Доступність посилання

ТОП новини

Голлівуд може допомогти відродити українське кіно.


Марія Щур

Прага, 1 березня 2005 – Нагороду Американської Кіноакадемії отримав голлівудський фільм “Крихітка за мільйон доларів” Кліна Іствуда. “Оскаром” нагороджена за найкращу жіночу роль актриса Гіларі Свонк із цього ж фільму. Найкращим іншомовним фільмом стала іспанська стрічка “Море всередині”. Фільм, представлений Академії Україною, жодної нагороди не отримав, бо не брав участі у конкурсі. “Водій для Віри” з Богданом Ступкою в одній з головних ролей, був дискваліфікований як неукраїнський.

Ані українське прізвище Павла Чухрая, режисера фільму, ані участь у ньому відомого українського актора Богдана Ступки не змогли ввести в оману прискіпливе журі конкурсу. Воно вирішило, що фільм спільного російсько-українського виробництва “Водій для Віри”, представлений від України, насправді українським не є. Голова Фундації “Тризуб”, що об’єднує українських кінематографістів Голлівуда, американо-український володар “Оскара” Володимир Палагнюк, відомий у Голлівуді як Джек Пеленс, подякував Академії за таке рішення.

Що ж спонукало його до цього, адже значна кількість голлівудських призерів є фільмами, зробленими у ко-продукції і це не викликає проблем? В інтерв’ю радіо “Свобода” Пітер Борисов, президент Фундації Тризуб, який також підписав листа, відповів так:

“Кіно мусить бути державною мовою. Пам’ятаймо, що категорія є Best Foreign Language Movie. Академія не приймає два фільми від однієї країни. І в їхньому листі до Міністерства культури вони сказали: “Дуже дякуємо. Але ми вже маємо кіно від Росії. Тож, якщо ви маєте кіно з України, україномовне кіно, то ми будемо дуже раді його прийняти”.

За словами Пітера Борисова, Академія навіть продовжила на тиждень термін подачі заявок, але відповіді з України так і не отримала.

На думку Пітера Борисова, наявність одного російського фільму не була єдиною причиною, чому російський фільм вирішили презентувати як український. “Я думаю, що деякі люди хотіли переконати світ у тому, що Україна насправді є російськомовна держава. То вже багато років, як ми бачимо, що є деякі інтереси, котрі хочуть винищити українську мову, українську культуру, щоб являти у світі, що це є лише частина Росії”, - говорить Пітер Борисов.

Перший український фільм, представлений на “Оскара” два роки тому, - “Мамай” режисера Олеся Саніна, за словами Пітера Борисова, був гарно прийнятий у Голівуді, де чекали побачити наступні українські фільми. Ïхню відсутність президент української кінематографічної організації Голлівуда пояснює багатьма причинами.

За радянських і пострадянських часів кіно занедбувала держава, а тепер його не хочуть бачити і комерційні компанії. Винна, на думку Пітера Борисова, знову ж таки, надмірна опіка “старшого брата”: “Наприклад, дуже важко знайти кінотеатр, де дадуть в прокат українське кіно. Голлівудські кіна, європейські кіна, які приходять в прокат до України, приходять через російські фірми. Вони роблять звук російський. Вони накладають російську мову на американське кіно і висилають до України. Українці вже до того звикли і тільки тепер починають думати, чому у Франці не показують американські фільми німецькою мовою”.

А в Україні тим часом “перетворили українські студії та українське кіно на фабрики для російського телебачення. Це є ринок, який заробляє трохи грошей, але також винищує українське кіно”.

Та попри це Пітер Борисов, який приїхав із Каліфорнії спеціально на слухання в українському парламенті, від’їжджає з України з оптимізмом: “Думаю, що держава це почне трошки міняти, щоб допомогти відродженню українського кіна. Бо люди тут є надзвичайно здібні, талановиті. Традиція велика”.

А вихід із кризи голлівудський українець бачить таким: “Світова кіноіндустрія приїде до України. Вони будуть тут знімати свої фільми, свої голлівудські фільми, бо тут є де знімати, тут можна знімати дешевше знімати, ніж навіть у Румунії. Вони будуть вкладати гроші в українську кіноіндустрію, відновлять її, а пізніше українці будуть робити свої кіна”. Бо Голлівуд, на відміну від Москви, проблем з українською мовою не має, зауважує Пітер Борисов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG