Доступність посилання

ТОП новини

Державний Секретар США відкриває Азію.


Сергій Куделя

Вашингтон, 15 березня 2005 - Сьогодні Державний Секретар США Кондоліза Райс розпочинає своє перше на цій посаді турне державами Азії. Під час нього вона планує відвідати Китай, Пакистан, Афганістан, Південну Корею і Японію. А першою зупинкою для Райс стала індійська столиця Нью Делі. Після прибуття до Індії глава американського зовнішньополітичного відомства заявила, що відносини Сполучених Штатів із усіма державами в Азії, які вона відвідає, ніколи не були кращими. І саме за допомогою цих держав США сподіваються вирішити головну проблему безпеки регіону, пов’язану із ядерним статусом Північної Кореї.

Початок турне Кондолізи Райс державами Азії був позначений черговим дипломатичним демаршем з боку Північної Кореї. Як заявив речник північнокорейського міністерства закордонних справ, Пхеньян може й надалі збільшувати свій ядерний потенціал, щоб попередити ймовірну агресію з боку США. По прибутті до Індії, Райс категорично відкинула можливість американського воєнного нападу на Північну Корею, і назвала заяви Пхеньяна способом відвернути увагу від переговорного процесу.

Пошук шляхів до повернення Північної Кореї за стіл переговорів буде однією з центральних тем під час її зустрічей із високопосадовцями у Китаї та Японії. За словами Райс, лише у форматі шестисторонніх переговорів, які припинилися за ініціативою Пхеньяну минулого місяця, можна досягнути компромісного рішення, що гарантуватиме безпеку як Північній Кореї, так і усім її сусідам. А поки що США вдаються і до інших способів впливу на північнокорейську владу, розпочавши на півострові минулої суботи спільні воєнні вправи із південнокорейськими військовими.

Серед інших конфліктних питань, які обговорюватиме Райс під час свого візиту, буде і чергове загострення у відносинах Китаю і Тайваню. Напередоні візиту Райс, китайські парламентарі ухвалили закон, який дозволяє застосувати силу проти Тайваню у випадку, якщо цей острів формально проголосить свою незалежність. Таке рішення може ускладнити і американсько-китайські відносини, оскільки Сполучені Штати упродовж останніх десятиліть були головним гарантом безпеки Тайваню. Ось як прокоментувала цей закон Кондоліза Райс:

"Сполучені Штати довгий час закликають до стриманості у цій суперечці. Ми дотримуємося політики "єдиного Китаю." В цьому питанні жодна сторона не повинна змінювати статус кво". Водночас, Сполученим Штатам вдалося в останні роки примирити інших давніх суперників - Індію та Пакистан. За словами Райс, це вдалося завдяки покращенню двосторонніх відносин США із кожною з цих держав. Під час відвідин пакистанської столиці глава державного департаменту США намагатиметься переконати президента Мушаррафа розпочати демократизацію його режиму. Адже навіть в Афганістані, котрий Райс також відвідає під час турне, вже відбулися перші демократичні вибори. Подорож Кондолізи Райс державами Азії триватиме до кінця тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG