Доступність посилання

ТОП новини

Українська Помаранчева революція була спрямована проти посткомунізму, - вважає перший чеський президент, відомий правозахисник Вацлав Гавел.


Оксана Пеленська

Вацлав Гавел
Прага, 7 квітня 2005 - Вацлав Гавел прибув до Сполучених Штатів Америки минулого тижня на запрошення бібліотеки американського Сенату, щоб тут попрацювати над своєю книжкою. Як відомий представник демократичних сил, він був запрошений на зустріч з президентом України у Вашинґтоні й розмовляв з ним. Вацлав Гавел був серед перших закордонних політиків, які підтримали рух України до демократії. Його звернення до народу України українська “Свобода” передала першою ще на початку листопада минулого року:

“Це великий успіх демократичних сил. В цьому пафосі прокидаються в людях і суспільстві жертовність і солідарність, люди виходять на вулиці, тримаються разом і знаходять свої символи”.

Цього разу в розмові з Віктором Ющенком Вацлав Гавел зазначив, що українська Помаранчева революція була спрямована проти посткомуністичному режиму. Саме цим вона відрізняється від Оксамитової в колишній Чехословаччині, яка повалила владу компартії. Під посткомунізмом Вацлав Гавел розуміє “особливий період, коли відбуваються великі приватизаційні процеси, до яких швидко приєднується комуністична номенклатура і виникає щось таке, як мафіанський капіталізм, як кланова демократія”. Вацлав Гавел назвав цей період “другою дією розрахунків з тоталітарним режимом”. Подібні процеси, на його думку, мали місце також, наприклад, у Грузії, й проти такому посткомунізму громадськість рано чи пізно підійме свій голос.

Серед інших важливих політиків на зустрічі з Ющенком у Вашинґтоні були також колишній міністр закордонних справ США Мадлен Олбрайт, низка американських сенаторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG