Доступність посилання

ТОП новини

Курс долара підскочив, але оглядачі говорять тимчасово.


Марія Щур


Прага, 17 травня 2005 – Американський долар піднявся до найвищої позначки протягом останнього півроку, як вважають, через добрі економічні показники США. Однак експерти побоюються, що нинішній підйом долара лише тимчасовий.

Американський долар нині тримається на позначці 1 долар та 26 центів за євро. Це найкращий показник для долара за останні півроку, але аналітики попереджають, що американська валюта знову впаде, якщо з Америки не будуть надходити обнадійливі економічні дані. Позитивними фінансові аналітики вважають останні повідомлення про зростання економіки США, зайнятості та споживання. Все це свідчить про те, що Америка залишається порівняно вигідним місцем для капіталовкладень.

Приватні інвестиції в американську економіку продовжують надходити у значних кількостях. У березні американська економіка отримала 74 з половиною мільярди доларів приватних капіталовкладень. Майже 80 мільярдів надійшло за лютий. За словами аналітика інвестиційного банку HSBC, це свідчить про те, що приватні інвестори готові купувати долари, а центральні банки щасливі позбутися частини своїх доларових запасів.

Повідомляють про те, що центральні банки світу розпродають свої доларові запаси. За даними американського міністерства фінансів, за березень центральні банки продали майже 14 з половиною мільярдів доларів, що становить найбільшу суму з серпня 1998 року. Як пояснюють економісти, фінансові інституції побоюються, що незабаром долар продовжить падіння.

На думку більшості аналітиків, у майбутньому курс долара продовжуватиме скакати, але як вважає головний економіст британської аналітичної компанії "The Economist Intelligence Unit" Роберт Б’ю, в якості основної тенденції збережеться падіння долара.

“Протягом цього року ми очікуємо кілька значних коливань у курсі долара, але до кінця року ми прогнозуємо падіння. За нашими розрахунками, долар дійде до позначки 1,4 за євро. Тож тенденція до падіння збережеться і буде головною тенденцією 2005 року”.

На сьогодні аналітики повідомляють, що курс долара впав на 30% у порівнянні з лютим 2002 року, коли він перебував на найвищий позначці. Але останній стрибок означав підняття курсу на 5%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG