Доступність посилання

ТОП новини

П’ять громадян України залишаються за ґратами в Мінську принаймні до вівторка.


Юрій Свірко


Київ, 2 травня 2005 – Громадяни України, яких заарештували в Білорусі минулого тижня, й далі залишаються за ґратами. Хоча Мінська прокуратура опротестувала судові рішення, за якими заарештували п”ятьох українців на строк від 9 до 15 діб за участь у несанкціонованій демонстрації, та вимагає зменшити їм покарання, бо вважає вироки занадто жорсткими, розгляд цих справ у Білорусі в понеділок так і не відбувся. Росіян, яких покарали за участь у тій же демонстрації, вже відпустили і тому офіційний Київ вбачає у цій історії "особливе" ставлення білоруської влади до України.

Голова Мінського суду Михайло Ардяко обіцяв розглянути справи громадян України вже вранці, коли отримав усі документи. Український консул Василь Сердега упродовж всього дня чекав на перегляд справ співвітчизників, проте так і не дочекався цього, про що й повідомив радіо "Свобода":

“Мені пояснив голова суду, що зараз дуже велика “перегрузка” в суді справ, і тому сьогодні неможна розглянути. Перенесли на завтра”.

Саме консул Василь Сердега звернувся до суду міста Мінська з заявою про перегляд справ про адміністративний арешт п”яти громадян України. Це лідер молодіжної організації “Національний альянс” та депутат Луцької міськради Ігор Гузь, а також члени цього альянсу Андрій Бокач, Олександр Мафлай, Олексій Панасюк та Андрій Громалюк.

Якби суд скасував покарання, то громадян України відпустили б упродовж години. Мінські журналісти зазначають, що так було в суботу, коли звільнили громадян Росії, заарештованих разом із українцями за участь у демонстрації 26 квітня “Чорнобильский шлях”. Росіян за годину до відправлення московського поїзлда привезли до посольства на міліцейському автобусі, там видали квитки та відвезли на дипломатичному автобусі прямо на вокзал – щоб не було жодної прес-конференції. Втім, у Мінську зазначають, що російський посол Олександр Блохін звернувся з проханням звільнити своїх співвітчизників “до керівництва Білорусі”, а з боку України це було звернення тільки до суду.

Проте міністр закордонних справ Борис Тарасюк впевнений, що його відомство та посольство зробили все що могли:

“За тривалістю зусиль, які вживало МЗС і наше посольство у Білорусі , очевидно , давно вже мали б звільнити наших громадян, але тут виявляється ще й особлива позиція білоруського керівництва до України. Очевидно, у світлі того , що недавно Україна в комісії ООН з прав людини проголосувала за резолюцію, яка звертає увагу на недотримання білоруською владою своїх зобов’язань в галузі прав людини”.

Білоруський посол у Києві Валентин Величко запросив журналістів на прес-конференцію 3 травня. Саме цього дня члени “Національного альянсу” та інших українських організацій обіцяють повністю блокувати роботу посольства Білорусі – якщо українців не звільнять у Мінську. Біля посольства встановили 3 намети та інформаційні стенди про ситуацію з ув”язненими. Учасники пікетування вже декілька разів закликали президента Віктора Ющенка особисто зайнятися цим питанням, проте керівник держави про арешт українців у Мінську не сказав жодного слова.

А в столиці Білорусі члени “Молодого фронту” теж чергують біля спецприйомника, де сидять українці, щоб не пропустити момент їх звільнення. Один із учасників цього спостереження Борис Горецький сказав радіо "Свобода":

“Коли вивозили росіян, ми чекали, що й українців повезли разом з ними. На жаль, українських друзів ще два дні тримали в спецприйомнику. Ми не знаємо, чи відпустять наших українських партнерів, але сподіваємось, що це відбудеться сьогодні. Чекаємо”.

Проте в Мінську кажуть, що громадян України можуть тримати за ґратами ще добу -- до київського поїзда, який відправиться о 9-й вечора цього вівторка, -- або до одеського, який виїде з Мінська за півгодини до прес-конференції білоруського посла опівдні в Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG