Доступність посилання

ТОП новини

Конференція Ради Європи мала українські акценти.


Роман Крик

Варшава, 16 травня 2005 – У Варшаві відбувається дводенна зустріч представників 46 країн - учасниць найдавнішої на нашому континенті політичної організації - Ради Європи. Раду Європи заснували ще 56 років тому для того, щоб вона стояла на сторожі демократичних цінностей. Варто відзначити, що з європейських країн нині не входить до неї лише Білорусь. Її членом є натомість Україна. В перебігу основних зустрічей ( і не лише їх) багаторазово виринало питання України та її просування на шляху до об’єднаної Європи.

Зустріч почалася в понеділок і триватиме два дні. Проте перші неформальні перемовини поміж політиками відбулися вже в неділю. Віктор Ющенко захворів і не взяв у них участі, проте в понеділок він повноцінно працював у ґроні лідерів країн Ради Європи.

Одна з найцікавіших неформальних зустрічей торкалася питання Придністров’я. Взяли в ній участь польський президент Александр Квасневськи, представники Молдови; Україну представляв на ній міністр закордонних справ Борис Тарасюк. Схоже, Тарасюкові вдалося переконати поляків, що Придністров’я – це недооцінена проблема Європи. Згодом в інтерв’ю для преси президент Квасневськи упевнено заявляв, що Європа замало уваги присвячує цій важливій проблемі. Він мотивував це аргументами, які часто можна почути в Києві: це і справа сотень тисяч тонн іржавої зброї з часів СРСР, що залягає на складах, це і питання заводиків зброї, яка бозна-куди потім експортується, а також кордону з Україною, який поки що залишається фактично прозорим.

У понеділок підчас свого основного виступу президент Ющенко переконував, що Україні абсолютно необхідно приєднатися до демократичної європейської сім’ї. Він закликав спростити візовий режим для українців. А в частині про виклики, перед якими опинилася Європа, Ющенко перестерігав перед будуванням Європи двох швидкостей, тобто перед виділенням із неї країн, які інтегруються швидше, і другої групи, де такі процеси поступатимуть повільніше. На його думку, це неодмінно призведе до нових розподілів на континенті.

Ющенко знову обіцяв, що на лаві підсудних сядуть не лише вбивці журналіста Георгія Гонгадзе, але також замовники злочину. На завершення президент України подякував усім, хто підтримав Помаранчеву революцію, яка, за його словами, вивела Україну на шлях до демократії.

Виступ Ющенка – це далеко не єдиний український акцент під час третьої конференції Ради Європи. В цьому плані варто згадати про недільний Парад Шумана на честь Роберта Шумана, колишнього міністра закордонних справ Франції, якого називають батьком Європейського Союзу. В параді взяли участь гості з України, Білорусі та Німеччини. Під час маршу вулицями Варшави учасники співали пісень та танцювали на честь не лише Шумана і Європейського Союзу, але також Помаранчевої революції, яка, за словами президента Квасневського, надихнула всіх європейців оптимізмом та ентузіазмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG