Доступність посилання

ТОП новини

Візові проблеми загострюються: гаряча телефонна лінія із першим заступником міністра закордонних справ Антоном Бутейком.


Богдана Костюк

Антон Бутейко
Київ, 9 серпня 2005 - Одностороннє рішення України запровадити безвізовий обмін для держав Європейського Союзу, США, Швейцарії, Канади та Японії не “розтопило криги” у питанні полегшення візового режиму для українських громадян. Навпаки: судячи з гарячої телефонної лінії в уряді України за участю першого заступника міністра закордонних справ Антона Бутейка, ситуація погіршилась. Більшість дзвінків стосувалась проблем, пов’язаних із відмовами у візах громадянам України. З іншого боку, український дипломат повідомив, що Москва наполягає на тому, щоб із нового року українці їздили до Росії лише за закордонними паспортами.

Антон Бутейко ретельно готувався до телефонної лінії – разом з помічником, буквально обклався довідниками, матеріалами з проблем зовнішньої політики України, тощо. І, за власним зізнанням пана Бутейка, не очікував на такий шквал людського болю. Подружжя з Дніпропетровська не може відвідати доньку, яка вийшла заміж і мешкає у Німеччині; жінка з Івано-Франківщини не може побачити доньку, яка працює у Португалії – унаслідок відмов консульств Німеччини і Португалії у видачі віз. Подібних дзвінків було чимало з різних куточків України. Коментуючи ситуацію, що склалась у візовій галузі, Антон Бутейко повідомив:

“Звичайно, що ця інформація буде взята до уваги МЗС України. Я хотів би лише наголосити, що ми не можемо впливати безпосередньо на діяльність посольств щодо видачі чи не видачі віз нашим громадянам. Ми фіксуємо, що така скарга не є першою, їх є зараз багато. Відповідно, мною була дана вказівка, щоб консульський підрозділ нашого міністерства у рамках чинних норм запропонував заходи. Ми мали відповідно контакт з послом Німеччини, тому що ми вважаємо, що такі сигнали є тривожними, вони є ненормальними для українсько-німецьких стосунків”.

Тема легалізації українських заробітчан, які свого часу нелегально потрапили до Португалії, Польщі, Греції, є достатньо складною з точки зору міжнародного права:

“Однозначно, якщо людина нелегально в’їхала у державу, це ускладнює її становище, у тому числі і щодо легалізації”.

Антон Бутейко зауважив, що соціальні права громадян України, які працюють у Португалії легально, захищає відповідна українсько-португальська угода. Подібні угоди або вже підготовлені, або готуються фахівцями з України та інших держав – членів Євросоюзу.

Водночас, дипломат повідомив, що саміт “Україна – Європейський Союз”, який планували провести у жовтні, можуть перенести на пізніший термін. Антон Бутейко пов’язує це з ускладненнями політичного характеру, що спостерігаються у деяких державах ЄС після провалу референдумів щодо Європейської Конституції. Повертаючись до візової проблеми, перший заступник міністра висловив сподівання, що Європейська комісія отримає мандат на проведення переговорів про спрощення візового режиму з Україною до початку саміту.

Українців, можливо, очікують нові правила для перетину кордону з сусідньою Росією. Москва домагається переходу на закордонні паспорти для поїздок українських громадян, починаючи з 2006-го року. “Наша позиція відрізняється від російської”, - зазначив чільний український дипломат і додав, що відповідні переговори з Росією можуть завершитися наступного місяця. Антон Бутейко також сказав, що поки переговори тривають, він не може оприлюднювати подробиць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG