проблема, але вона більше пов’язана з пунктуальністю. Він пізно подав заяву про зарахування, тобто там більш технічні претензії. Зараз справа знаходиться у суді, як вирішить суд, то так воно і буде.

Вікторія Маренич

Щодо діяльності профспілкової організації “Граніт”, то пан Цупило не має жодних претензій до роботи цієї організації, хоча, за його словами, вони інколи працювали не так, як треба. Як треба? Перший проректор не пояснив.

Надія Шерстюк

Фахівці вважають, що найчастіше в Україні порушуються соціально-економічні права. Мільйонам українців виплачується занижена платня та пенсії, мізерна допомога з безробіття тощо.

Певним чином такій ситуації могло б зарадити укладання колективних угод на підприємствах. Цей документ, відповідно до закону «Про колективні договори і угоди» покликаний врегульовувати соціально-економічні відносин між робітниками і адміністрацією підприємств.

Проте, як засвідчує практика, угода, зазвичай, працює на користь адміністрації та власників підприємств, а не людей найманої праці.

З подробицями Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

Аби протистояти економічному свавіллю роботодавців та власників, люди найманої праці самоорганізовуються у незалежні профспілки. Однак саме тут і виникають найбільші проблеми. Роботодавці не зацікавлені у тому, щоб працівники, без їхнього на те відома та згоди створювали незалежні профспілки.

І це попри те, що, відповідно до Конституції України, «громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів».

Втім, на практиці все виглядає по інакшому. Так, за словами Юрія Кузнєцова, голови об’єднання Незалежних профспілок, що діють на підприємствах колись єдиного ВАТ “Нікопольський південнотрубний завод”, адміністрації підприємств, які входять до складу корпорації “Інтерпайп” і належать зятю колишнього президента Леоніда Кучми Віктору Пінчуку, перешкоджають законній діяльності незалежних профспілок, зокрема на Нікопольському заводі безшовних труб.

Говорить Юрій Кузнєцов.

Юрій Кузнєцов

Вони залякують людей звільненням, не надають путівки, не надають пільги. Це роблять майстри, бригадири, тобто керівники середньої ланки підприємства.

Працюється дуже важко, не хтять спілкуватися з представниками Незалежної профспілки, бо вона вимагає виконувати закон, а це їм дуже не подобається.

Микола Закалюжний

За словами Юрія Андрійовича, порушення прав незалежних профспілок продовжується і при проведенні переговорів та укладанні колективних договорів.

Юрій Кузнєцов

Це намагання викреслити профспілку з колективного договору, щоб вона його не підписала. Це робиться для того, щоб профспілка не мала ніяких повноважень і порушення прав працівників відбувалося, як і відбувалося раніше.

Микола Закалюжний

На думку представників адміністрації Нікопольського заводу безшовних труб, як і інших підприємств корпорації “Інтерпайп”, ситуація із укладанням колективних угод виглядає нормальною.

Юрій Шишо, головний інженер

Робочий колектив уповноважив профспілку гірничо-металургійної промисловості нашої, в якій перебуває 99% членів трудового колективу, підписати договір.

З боку адміністрації підписав голова управління НТК, з боку трудового колективу підписує голова профспілки, нашої профспілки гірничо-металургійної промисловості. Він був уповноважений конференцією підписати.

Микола Закалюжний

Вжите представником адміністрації словосполучення “наш профсоюз”, має пряме значення, адже статут одержавленої профспілки, якій доручено підписати угоду, не забороняє членства у ній представників адміністрації, які, на думку Юрія Кузнєцова, мають вирішальний влив на цю організацію.

Як результат, колективні угоди, які покликані захищати інтереси людей найманої праці, слугують працедавцям і містять суттєві порушення законодавства.

Відділ праці та соціального захисту населення Нікопольського міськвиконкому, до якого Юрій Кузнєцов звернувся зі скаргою, також на це не реагує належним чином.

Говорить заступник начальника відділу соцзахисту Лариса Фоменко.

Лариса Фоменко

З моєї точки зору, у відповідності зі ст. 11 закону “Про колективні договори”, я пропоную сторонам вступити в переговори. Незалежні профспілки і в минулому році протестували, і саме такі пункти було відзначено. Це розглядалося у суді, але суд взагалі-то відмовив, порахувавши, що це не є перепоною при укладанні і тим більше нашої реєстрації колективного договору.

Микола Закалюжний

За словами лідера Незалежних профспілок Юрія Кузнєцова, подавати заяви стосовно грубих порушень законів України при укладенні колективних договорів на підприємствах компанії “Інтерпайп” у корумпований міськрайоннийсуд не має сенсу.

Профком об’єднання Незалежних профспілок підприємств, що виникли на базі “Нікопольського південнотрубного заводу”, вирішив при посередництві Конфедерації вільних профспілок України звернутися за допомогою до Міжнародної конфедерації вільних профспілок, яка проводить моніторинг прав профспілок в Україні.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG