Доступність посилання

ТОП новини

Німецький посол за спрощення візового режиму для окремих груп українських громадян.


Надія Кандиба

Німеччина, 19 квітня 2004 - У Німеччині триває так званий візовий скандал, який розгорівся внаслідок зловживання лібералізованим візовим режимом передусім з боку українських заробітчан. 25 квітня в слідчій комісії німецького Бундестаґу виступить міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер. Тим часом цією справою знову зацікавилася прокуратура міста Кельн. Незважаючи на цей скандал, дедалі гучніше лунають голоси тих, хто вимагає знову спростити правила видачі віз для окремих груп українських громадян.

Кельнська прокуратура відіграє особливу роль у візовому скандалі, який розгорівся в Німеччині. Саме її працівники свого часу розкрили справу зловживання німецькими візами. Тепер слідчі намагаються з’ясувати, чи ніхто не тиснув на працівників міністерства закордонних справ, які півтора року тому виступали в якості свідків, з метою приховати справжній обсяг проблеми.

Один з речників зовнішньополітичного відомства в Берліні вже встиг назвати подібні підозри безпідставними. Тим часом сам міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер готується до свого виступу в парламентській слідчій комісії. Виступ заплановано на 25 квітня, і кілька німецьких телеканалів вестимуть його пряму трансляцію. Повідомляється, що цією можливістю зацікавилися також українські телевізійники. Генеральний секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Олаф Шольц привітав надання можливості для прямої телетрансляції засідання слідчої комісії:

“Після довгих дискусій нам вдалося домогтися, що виступ міністра буде не тільки публічним, а ще й транслюватиметься по телебаченню та радіо. Завдяки цьому тепер неможливо перекрутити те, що там відбувається”.

Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер висловив сподівання, що його виступ у слідчій комісії допоможе повернути розслідування цієї справи у ділове русло.

Нагадаємо, що Фішер визнає допущені помилки. Однак він стверджує, що відразу після того, як стало відомо про порушення, правила, які робили можливими зловживання, відразу були скасовані. Незважаючи на візовий скандал, посол Німеччини в Україні Дітер Штюдеманн висловився за повернення до спрощеного візового режиму для окремих груп українських громадян. Йдеться про студентів, науковців, представників ділових кіл та політиків.

Як повідомляє агентство AP, виступаючи цими днями на одному з форумів у Берліні, Штюдеманн наголосив, що Помаранчева революція – це також результат “ліберальних правил”. На думку німецького посла, українці, які побували на Заході, зрозуміли, що люди самі відповідають за свою долю. Це сприяло “фундаментальним змінам” в Україні та її виходу з “вимушеної ізоляції”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG