Доступність посилання

ТОП новини

В Узбекистані заарештовано відомого правозахисника Саіджахона Зайнабитдинова.


Петро Кагуй

Прага, 24 травня 2005 року - Керівник Андижанського відділення Товариства з прав людини Узбекистану Саіджахон Зайнабитдинов був серед тих, хто активно відслідковував перебіг судового процесу над 23 бізнесменами. Останніх засудили до позбавлення волі, звинуватили у причетності до ісламської організації “Акрамія”.

Протести проти засудження цих бізнесменів і призвели до заворушень 13 травня у місті Андижані, де спершу група озброєних осіб звільнила в’язнів із місцевої тюрми та захопила урядові будинки. Антивладний виступ здобув підтримку серед місцевих мешканців. Заворушення перекинулося із міста Андижан і на сусідні населенні пункти.

Світові засоби масової інформації активно цитували правозахисника Саіджахона Зайнабитдинова, який засуджує криваву розправу режиму Іслама Каримова над демонстрантами. За даними правозахисника, кількість людських жертв під час розправи над демонстрантами може сягати і понад тисячу осіб. Тоді як за офіційними даними, загинули лише 169 людей. При цьому президент Узбекистану Іслам Каримов заявив, що від рук правоохоронців загинули лише бунтівники, а не звичайні, мирні мешканці.

Міжнародні правозахисні організації відразу застерігали, що після заворушень на сході Узбекистану владний режим Іслама Каримова може розпочати нову кампанію репресій проти інакодумців. Очевидно, що правозахисник Саіджахон Зайнабитдинов і став однією з новітніх жертв переслідувань з боку влади. Такої думки дотримуються представники “Human Rights Watch”.

Кореспондент радіо “Свобода” в Узбекистані Ґофур Юлдошев намагався з’ясувати обставини арешту правозахисника Зайнабитдинова: “Саіджахона Зайнабитдинова – голову Андижанського регіонального відділення правозахисної організації “Апеляція” заарештували два дні тому. Його син Ілхомджон сказав мені про це у телефонній розмові. А дізнався він про це від адвоката його батька Мавлади Ахмедової”.

Очевидно, що йдеться про адвоката, призначеного владою. А за словами вже самого сина правозахисника: “Його адвокат повідомила мені про це. Вона сказала, що його затримали тимчасово. Він був у киргизькому місті Оші два дні тому і його заарештували. Я спитав про причини арешту, але відповіді не отримав”.

Тим часом, прокурор Андижанської області Баходир Дехканов повідомив сьогодні агентству “Інтерфакс”, що за підозрою в організації терористичних актів у місті Андижані затримали 97 осіб. За словами прокурора, з них 52 заарештували після того, як з’ясували їхню безпосередню причетність до злочинів.

За повідомленням інформаційного агентства “Фергана.Ру”, численні арешти в Андижанській області розпочалися ще 13 травня. Під так званим “лікарняним арештом” опинилися усі поранені, котрі потрапили до лікарень обласного центру Андижана. А на допити і “роз’яснювальні розмови” викликають чи й просто забирають тих, котрі наважилися дати інтерв’ю закордонним засобам масової інформації.

Наразі влада Узбекистану, попри наполягання ООН та Європейського Союзу, відмовляється провести незалежне міжнародне розслідування подій, що сталися в Андижані та сусідніх населених пунктах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG