Доступність посилання

ТОП новини

Україна провалює вступ до СОТ – з українським президентом погоджуються в самій цій організації.


Марія Щур

Прага, 8 червня 2005 року – Процес прийняття України до СОТ затягується, вважає один з керівників цієї організації. Хоча при цьому він зазначає, що Україна все ще випереджає Росію в цьому процесі.

Виступаючи в кулуарах шостого щорічного Євроазійського бізнес-саміту у французькому Евіані, представник СОТ, який відповідає за вступ нових країн до організації, заявив, що Україні та Росії потрібно ще багато зробити для того, щоб їхній вступ до кінця року став можливим. В інтерв''ю агентству “Рейтер” Като Адріан сказав, що на цьому етапі Україна випереджає Росію у процесі приєднання до СОТ, але обидві країни ще дуже далекі від того, щоб завершити переговорний процес.

При цьому представник СОТ наголосив, що Україна все ще має шанс прискорити свої кроки до кінця літа. “Якщо до вересня стануться значні зрушення, тоді ще залишиться надія”, - заявив Като Адріан, який є заступником голови департаменту з прийому нових членів.

Наприкінці травня з різкою критикою процесу підготовки до вступу в СОТ виступив український президент Віктор Ющенко. Тоді на засіданні Ради з Національної Безпеки та Оборони він сказав, що вступ України до СОТ не просто загальмував, а що цей процес може бути завалений. “Серйозно відстаємо щодо графіку, який би забезпечив нам вступ у Світову організацію торгівлі цього року. Точніше, це перебуває на межі завалу”, - констатував Віктор Ющенко.

Головною перешкодою на шляху до СОТ Віктор Ющенко назвав брак потрібних законопроектів. За його даними, двадцять із них досі не передали на розгляд Верховної Ради. Також Україна ще не підписала угоди з ключовими торговельними партнерами, зокрема зі Сполученими Штатами та деякими провідними країнами Азії.

Поки що Україна уклала близько 30 двосторонніх угод з країнами-членами СОТ і має укласти ще близько десятка. За правилами організації, країна, яка намагається долучитися до СОТ, повинна укласти двосторонні угоди з усіма державами-членами, які вимагатимуть цього.

Робочі групи, які керують процесом прийняття нових членів, мають зустрітися у вересні. Якщо на цих засіданнях, більшість питань вдасться вирішити, то остаточні документи можна буде підписати у грудні під час міністерської конференції в Гонконгу. В противному випадку, вступ України може затягнутися до наступного засідання, що проводиться раз на півроку, заявив представник СОТ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG