Доступність посилання

ТОП новини

Григорій Омельченко: “Для мене Піскун ніколи не був і не є генеральним прокурором”.



Розмова з Григорієм Омельченком, народним депутатом, головою Спеціальної слідчої комісії ВР із розслідування загибелі Георгія Гонґадзе.

Член фракції БЮТ Г. Омельченко фактично звинувачує Генпрокуратуру та її керівника С. Піскуна, якого, зрештою, не вважає генпрокурором, у плагіаті.

Він, як стверджує депутат, полягає в тому, що вся інформація, яку повідомляє силове відомство у справі Гонґадзе впродовж останніх днів, уже давно містилася у висновку комісії з розслідування справи Гонґадзе. Цей висновок нібито ще 2003 року було відомо Святославові Піскуну, який тоді не вважав за потрібне сприймати його серйозно. Докладніше про це – в інтерв’ю із Григорієм Омельченком.

– Вам відомо про нові обставини слідства, про які не повідомляв генеральний прокурор?

– Нічого особливо нового мені не відомо, а про речові докази у справі Георгія Гонґадзе я не повідомлятиму.

– Чи можуть до справи залучити плівки екс-охоронця Кучми майора Мельниченка?

– Їх обов’язково слід використати у цій справі. Микола Мельниченко діяв у обставинах крайньої необхідності, все це було в межах закону. Він документував злочинну діяльність осіб, які чинили її. – Раніше ви заявляли про причетність до загибелі Гонґадзе нинішнього спікера Володимира Литвина. Думка не змінилася?

– Це не я переконаний, такими були висновки спеціальної слідчої комісії у справі загибелі журналіста, яку я очолював. Раніше було встановлено, що Литвин виконував роль підбурювача у скоєнні злочину стосовно Георгія Гонґадзе.

– Якщо плівки через незаконність їхнього запису не долучать до справи, чи можна довести причетність колишнього керівництва держави до злочину?

– Зібрано достатньо доказів, які дозволили зробити спеціальній слідчій комісії відповідні висновки. Вони свідчать, що тодішні керівники держави є причетними до зникнення й убивства Гонґадзе. Організаторами в різній формі співучасті, що спричинило вбивство, є колишній президент Леонід Кучма, екс-глава АП, а нині голова Верховної Ради Володимир Литвин, екс-міністр внутрішніх справ Валерій Кравченко й екс-глава СБУ Леонід Деркач.

– Чому, на вашу думку, тепер настільки результативним є слідство Генпрокуратури в коротких часових рамках?

– Немає ніякого результативного перебігу слідства. Те, що розповідає генеральний прокурор, ми встановили та спрямували в Генпрокуратуру ще влітку 2003 року. Тепер ви, напевно, розумієте, спостерігаючи за заявами Піскуна, чому від початку створення слідчої комісії так і не заслухано її звіту в парламенті. Й чому раніше Святослав Піскун звертався з листом до спікера, щоб не було таких слухань. І чому Литвин робив усе, аби такий звіт не прозвучав.

– Отже, ви не довіряєте генеральному прокуророві Піскуну?

– Для мене Піскун ніколи не був і не є генеральним прокурором України. Це політичний кон’юнктурник, який думає лише про себе та свою посаду. Його незаконно поновили на посаді генпрокурора внаслідок політичної змови.

– Нещодавно було здійснено замах на свідка у справі “банди перевертнів”. Ви також переконані, що це не має стосунку до справи Гонґадзе?

– Так. Ані Несторов, ані замах на нього не мають жодного стосунку до вбивства журналіста.

– І “банда перевертнів” загалом не має такого стосунку?



Не має.

– Отже, свідчення лідера угруповання Ігоря Гончарова є неправдивими? Маю на увазі свідчення причетності банди до зникнення й убивства Гонґадзе?

– Гончаров розповів про причетність тих чи інших осіб до справи Гонґадзе, але це ще не означає, що він або “банда перевертнів”, яку очолював Гончаров, були причетними також до цього резонансного злочину.

– Днями міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що вбивство Гонґадзе було спланованим, а не “ексцесом виконавця”, про що раніше говорили ви…

– Я говорив, що необхідно розслідувати версію про ймовірність “ексцесу виконавця”. А те, що це було навмисне вбивство, – це висновок слідчої комісії, також представлений ще 2003 року.

– Коли, за вашими прогнозами, може розпочатися суд у справі Гонґадзе?

– Я не прогнозую, а стверджую як голова комісії. Це може статися тоді, коли заарештують Леоніда Кучму.

«Львівська газета» 04 березня 2005 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG