Доступність посилання

ТОП новини

“Економічний журнал”. У програмі: - У Вашингтоні вважають, що нове українське керівництво не використало політичний капітал, який воно отримало під час помаранчевої революції; Про створення Міністерства вугільної промисловості та ліквідації Національної акціонерної кампанії "Вугілля України"; “Українські підприємці в історії”: про одеситів грецького походження Костянтина та Аріадну Папудових.


Марія Щур

Аудіозапис програми:

Прага, 31 липня 2005 року.

Марія Щур

Вітаю вас, шановні слухачі, на хвилях радіо “Свобода”!

В ефірі “Економічний журнал”. Перед мікрофоном Марія Щур.

У Вашингтоні вважають, що нове українське керівництво не використало політичний капітал, який воно отримало під час помаранчевої революції, для перетворення України на державу із розвиненою ринковою економікою, інтегрованою у глобальну економічну систему. Про це заявив у середу заступник державного секретаря США Деніел Фрід під час слухань у Конгресі США.

Слухання, присвячені політиці нової української влади, проводилися підкомітетом з питань Європи та нових загроз Палати представників США.

Заступник держсекретаря назвав головними досягненнями української влади поступ у демократизації держави та активізацію її співпраці із країнами Заходу.

Водночас Деніел Фрід відзначив, що з приходом нового уряду ключові економічні реформи в Україні зупинилися.

Розповідає Сергій Куделя.

Сергій Куделя

Поезія часів помаранчевої революції повинна перетворитись у прозу програми реформ української держави та підготовку до її повноцінної інтеграції в євроатлантичну спільноту. Так окреслив завдання, що стоїть перед українською владою, заступник держсекретаря США Деніел Фрід.

Однак, на його думку, здійсненню економічних реформ в Україні перешкоджає бажання команди українських урядовців перемогти на майбутніх парламентських виборах. Тому Фрід застеріг нову владу від кроків, які спрямовані на здобуття голосів виборців, але можуть зашкодити лібералізації економіки чи вступу України до СОТ.

Серед таких кроків Фрід назвав політику державного контролю цін, протекціонізм у сільськогосподарському секторі та суттєве збільшення соціальних виплат, які лише посилюють інфляцію.

Заступник держсекретаря США також відзначив, що американська влада занепокоєна невизначеністю в обсягах реприватизації в Україні та планами української влади створити державну, вертикально інтегровану нафтову компанію.

Порівнюючи зміни в Україні із “оксамитовими революціями” у Центральній Європі наприкінці 80-х років, Фрід нагадав, що більшості реформаторів у цих державах не вдалося втримати владу. І тому українська влада також має бути готова до цього.

Деніел Фрід

Майже жодний посткомуністиний уряд, який розпочав економічні реформи, не був переобраний. Урядам, які розпочинають реформи, віддячують за них набагато пізніше, можна сказати вже посмертно.

Я можу простити чинний український уряд за те, що вони не хочуть програти наступні парламентські вибори у березні. Але ми також знаємо, що альтернативи ринковим реформам немає.

Немає третього шляху. Уряди, які шукали такий шлях за 16 років посткомуністичної історії, так і не знайшли його. Існує лише шлях до утворення вільного ринку. Але, безперечно, цим шляхом можна йти з більшою чи меншою чутливість до соціальних потреб.

Сергій Куделя

Після цих слів представника Держдепу один з присутніх конгресменів звернувся до нього з проханням надати українському уряду політичну пораду.

“Як вони можуть одночасно здійснити економічні реформи і не втратити влади?” – запитав конгресмен. У відповідь заступник держсекретаря порадив українським урядовцям зайнятися встановлення привабливого бізнес-клімату у державі.

Деніел Фрід

Добрий бізнес-клімат для іноземних та внутрішніх інвесторів – це завжди корисно. На мою думку, уряд повинен надати можливість сотням тисяч молодих та розумних людей, які протестували на Майдані, стати підприємцями. Нехай вони встановлюють зв’язки із закордонними інвесторами. І ці люди будуть голосувати за тих політиків, які надають їм такі можливості. Вони повинні приваблювати молодий прогресивний електорат.

Створення сприятливих умов для ведення бізнесу - це завжди добра політика.

Сергій Куделя

Заступник держсекретаря США також привітав ухвалення Верховною Радою поправок до закону про захист авторських прав і пообіцяв найближчими тижнями переглянути фінансові санкції проти України, від яких вона щорічно втрачає 75 мільйонів доларів.

Водночас Фрід зазначив, що парламент повинен ухвалити ще низку законів для виконання усіх вимог щодо членства у Світовій організації торгівлі.

Коментуючи для конгресменів перспективи вступу України до НАТО, представник Держдепу заявив, що українці повинні спочатку дійти консенсусу всередині держави з приводу доцільності такого кроку.

У відповідь на питання про українсько-російські відносини, Деніел Фрід відзначив, що США зацікавлені у порозумінні двох сусідів. Однак, за його словами, політика євроатлантичної інтеграції України й надалі викликає запитання у Кремлі.

Фрід також привітав рішення Конгресу підтримати надання Україні додаткових 60 мільйонів доларів допомоги цього року. І порадив частину з цих грошей спрямувати на підтримку малого та середнього бізнесу у східній та південній Україні, де найбільш упереджено ставляться до програми реформ.

Після заступника держсекретаря США перед конгресменами виступили троє представників неурядового сектору: від Національного демократичного інституту Нельсон Ледски, від Міжнародного республіканського інституту Стівен Нікс та професор Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо.

Стівен Нікс наголосив, що введення в дію конституційних змін, які перерозподіляють повноваження між Президентом та парламентом, можуть зашкодити здатності президента Ющенка втілювати реформи. За його словами, опитування, котрі нещодавно проводилися в Україні Республіканським Інститутом, свідчать про зростаюче невдоволення українців відсутністю змін на краще у їхньому житті.

Однак професор Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо заявив конгресменам, що провладні сили наберуть 50-60% голосів на наступних парламентських виборах і тому контролюватимуть більшість у Верховній Раді.

Кузьо також відзначив, що представники малого і середнього бізнесу дуже задоволені новою владою, хоча ще минулого тижня в Україні були оприлюднені повністю протилежні дані.

Однак конгресмени, які за останні роки чули здебільшого погані новини з України, вирішили не з’ясовувати обставини для таких оптимістичних висновків професора, тим більше, що вони поспішали на важливе голосування у капітолій і тому закрили слухання по Україні на півгодини раніше запланованого.

Марія Щур

Американці вважають, що Україна може і повинна успішно конкурувати на міжнародному ринку, але задля досягнення цієї мети, держава і бізнес повинні об’єднати зусилля.

Допомогти українському бізнесу порозумітися з владою, створити конкурентоспроможне середовище і вийти на міжнародний ринок ставлять за мету експерти американської програми BIZPRO, яка лише за останні три роки впровадила в Україні низку цікавих проектів.

Про це ідеться у матеріалі нашої київської кореспондентки Богдани Костюк.

Богдана Костюк

Розвиток підприємництва, приватної ініціативи створює нові робочі місця і сприяє залученню в українську економіку інвестицій і вітчизняних, і закордонних. І цього прагнуть працівники програми BIZPRO, які нині працюють “на двох фронтах”, які тісно пов’язані між собою: розвиток ринкових відносин і сприяння у проведенні правової та регуляторної політики на місцевому і всеукраїнському рівнях.

За словами керівника офісу BIZPRO в Україні Патріка Рейдера...

Патрік Рейдер

Я тримаю у голові дві ідеї. Перша стосується регуляторної політики, яка має відповідати вимогам часу, тобто не заважати підприємцеві працювати, не витрачати його час на ходіння у різні інстанції для оформлення численних паперів, а навпаки, полегшити його життя.

Якщо говорити про те підприємницьке середовище, що існує тепер, робити бізнес поки що складно.

Будучи сам власником малого підприємства у Чеській Республіці, я співчуваю українським малим підприємцям. Я захоплююсь ними, оскільки не можу уявити собі, як їм вдається робити свій бізнес в умовах такого зарегульованого бізнес-середовища.

Надмірний рівень регулювання збільшує час та вартість започаткування та здійснення підприємницької діяльності, сприяє корупції, і врешті-решт унеможливлює створення нових робочих місць, оскільки підприємства не можуть розвиватися та наймати на роботу людей, як це зазвичай відбувається в нормальних умовах.

Ми співпрацюємо з українським урядом, визначаємо найбільш “зарегульовані” сектори економіки. Надаємо консультації щодо узгодження президентських та урядових декретів з принципами державної регуляторної політики, а ще працюємо з владою на місцевому рівні.

Богдана Костюк

Прикладом співпраці з місцевою владою є, наприклад, громадські слухання за участю підприємців та міської влади Донецька.

Розповідає Світлана Самойлюк, котра співпрацює з програмою BIZPRO на Донбасі.

Світлана Самойлюк

Ці громадські слухання були присвячені впровадженню у Донецьку нової процедури “Стратегія швидкого дерегулювання”. Це стратегія, яка передбачає експертизу усіх нормативно-правових актів, які ухвалені сесією міської Ради, виконкомом і міським головою. Всі ці нормативно-правові акти стосуються підприємницької діяльності.

Ми запросили на слухання підприємців для того, щоби вони сказали, які саме із цих актів найбільше заважають їм у роботі. І наш захід відбувся на диво активно! Підприємці говорили про відведення земельних ділянок, що ця процедура занадто заорганізована; говорили про орендні ставки на землю; говорили про складність переводу житлових приміщень у не житлові для створення, наприклад, невеличких магазинів або якихось побутових закладів.

Тобто, ми на цих громадських слуханнях визначились із тими сферами, які треба дерегулювати, відмінити якісь нормативно-правові акти. Далі уже в роботу включається робоча група.

Богдана Костюк

Друга ідея Патріка Рейдера – це впровадження системи “єдиного вікна”.

Патрік Рейдер

Зараз у центрі нашої уваги єдині офіси з видачі дозвільних документів. Наразі в обласних центрах функціонують п’ять дозвільних єдиних офісів, а до середини липня ще 30 запрацюють в містах обласного значення.

Що стосується результатів, можу сказати вам, що на цей момент ми маємо обнадійливу інформацію. У місті Куп’янськ Харківської області вартість отримання дозвільних документів скоротилась удвічі, в чотири рази скоротилась кількість часу, необхідного для отримання дозволів, а кількість підприємців, які зіткалися з випадками хабарництва під час проходження дозвільних процедур, скоротилася з 50 до 6 відсотків.

Богдана Костюк

Підприємець з Чугуєва, що на Харківщині, Євген Лунін одним з перших в області скористався єдиним реєстраційним вікном.

Євген Лунін

Ми дуже довго чекали на такий офіс. Я вже одинадцять років у підприємництві, і все з колегами мріяв, що одного дня буде таке місце для подачі реєстраційних документів, і потім там же ліцензію і дозвіл можна забирати.

Коли це “єдине вікно” з’явилося, всі зраділи. А з часом вирішали, що така система економить час, хоча її можна ще удосконалити: у цьому єдиному офісі чи то віконці можна отримувати не лише дозволи на приватне підприємництво, а і всі угоди, наприклад, з будівництва, з користування землею.

Богдана Костюк

Вочевидь, фахівці з українського центру BIZPRO дослухаються до порад і побажань місцевих підприємців, щоби зробити систему співпраці між бізнесом і владою гнучкою, динамічною, позитивною.

Як стверджує Патрік Рейдер, українські владоможці і підприємці повинні бути справжніми партнерами, адже мета у них спільна – перетворити Україну на сильного економічного гравця світового рівня.

Марія Щур

Президент України Віктор Ющенко підписав указ про створення Міністерства вугільної промисловості та ліквідації створеної його попередником Леонідом Кучмою Національної акціонерної кампанії "Вугілля України".

Що спонукало подібні новації у вуглевидобувній галузі? Розповідає Сергій Кисельов.

Сергій Кисельов

Експерти жартують, що все відбувається за Еклезіастом, тобто повертається на круги своя. Саме Віктор Ющенко за часів свого прем’єрства в грудні 1999-го року ліквідував Міністерство вугільної промисловості, вливши його разом із Міністерством енергетики та Держкомнафтогазпромом в нову інституцію на ім’я Мінпаливнерго.

Однак тепер, згідно указу Президента України Віктора Ющенка Мінпаленерго буде реорганізоване і втратить частину своїх функцій. Вугіллям тепер знову опікуватиметься Мінвугілепром.

Нове відомство найближчим часом повинне підготувати програму реорганізації вугільної галузі.

Її стратегія виглядає приблизно так. Прибуткові шахти, а таких в Україні лише з десяток, приватизовуватимуться на відкритих аукціонах Фондом держмайна. Шахти, які потребують інвестицій, приватизовуватимуться за умови надання податкових пільг зацікавленим інвесторам. Неприбуткові шахти будуть закриті.

У теорії, на думку фахівців, все виглядає просто й легко. Однак на практиці розібратися, які із майже 200 українських вугільних підприємств слід залишати, а які необхідно закривати, а головне, куди подіти безробітних вуглекопів, значно складніше.

Та є ще одне надзавдання, яке, як вважають експерти, стоїть за створенням Мінвуглепрому. Воно полягає в прагненні Києва віднайти важелі впливу на гірничу галузь взагалі і на Донбас зокрема.

Голова незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець розповів, що подібна реформа назріла вже давно, оскільки у вугільній галузі мало місце справжнє беззаконня.

Михайло Волинець

У першу чергу у вугільній галузі треба подолати кримінальні схеми, які там є. Розірвати їх. Створити нову структуру управління. Вона має бути такою: шахта – виробниче об’єднання – міністерство. Призначити нових людей на керівництво галузі, які будуть працювати на користь держави.

Сергій Кисельов

А ось думка про смисл створення Мінвуглепрому, яку висловив голова парламентського підкомітету з питань ПЕК Олександр Гудима.

Олександр Гудима

Я не бачу жодного іншого сенсу, окрім політичного. Інших шляхів швидко, до виборів, підібратися до Донбасу я не бачу. Ніякої користі це Міністерство українській енергетиці та вугільникам зокрема не принесе. Це фактично міністерство з контролю за бюджетними коштами.

Марія Щур

До рекламного бізнесу долучається чим далі більше українських спортсменів. Пропагувати товари завдяки своїм спортивним досягненням вже давно взялися боксери, брати Клички, нещодавно до них долучилася гордість українського плавання Яна Клочкова.

Але деякі українські спортсмени пішли так далеко, що вирішили заснувати свої власні модельні агенції.

Із директором агенції “Модел-Спорт” Оленою Говоровою ведуча рубрики “Власна справа” І.Біла.

Ірина Біла

“Спорт вже давно вийшов за межі стадіонів, впевнено освоюючи багатогранний рекламний простір. Герої спортивних змагань можуть бути двигуном і Вашого бізнесу. Наша агенція прагне пов’язати спорт і бізнес для взаємовигідної співпраці. Для цього у нас є як професійна команда, так і професійне обладнання,” – так презентує себе перша і наразі єдина в Україні агенція під назвою “Модел-Спорт”, що допомагає спортсменам заробити на рекламі.

Хоча її директор заслужений майстер спорту, призерка Олімпійських ігор Олена Говорова завжди підкреслює, що її агенція насамперед, спортивна.

Олена Говорова

Це суто спортивна агенція, яка займається розкруткою наших видатних спортсменів на рекламному ринку України.

Я хочу, щоб наші спортсмени мали такі ж контракти, як мають Девід Бекхем, Андрій Шевченко, брати Клички, які поїхали закордон і там з ними заключили великі контракти агенції. Я хочу, щоб у нашій країні теж був сформований такий напрямок у рекламному ринку.

Ірина Біла

За менш, ніж рік свого існування директорові агенції “Модел-Спорт” вдалося дещо зробити. І не в останню чергу через довіру до агенції самих спортсменів.

І, хоча, за словами Олени Говорової, черги рекламодавців до Агенції ще немає, проте вже є перспективні пропозиції.

Олена Говорова

За цей рік ми зробили багато справ. Ми провели церемонію нагородження кращого легкоатлета, ми зробили календар, де є наші легкоатлети. В цьому теж є успіх, тому що вперше в Україні мої атлети мали винагороду у грошовому еквіваленті.

Ми зробили дитячий міжнародний фестиваль культури і спорту. Причому, ми провели це у рамках “Євробачення”.

Хочу звернути увагу на те, що ми не працюємо з бюджетними коштами, все це ми робимо за кошти наших партнерів і наших спонсорів.

Поки що ми перші, поки що ми єдині. Наші успіхи – те, що у нас зацікавлені. Нам вже зараз пропонують великі глобальні контракти, але для всього треба мати час.

Ірина Біла

За 17 років перебування в професійному спорті Олена Говорова змогла на собі відчути всю непривабливість життя спортсменів поза спортивним життям, коли між фінансовими винагородами за свої перемоги, потрібно думати про те, де ще знайти кошти для пристойного існування.

Олена Говорова

Дуже прикро, що у нас й досі спорт знаходиться на любительському рівні, тому дуже важко виживати у нашому суспільстві спортсменам - не дуже велика зарплата, не дуже добре умови для тренування, і спортсменам потрібно шукати заробіток десь закордоном.

Щоб не ці старти, то я не знаю, як би існувала легка атлетика, і як би ми завойовували медалі на Олімпійських іграх.

Тому треба ставитися до спорту як до комерційно професійної діяльності. На спорті можна заробляти гроші, великі гроші і з прибутком для держави.

Марія Щур

Краса молодої дружини одеського експортера збіжжя Амалії Різнич надихнула Олександра Пушкіна на написання пристрасних поезій. Натомість привабливість сучасниці Амалії, так само дружини одеського купця Аріадни Папудової допомогла її чоловікові уникнути банкрутства.

Про одеситів грецького походження Костянтина та Аріадну Папудових розповідає ведучий рубрики «Українські підприємці в історії» Віталій Пономарьов.

Віталій Пономарьов

Грецький купець Костянтин Папудов збагатився після запровадження 1819 року в Одесі режиму порто-франко. Він вивозив до середземноморських портів вирощену на Поділлі пшеницю, а до Одеси привозив помаранчі, вина та оливки. Папудов також опікувався розвитком шляхів у реґіоні і згодом був обраний міським головою Одеси. Він працював керуючим першим у місті Чорноморським акціонерним товариством, створеним для організації реґулярного морського сполучення між Одесою та Стамбулом.

У самому центрі міста – на Соборній площі, – Папудов придбав велику земельну ділянку і забудував її найбільшим в Одесі комплексом кам’яних двоповерхових хлібних комор. У них збіжжя сортувалося, сушилося та зберігалося перед завантаженням на кораблі. 1836 року річний обіг капіталу Торгового дому Папудова перевищив 2 мільйона рублів сріблом.

Проте наступного року епідемія чуми і пов’язані з нею карантинні обмеження призвели до різкого зменшення вивозу збіжжя з Одеси. Фірма Папудова зазнала значних збитків, і він був змушений припинити погашення кредитів, наданих йому англійськими банкірами Берінґом та Габро. Зрештою, разом із своєю молодою дружиною, донькою заможного грецького купця Севастопуло Аріадною, підприємець виїхав з Одеси.

Через рік Папудови з’явилися у Парижі. Там в Аріадну закохався барон Ротшильд, який навіть подарував їй невеликий палац на Єлисейських Полях. Натомість Папудов завдяки протекції банкіра Ротшильда зміг отримати нові кредити, виплатити свої борги і, відтак, уникнути банкрутства. Перед поверненням додому подружжя продало подарований Ротшильдом особняк, а старовинні меблі, посуд та 9 дверей з нього відправило через Марсель морем до Одеси.

Там купець першої гільдії Папудов звів на місці своїх хлібних комор на Соборній площі комплекс споруд на цілий квартал за проектом архітектора Боффо. Будинок з боку вулиці Преображенської займали численні магазини, на Поліційну площу виходив прибутковий будинок, а на Соборну – особняк Папудових. У ньому господарі влаштовували найчисельніші у місті звані вечори, на яких запрошували до півтисячі гостей, і мазурку танцювали 120 пар. А для зберігання зерна Костянтин Папудов 1852 року звів на розі Ланжеронівського та Польського узвозів новий склад за проектом архітектора Давида Круга.

Одесити досі називають будинок Папудових за прізвищем його власників. У лютому 1919 року у ньому жила і померла актриса кіно Віра Холодна, і нещодавно біля будинку Папудових їй відкрито пам’ятник.

Марія Щур

Ви слухали передачу “Економічний журнал”, яку підготувала Марія Щур.

На все добре!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG