Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада до середини осені виводитиме вояків з Іраку, опозиціонери вважають, що це треба робити швидше.


Сергій Собуцький, Юрій Свірко

Київ, 2 березня 2005 року – Україна до середини осені виведе своїх вояків з Іраку. Таке рішення ухвалила у пізно ввечері у вівторок Рада національної безпеки та оборони України. У середу це рішення журналістам обґрунтовував міністр оборони Анатолій Гриценко.

За словами міністра, підготовча робота до виведення українських вояків уже проведена. Відбулися перемовини з представниками учасників коаліції. Як очікується, процес відбуватиметься у три етапи. До 15 березня в Україну повернуться 150 військовослужбовців, до 15 травня Ірак мають залишити ще 550 вояків і завершальний етап – повне виведення українського контингенту – планується на жовтень. Міністерство оборони має на розробку детального плану два тижні.

Це жодним чином не означає припинення участі України в коаліції, зауважив Анатолій Гриценко:

“Ми будемо прискіпливо узгоджувати всі наші кроки, насамперед з членами коаліції, з польською стороною, оскільки ми працюємо там у складі дивізії, яку очолює представник Польщі. З США, з Великобританією, з іншими державами”.

Міністр оборони наголосив, що в Іраку слід налагоджувати мирне життя і тут, на його думку, є конкретні можливості для України:

“По – перше, на прохання іракської сторони ми зараз будемо розглядати можливі варіанти збільшення нашого внеску в підготовку іракських військових як в Іраку, так і в Україні. У нас є прекрасні можливості для навчання іракських військових різних категорій. Друге - Україна може допомогти іракській армії, іракському уряду в оснащенні збройних сил. Крім того, для доставки вантажів невійськового характеру може бути створений наземний коридор через територію України”.

За словами Гриценка, предметом подальших переговорів з представниками коаліції може бути збереження української присутності в Іраку навіть у 2006 році. Мова йде про 20 –40 осіб, які будуть працювати у відповідних штабах і забезпечуватимуть координацію у відновленні країни. Для українського бізнесу можливість виходу на іракський ринок є перспективною, зазначив міністр. Це підкреслювалось і на засіданні РНБО, де обговорювались, зокрема, спільні енергетичні українсько-іракські проекти. Як очікується, незабаром Ірак відвідає українська урядова делегація на чолі з секретарем РНБО Петром Порошенком.

Усі політики, до кого радіо “Свобода” звернулося із проханням прокоментувати рішення про виведення військових з Іраку, наголосили на тому, що РНБО виконала доручення парламенту з цього приводу. Зокрема, лідер комуністів Петро Симоненко зазначив, що схвалення документу в парламенті відбулося з ініціативи його партії.

Петро Симоненко: “Ми наполягали на тому, щоб президент виконав свої зобов’язання, які він взяв під час виборчої кампанії. Він обіцяв, що першим указом, який він підпише, буде указ про виведення наших військових з Іраку.

Сам акт – ми його аналізували за повідомленнями ЗМІ – на мій погляд, формально засвідчує практично те, що президент і його команда не збираються виводити наших військових з Іраку. А часткове виведення і розтягнення в терміні якраз і відповідає вимогам і інтересам США, які сьогодні намагаються залишити найбільшу кількість тих, хто разом зі США окупували Ірак”.


Петро Симоненко вважає, що нова українська влада не робить висновків з історії, та нагадав про виведення радянських військ з Афганістану, коли за 9 місяців було виведено кілька десятків тисяч військових. Лідер комуністів закликав остаточно вивести український контингент з Іраку до 9 травня, коли святкуватиметься 60-річчя Перемоги.

Натомість народний депутат Олег Зарубинський з Народної партії спікера Володимира Литвина сказав радіо “Свобода”, що українська влада має рацію, коли не поспішає із виведенням вояків з Іраку. Олег Зарубинський: “Люди, які не дуже фахово знають ці питання, можуть сказати, що це є довгий термін. Але ми маємо враховувати, що ситуація там надзвичайно складна, і сама процедура виведення є достатньо небезпечною. Я не думаю, що це має робитися в пожежному порядку. Врешті-решт, незважаючи на рішення Верховної Ради і переважну більшість людей в Україні, які вважають, що це треба зробити негайно, ми все-таки є частиною коаліції. Тобто, це має бути і в технологічному плані погоджено з іншими учасниками коаліції”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG