Доступність посилання

ТОП новини

Тертя між Нарадою і телеканалами НТН та ТЕТ.


Тарас Марусик

Київ, 15 червеня 2005 - Зі зміною влади в Україні в останні місяці розпочалися поступові зміни правил гри в теле- і радіопросторі України. Це не могло не викликати тертя і, навіть, протистоянь між Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та деякими телекомпаніями, зокрема, “НТН” і “ТЕТ”. Що ховається за цим – наступ Нацради на свободу слова чи її діяльність відповідно до чинного законодавства?

У квітні 2005 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попередила телеканал “ТЕТ” за порушення умов ліцензії в частині обсягу російськомовних передач на каналі. Національна рада переконана, що насправді мають місце конкретні факти порушень, допущених телекомпанією “ТЕТ”. Керівництво телеканалу відкидає ці претензії i готове відстоювати свою позицію в суді. А телекомпанія “НТН”, хоч і не одержала попередження, судиться з Нацрадою з приводу одержання ліцензій на мовлення в Україні.

3 червня Нацрада заявила, що телекомпанія “ТЕТ” вводить в оману громадськість, проводячи кампанію під гаслом “захисту свободи слова”, а 10 червня зробила заяву про тиск з боку телекомпаній “ТЕТ” та “НТН”.

Позицію Нацради в інтерв’ю радіо “Свобода” висловив її голова Віталій Шевченко: “В нас немає, на жаль, порозуміння в тому сенсі, що Нацрада обрала шлях конструктивного діалогу. Цей шлях був підтриманий основними телерадіомовниками, про що свідчать наші переговори і підписання меморандуму про співпрацю між Національною радою та лідерами телеіндустріального телевізійного ринку.

Ми маємо не скільки тиск на Нацраду окремих компаній, скільки малесенькі спекуляції на політичному грунті, що це є прояв якогось тиску чи застосування цензури, чи намагання вплинути на програмну політику телекомпанії, тоді як насправді нічого подібного немає. Нацрада вела перевірки. Все, що вона оголошувала, то вона оголошувала правильно і за речі, які заслуговують на таку міру покарання.

Попередження “НТН” не оголошували. З “НТН” у нас іде дуже довга суперечка, чи правильно ця компанія отримала ліцензію, не проходячи конкурс за визначеною законом процедурою. Дві компанії мають попередження: “Новий канал” і “ТЕТ”.

У нас були довгі розмови навіть в ході підготовки до підписання меморандуму чи можне Нацрада розглянути питання про відміну цих оголошених попереджень. Ми дійшли висновку, що цього не варто робити, оскільки вони виносилися правильно. Зрештою, не вони основні. Основні, що рішення про попередження містить певний пункт зобов’язуючий, що саме в цій чи іншій компанії треба виправити у зв’язку з оголошеним попередженням.

Суть в іншому, ми зараз запалили зелене світло для тих компаній, які готові дотримуватись спільних домовленостей і в подальших оцінках їхньої праці буде основне це, а не те, чи були в них попередження чи не були”.


Я запитав головного редактора “НТН” Наталю Катеринчук, чому телеканал вважає, що Нацрада чинить тиск на “НТН” і, через це, на свободу слова: “Я думаю, що Нацрада в даному випадку не чинить тиску на канал “НТН” в контексті свободи слова, оскільки в даний момент ми можемо спокійно працювати. Інша справа, що Нацрада далі педалює розгляд справ ліцензування телеканалу “НТН”, вона звертається в черговий раз до ВСУ. Це звичайно погано впливає на роботу команди, на можливі інвестиції і на створення нових телепродуктів нового телевізійного сезону, тому що це нестабільність, невпевненість, це поганий інвестиційний клімат”.

Як згадував Віталій Шевченко, низка українських телекомпаній підписали меморандум про співробітництво з Нацрадою. Це своєрідний обопільний компроміс з метою поступового формування національного телепростору. З одного боку, Нацрада не може застосувати дисциплінарні санкції за разові порушення законодавства. Необхідно довести системність порушень моніторингом протягом як мінімум тижня. З іншого боку, телекомпанії мають усіляко підтримувати українізацію етеру. При цьому до 2 січня 2006 року Нацрада не наполягатиме на обов''язковому дублюванні іншомовних фільмів i програм, погодившись на українські субтитри.

Ні “НТН”, ні “ТЕТ” не підписали цього Меморандуму. Чому? – запитав я Наталю Катеринчук: “Справа в тому, що текст меморандуму ми отримали за 2 години 15 хвилин до підписання каналами цього меморандуму. Можливо ю ми його підписали, якби ми трошки раніше отримали його ніж за 2 години. Чому? Тому що для того, щоб коли підписувати документ, то треба провести якійсь аналіз цього документу. Фізично на це часу у нас не було ”.

Аргументи непідписання Меморандуму “ТЕТ”ом пояснив голова правління закритого акціонерного товариства “ТЕТ” Григорій Тичина: “Ми не підписали меморандум з одного лише міркування. Справа в тому, що телекомпанія “ТЕТ” отримала офіційну санкцію від Нацради телебачення і радіомовлення у вигляді попередження. А після того лише як ті попередження викликали таку адекватну реакцію з боку телерадіоорганізації, то Нацрада вирішила, що варто виробити якісь правила гри у телепросторі. Справа в тому, що закони, за якими ми працюємо у деяких пунктах є розпливчастими і допускають різні тлумачення. Зараз ці критерії після підписання меморандуму стали більш чіткими. Але питання в одному чому телерадіоорганізації отримали попередження ще до того як ці критерії спільно були б вироблені”.

Григорій Тичина сказав, що “ТЕТ” доти не підпише Меморандум, доки Нацрада не зніме своє попередження.

А тим часом, як повідомив Віталій Шевченко, Нацрада готує подібний меморандум з радіоорганізаціями. У цій сфері, зазначив голова Нацради, все набагато складніше, як з телекомпаніями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG