Доступність посилання

ТОП новини

Україна – ЄС: співпраця у сфері енергетики, зв’язку, транспорту.


Сергій Собуцький

Київ, 3 червня 2005 року – Європа розглядає Україну як важливого учасника потужних континентальних проектів, зокрема, у сферах зв’язку, транспорту, енергетики. Ця думка домінувала сьогодні на київських зустрічах Генерального директора Генерального директорату Європейської Комісії з питань транспорту та енергетики Франсуа Лямуре.

Кілька зустрічей представника Єврокомісії було присвячено питанням взаємодії ЄС та України в енергетичній сфері. Зокрема, під час розмов із президентом України Віктором Ющенком та міністром палива та енергетики Іваном Плачковим обговорювалась можливість адаптувати українську енергосистему до європейських стандартів. Далі Франсуа Лямуре: “Нас турбує те, щоб український ринок нафти й газу наближався за своїми параметрами до вимог європейського ринку, зокрема, в плані формування ціни, в плані прозорості та функціонування”.

Франсуа Лямуре також висловився на підтримку добудови нафтогону Одеса – Броди до польського міста Плоцька і обіцяв сприяти в організації експертної оцінки цього проекту провідними фахівцями ЄС. Як про досить реальну йшлося також і про перспективу експортувати українську електроенергію в країни Європи. Але, за словами Франсуа Лямуре, це можливо лише за умови, коли система безпеки на АЕС України відповідатиме рівневі безпеки, прийнятому в ЄС. Українські високопосадовці у відповідь запевняли гостя, що готові всебічно зміцнювати співпрацю України та ЄС в галузях енергетики, транспорту та зв’язку.

На зустрічі з журналістами Франсуа Лямуре насамперед відзначив як беззаперечний позитив, що з Україною парафовано угоду про співпрацю у сфері цивільної глобальної навігаційної супутникової системи “Ґалілео”. Україна є однією з восьми країн світової космічної спільноти, яка має значний науковий досвід впровадження космічних проектів, а тому, на переконання Франсуа Лямуре, її участь у програмі “Ґалілео” обов’язково надасть нових імпульсів до інтенсифікації загальноєвропейської співпраці в царині супутникового зв’язку.

Також сьогодні відбулося парафування Угоди про деякі аспекти повітряного сполучення між Європейським Союзом і Україною. За її допомогою українське законодавство в галузі цивільної авіації, як очікується, буде узгоджене з європейським. За Угодою припиняється дія положень, які не дозволяють європейським перевізникам здійснювати авіарейси в Україну, якщо вони відлітають з держави, яка не є країною їхнього походження. Як зазначив Франсуа Лямуре, ця угода є конкретним кроком уперед у розвитку відносин між Україною та Євросоюзом у рамках нової політики сусідства ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG