Доступність посилання

ТОП новини

Cаміт ЄС: реакція в Польщі.


Роман Крик


Варшава, 20 червня 2005 - Польська влада серйозно занепокоєна провалом переговорів про бюджет Європейського Союзу. Це, власне і не дивно, адже Польща є найбільшою країною, яка минулого року набула членства в ЄС, а відтак і фінансова допомога, яку Брюссель має їй виділяти, належить до найвищих. Мова йде про десятки мільярдів євро, які Польща може втрати, якщо 25 країн Європейського союзу не зможуть досягти консенсусу у справі євробюджету.

Ще минулого тижня польська преса радісно інформувала, що проект бюджету Європейського союзу на період з 2007 до 2013 передбачає наплив до країни аж 80-ти мільярдів євро допомоги. У той самий час вклад Польщі до спільної казни мав становити лише 20 мільярдів євро. Це означає, що країна отримала б 60 мільярдів євро прямої допомоги. Планувалося, що ці гроші в основному буде спрямовано на розвиток відсталих, східних областей країни, а також як допомогу для фермерів.

Тепер, коли на зустрічі лідерів країн Євросоюзу не вдалося досягти у цій справі компромісу, всі ці плани опинилися під загрозою зриву. “Це похмілля після минулорічного розширення ЄС відразу аж на 10 країн”, – вважає польський прем’єр-міністр Марек Белька. На його переконання, багаті країни ЄС, такі як Великобритання та інші, відкинувши проект корисного для Польщі бюджету, дали зрозуміти, що не бажають аж так щедро, як досі, ділитися грішми з біднішими країнами. Нагадаємо, що минулого року, тобто у першому році членства, Польща отримала понад один мільярд євро фінансової підтримки. Далі мало бути ще краще.

Польська преса наголошує, що ймовірно бюджет Європейського союзу буде затверджено тільки наступного року. І то невідомо. На думку місцевих оглядачів, навіть якщо, врешті-решт, вдасться схвалити проект цього документа, то навряд чи там буде збережено теперішню суму допомоги для Польщі. Найскоріше, грошей виділять менше. Питання тільки на скільки?

Газета "Жечпосполіта" наголошує, що в будь-якому випадку, фінансова допомога для Польщі, урізана чи не урізана, не надійде у запланований час, хоча тут усі вже її чекають. На думку видання, ситуація зараз дуже заплутана, оскільки Великобританія, яка з липня керуватиме ЄС, налаштована на рішучі внутрішні реформи, а цьому, у свою чергу, рішуче чинить опір, зокрема, Франція. Не виключено, що суперечка буде тривалою, а від дуелі багатих країн найбільше постраждають найбідніші члени ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG