Доступність посилання

ТОП новини

ФБР затримало контрабандистів, які продавали російську зброю.


Сергій Куделя


Вашингтон, 16 березня 2005 - Американські правоохоронці затримали цього понеділка групу злочинців, які займалися контрабандою зброї з держав колишнього Радянського Союзу, зокрема і з України. До банди належало 18 осіб, з яких 17 були одночасно заарештовані працівниками ФБР у Нью-Йорку, Лос Анджелесі та Майямі, а один бандит залишається у розшуку. На чолі банди були 26-річний вірменин Артур Соломян, на призвісько “Алекс”, та 33-річний виходець з Південно-Африканської Республіки Крістіан Спайз. Вони займалися контрабандою зброї здебільшого російського виробництва, але, за твердженням обвинувачення, також мали зв’язки із представниками оборонного комплексу України та Грузії.

Упродовж цілого року американські правоохоронці відстежували дії контрабандистів, прослуховуючи їхні телефонні розмови та здійснюючи зовнішнє спостереження. Про наявність у США банди, готової продавати зброю “Аль-Каїді”, ФБР дізналося від свого інформатора, який представився контрабандистам учасником терористичної організаії Бін Ладена. За рік їхнього знайомства інформатор придбав у контрабандистів вісім автоматів і уклав договір на суму 2.2 мільйони доларів для купівлі переносних зенітно-ракетних комплексів, здатних збивати комерційні літаки.

Як заявив адвокат південного округу штату Нью-Йорк Девід Келлі, контрабандисти також пропонували інформатору ФБР збагачений уран, який вони рекомендували йому використати у нью-йоркському метро. Однак, як каже Келлі, американські правоохоронці не мають свідчень, що контрабандисти володіли ураном:

“Упродовж розслідування, прослуховування більше 15,000 телефонних розмов і здійснення цілодобового стеження ми не отримали жодних підтверджень, що підзахисні були здатні отримати уран чи інші матеріали для вироблення біологічної чи хімічної зброї. Цього не було”.

Під час свого спілкування з інформатором ФБР один із ватажків банди - Артур Соломян - розповів, що зброю вони отримують завдяки своїм контактам із колишніми працівниками КДБ. Однак, як повідомляють американські правоохоронці, жоден з учасників банди не був росіянином, належали до неї вірмени, грузини, американці, і навіть італієць та француз. Затримання ватажків банди відбулося у Нью-Йоркському готелі, де в них була запланована зустріч із інформатором ФБР. Той обіцяв їм виробити “зелені карти”, які дозволили б їм виїхати за межі США та привезти нову партію зброї. Одночасно із затриманням ватажків відбувся арешт і інших учасників банди. Один з агентів ФБР - Енді Арена , який брав участь у спец операції - порівняв її з голлівудським бойовиком:

“Ця справа схожа на сценарій голлівудського фільму, однак з одним винятком . Голлівудські трилери зазвичай вигадані, а справа, яку ми розкрили сьогодні, була, безперечно, справжньою”.

Якщо затримані будуть визнані винними у контрабанді та сприянні терористам, на них чекає щонайменше 30 років в американській в’язниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG