Доступність посилання

ТОП новини

Польща готується до похорону Папи Римського.


Володимир Павлів

Варшава, 7 квітня 2005 - У четвер з Польщі до Ватикану вирушили останні групи паломників для участі у похоронній процесії Папи Римського. За приблизними даними, з цією метою до Риму виїхало кілька сотень тисяч поляків. Мільйони мешканців Польщі, котрі залишилися на батьківщині, збираються провести свого великого земляка в останню путь всенічною молитвою. Завтра зранку похорон транслюватиметься на величезних телеекранах, котрі встановила у публічних місцях влада кількох великих міст.

Практично у всіх великих та середніх містах Польщі на четвер та п’ятницю заплановані масові акції, які розпочнуться так званими “білими походами”. Білими їх звуть тому, що учасники походів матимуть в своєму одязі щось біле або принаймні пришпилять білі стрічки – як знак вдячності Іванові Павлові Другому за майже 27-літній його понтифікат. Більшість із цих походів розпочинається від місць, пов’язаних з ім’ям Івана-Павла Другого, а завершуються у кафедральних соборах, де вірні молитимуться за душу померлого Папи цілу ніч.

Однак, у кількох великих містах, де кількість учасників походу налічується у сотнях тисяч осіб, молитви відбуватимуться на відкритих територіях, де попередньо було встановлено величезні телеекрани. У п’ятницю від 10 години ранку мешканці цих міст стежитимуть за прямою трансляцією з Ватикану з похоронної процесії Папи Римського.

Найбільші такого типу акції проходять у Кракові, Лодзі і Ченстохові. В кожному з цих міст особливе навантаження лягло на представників різних міських служб, які працюватимуть, незважаючи на оголошений у Польщі вихідний день. Цим службам ще до початку акцій довелось підготуватись: обмеження транспортного руху, підсилення поліційних патрулів, забезпечення умов роботи медичної служби швидкої допомоги. З проханням про допомогу міська влада цих міст звернулася і до самих учасників “білих походів”.

У Кракові в поході бере участь близько півмільйона осіб, він пройшов вузькими вулицями старого міста аж до 48-гектарної галявини, на якій Папа Римський п”ять разів проводив Богослужіння. Напередодні цього походу міська влада просила учасників не брати з собою наплічників, а також напоїв та свічок у скляному посуді. Краківська поліція радила, попри атмосферу духовності, слідкувати за своїми гаманцями і документами.

Мерія міста Лодзя запровадила одноденну заборону на продаж спиртного в день похорону Папи Римського. Отже, у п”ятницю в Лодзі алкоголю не можна буде ні купити у крамниці, ні замовити в ресторані.

Керівництво міста Ченстохова, де у поході бере участь близько ста тисяч осіб, не впроваджувало жодних подібних заходів. Лише розпорядилося, щоб у момент похоронної процесії у Ватикані на дві хвилини завмер весь міський транспорт .

Ті ж поляки, які не змогли ні поїхати до Ватикану, ні взяти участь у “білих походах”, вшановують пам”ять Папи Римського хто як може. Наприклад, мешканка міста Битом, котра у четвер народила трійню, назвала своїх синів трьома іменами Папи Римського – папськими Іван та Павло і світським іменем – Кароль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG