Доступність посилання

ТОП новини

Український президент виступить у німецькому парламенті.


Надія Кандиба

Німеччина, 3 березня 2005 - Незважаючи на суперечку в кулуарах Бундестаґу, президента України Віктора Ющенка все ж таки запросять виступити в німецькому парламенті. Як повідомив німецький депутат, член фракції християнських демократів Манфред Ґрунд, глава української держави виступить наступної середи під час спеціального засідання німецького Бундестаґу.

Напередодні керівники фракцій Бундестаґу підпримали пропозицію стосовно запрошення до парламенту українського президента. Таке рішення, однак, не є чимось саме собою зрозумілим. На думку німецьких оглядачів, саме тому пропозиція голови парламентської комісії з питань зовнішньої політики, християнського демократа Фолькера Рюе спочатку наштовхнулася на опір з боку низки депутатів, як в таборі соціал-демократів, так і в лавах консервативної опозиції.

Газета Süddeutsche Zeitung процитувала одного з членів фракції СДПН, який нагадав про міжфракційну домовленість демонструвати стриманість, коли йдеться про запрошення до сесійної зали глав інших держав. Член фракції християнських демократів Манфред Ґрунд в інтерв’ю радіо “Свобода” пояснив:

“Іноземних політиків вкрай рідко запрошують виступати в Бундестазі і це дуже велика честь”, - сказав Ґрунд. Досі в німецьком парламенті виступали тільки президент США Джордж Буш, його російський колега Володимир Путін, генеральний секретар ООН Кофі Аннан та французький державний лідер Жак Ширак.

Фолькер Рюе, однак, дуже вміло зробив свою справу, домагаючись запрошення для Ющенка. За інформацією Süddeutsche Zeitung, спочатку він заручився підтримкою керівника парламентської фракції “зелених” Катрін Ґьорінґ-Еккарт, з якою летів разом у літаку до Франкфурта-на-Майні в зв’язку з візитом американського президента Джорджа Буша. Згодом під час обіду на честь глави Білого дому він мав нагоду переконати в доцільності такого кроку лідера християнських демократів Анґелу Меркель і нарешті під час короткої розмови отримав схвальну відповідь від міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера.

Після цього Рюе надіслав голові Бундестаґу листа зі своєю пропозицією, зміст якого став відомий пресі. Як прокоментувала газета Frankfurter Allgemeine Zeitung, не можна було не помітити роздратування Вольфґанґа Тірзе передчасним поширенням змісту цього листа, оскільки складається враження, що таким чином створюються факти. Німецькі коментатори зауважують, що після цього нічого іншого не залишалося, крім того, як запросити Ющенка, аби не виникло враження, що до українського президента не поставилися належним чином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG