Доступність посилання

ТОП новини

Американські військові визнали, що були випадки паплюження Корану.


Мар’яна Драч

Прага, 27 травня 2005 - Пентагон вперше визнав, що деякі американські військові неналежно поводилися зі священною книгою мусульман - Кораном. Такими є результати розслідування, яке провели на американській базі Ґунтанамо, що на Кубі. Повідомлення преси про подібні зловживання викликали хвилю обурення в ісламському світі. Сьогодні тисячі людей вийшли на вулиці Пакистану, Індії та Малайзії із протестом проти американської політики.

Бригадний генерал Джей Худ, який керує табором Ґуантанамо для підозрюваних у тероризмі, повідомив, що слідство виявило 5 випадків неналежного поводження американських військових із Кораном. Але водночас генерал відмовився повідомити подробиці того, що сталося, чи що означає "погане ставлення" до Корану. Джей Худ до цього додав: "Хочу поінформувати Вас, що нами не виявлено достовірних доказів того, що американські військові на базі Ґунтанамо коли-небудь кидали Коран в унітаз" .

При цьому генерал сказав журналістам у Вашингтоні, що двоє американських військових отримали дисциплінарні покарання, один - недавно.

Прес-конференцію провели у Пентагоні наступного дня після того, як Американський союз громадянських свобод оприлюднив матеріали ФБР, які містять свідчення про знущання над Кораном. В документі, датованому серпнем 2002-го року, один з арештантів звинувачує охоронців у тому, що вони спустили Коран в туалет. Але генерал Джей Худ пояснив, що ця людина згодом сказала слідчим, що на власні очі не бачила цього, а лише чула про це від інших.

Раніше цього місяця американський журнал "Newsweek" опублікував статтю, яка розповідає про те, що охоронці на Ґунтанамо спускали священну книгу мусульман в туалет, щоб таким чином чинити психологічний тиск на ув''язнених. Ця публікація викликала заворушення у кількох мусульманських державах. В результаті таких сутичок в Афганістані нещодавно загинуло щонайменше 15 осіб. Сьогодні проти американської політики протестувало кілька тисяч жителів Пакистану. Менші за масштабами акції відбулися в Індії та Малайзії. Учасники протестів палили американські прапори і примірники Конституції Сполучених Штатів.

Офіційний Вашингтон уважає, що стаття в "Newsweek" завдала довгострокового удару по репутації Америки, а журнал згодом заявив, що не може підтвердити опублікованої інформації.

Міжнародний комітет Червоного Хреста, зі свого боку, повідомляє, що у 2002-му і 2003-му роках не раз інформував американську владу про свідчення арештантів Ґуантанамо, які розповідали про знущання над Кораном. Ось що сказав радіо "Свобода" речник Червоного Хреста в Женеві Флоріан Вестфал: "Ці звіти і свідчення, ми, звісно, відразу передавали відповідним американським органам. Ми віримо у те, що заходи були вжиті, принаймні, ми знаємо, що з 2003-го року ми не отримували подібних заяв від арештантів".

У 2003-му році американські військові підготували інструкції для персоналу на базі Ґуантанамо про те, як треба ставитися до Корану. Зокрема, там є вимога не класти Коран у неналежних місцях. Сполучені Штати заявляють, що поважають мусульман і їхню священну книгу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG