Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський Бенедикт 16 продовжить справу свого попередника.


Галина Терещук


Львів, 20 квітня 2005 - У львів’ян є ще свіжою пам’ять про Святішого Отця Івана Павла, який побував у Львові і який не встиг за життя проголосити Патріархат УГКЦ і беатифікувати таку величну постать для вірних цієї церкви - митрополита Андрея Шептицького. Галичани сподіваються, що справу Івана Павла ІІ продовжить новобраний Папа Римський Бенедикт 16.

Тим паче, що Бенедикт 16 ознайомлений з історією УГКЦ, зокрема з тими переслідуваннями, які зазнала Церква в радянський час. Про це розповіла радіо “Свобода” науковець, член Постуляційного бюро греко-католицької церкви у справі беатифікації митрополита Андрея Шептицького, історик Оксана Гайова. Пані Оксана у 1996 році у Римі мала честь спілкуватись з тодішнім кардиналом Йозефом Ратцінґером.

-- Це було 6-7 липня 1996року, коли УГКЦ святкувала свої уродини-400років відновлення єдності Української Церкви з Апостольським Престолом. Ми приїхали у Рим знімати документальний фільм про історію УГКЦ. Власне тоді й зустрілись з кардиналом Йозефом Ратцінгером. Він справив на мене велике враження-Людини дуже серйозної, врівноваженої і високодуховної. Було зрозуміло з розмови, що він вболіває за долю УГКЦ.

Оксана Гайова, яка десятиліттями працює над творами митрополита Андрея Шептицького, зазначила, що є чимало документів, листів митрополита періоду 1 світової війни, адресовані тодішньому Святішому Отцю Бенедикту 15, з яких зрозуміло, що він був зичливо налаштований до УГКЦ, якого тоді називали миротворцем, який закликав до миру, до збереження християнської родини.

-- Саме Бенедикт 15, попередник нинішнього Папи, підтвердив повновласть митрополита Андрея, наданої йому ще Папою Пієм Х у 1908 році на проведення місійної праці на території Російської імперії.

Оксана Гайова вірить, що Бенедикт 16 продовжить справу Івана Павла ІІ, яка стосується Греко-Католицької Церкви. Невдовзі Постуляція передасть усі зібрані свідчення у справі проголошення Блаженним митрополита Андрея Святішому Отцю Бенедикту 16.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG