Доступність посилання

ТОП новини

Політологи радять президентові США, як допомогти Ющенкові.


Сергій Драчук

Прага, 6 травня 2005 року – Візит президента України Віктора Ющенка до Сполучених Штатів Америки на початку квітня відкрив новий розділ в американсько-українських узаєминах. Він створив різкий контраст із попередніми десятьма роками, коли Україною керував Леонід Кучма; нині ж Америка здатна вести конструктивний діалог із партнером, який має з нею спільні цінності.

І той час, який залишився до парламентських виборів в Україні 2006 року, Сполучені Штати мають використати як можливість прокласти шлях до ще кращих узаємин і інтеґрувати Україну в спільноту демократичних ринкових держав. Так уважають західні аналітики – фахівець із українських питань, нині професор-міжнародник Університету імені Джорджа Вашинґтона Тарас Кузьо й політолог Корпорації РАНД Дженифер Мороні. У своїй статті в сьогоднішньому числі щоденника “Інтернашонал Гералд Триб’юн” із назвою “Як допомогти Ющенкові” вони пропонують президентові США Джорджеві Бушеві низку кроків для цього.

На шляху до сповнення цілей “Порядку денного нового сторіччя”, спільної заяви про стратегічне партнерство, що її президенти Ющенко й Буш підписали 4 квітня, зроблено лише перший крок. Уже найближчим часом треба прибрати з цього шляху кілька перешкод, і президент Буш може це зробити, вважають західні політологи.

Автори статті пропонують йому попрохати Конґрес скасувати поправку Джаксона – Ваника, яка обмежує можливості для торгівлі й інвестицій. Буш також, на їхню думку, мав би домовитися з Європейським Союзом, щоб Україні надали статус ринкової економіки – Росія отримала його вже три роки тому; цей статус дає змогу торгувати без кількісних обмежень і є важливим кроком до членства в Світовій організації торгівлі. Крім того, Буш мав би підтримати намагання України вступити до СОТ, що дало б українським товарам нові ринки, збільшило приплив іноземних інвестицій і заохотило економічні реформи.

Такі, на думку західних політологів, найближчі завдання для президента США щодо України. На середню ж перспективу, вже після парламентських виборів, варто було б розглянути повноцінне членство України в НАТО, вважають автори статті. Першим кроком до цього, на їхню думку, мало б бути долучення України до Плану дій до вступу, а сам вступ України до НАТО міг би відбутися 2009 року, коли скінчиться нинішній президентський термін Ющенка.

І, нарешті, завданням на тривалу перспективу мала б стати підтримка інтеґрації України до Євросоюзу. Хоча Америка не є членом ЄС і не відіграє в цьому безпосередньої ролі, вступ України, як і Туреччини, відповідає інтересам США, бо принесе стабільність і розквіт широкому євразійському реґіонові. Прийняття України до ЄС підтримує чимало його нових післякомуністичних членів, натомість владні еліти “старої Європи” менш схильні підтримати прагнення Києва, мовиться в статті. США могли би вплинути на більших членів ЄС, наприклад, на Британію, щоби вони виступили за вступ України.

Як уважають західні аналітики – політолог Корпорації РАНД Дженифер Мороні і фахівець із українських питань, нині професор-міжнародник Університету імені Джорджа Вашинґтона Тарас Кузьо, – якщо адміністрація Буша і Конґрес твердо підтримають Ющенка в усіх цих галузях, це буде в інтересах США. Як мовиться сьогодні в їхній статті “Як допомогти Ющенкові” в щоденнику “Інтернашонал Гералд Триб’юн”, перелічені цілі, на щастя, пов’язані і вже після владнання міжнародноторгівельних питань мають відгукнутися сторицею.

Додам, що Палата представників Конґресу США вчора затвердила нові додаткові б’юджетні видатки, серед яких і термінове надання 60 мільйонів доларів для програми сприяння Україні. Про плани надати цю допомогу президент Буш оголосив якраз 4 квітня при зустрічі з президентом Ющенком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG