Доступність посилання

ТОП новини

Україну хоче приєднати до Європи Америка?


Сергій Драчук

Прага, 22 лютого 2005 – Сьогоднішній приїзд президента України Віктора Ющенка на зустрічі з президентом США Джорджем Бушем та керівниками держав і урядів інших членів НАТО й Європейського союзу спеціально влаштував Білий дім. Про це написав напередодні Ющенкового приїзду німецький тижневик “Шпіґель”, який називає це “небажаним зближенням”.

У Брюсселі цими днями відбувається ціла низка заходів, але всі вони стосуються Євросоюзу чи союзу НАТО. А що Україна не є членом ані НАТО, ані ЄС, президент США Джордж Буш оголосив першу годину короткого візиту президента України Віктора Ющенка до Брюсселя “засіданням Комісії Україна – НАТО”. Але цей силуваний жест зовсім не сприйняли керівники країн ЄС і очікують надалі від Буша примирливішого ставлення, пише німецький журнал. Європа, звичайно, святкує перемогу демократії в Україні, але має серйозні застереження щодо того, щоб пропонувати цій післярадянській державі переговори про вступ до ЄС чи навіть членство в НАТО – певною мірою й через те, що це загрожує розладнати тонку рівновагу між ЄС, НАТО й Росією.

Запальний президент Франції Жак Ширак був “обурений” і “помітно розлючений” рішенням запросити Віктора Ющенка, наводить “Шпіґель” враження одного з відвідувачів у французького президента. Занепокоєння не обмежилося Єлисейським палацом – і в Берліні, і в інших європейських столицях існує стурбованість тим, що Україна все більше й більше зближується з НАТО й ЄС, і ніхто її не може зупинити, хоча й більшість європейців проти поглиблення цих зв’язків – принаймні зараз.

Членство України в ЄС, веде далі тижневик, мало би серйозні економічні наслідки, бо економіка цієї країни ґрунтується переважно на сільському господарстві, й її вступ ліг би ще більшим тягарем на й так переобтяжені сільськогосподарські субсидії ЄС. А членство України в НАТО підштовхнуло б цей пакт іще ближче до задніх дверей Росії й дратувало б нерви Москви, і Берлін та Париж однаково хотіли б уникнути такої делікатної ситуації.

Але, зазначає “Шпіґель”, мало хто вірить, що Україна вдовольниться нинішньою пропозицією ЄС розширити на неї політику сусідства. Тепер США погрожують задовольнити Україну “зі стратегічних міркувань”, і Сполучені Штати в цьому не самі: більшість нових членів ЄС і НАТО у Східній Європі теж хотіли б мати разом із собою свою більшу, але нужденну сусідку, пише німецький тижневик “Шпіґель”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG