Доступність посилання

ТОП новини

Нові спалахи “пташиного грипу” у Росії. Чи є загроза для України?


Петро Кагуй


Прага, 17 серпня 2005 року - Вже у шести російських реґіонах зареєстровані спалахи “пташиного грипу”. Днями хворих птахів виявили у Челябінській області. Наразі жертвами стають невеликі приватні господарства.

Ось що розповів постраждалий власник птиці Анатолій Білоусов із села Октябрскоє Челябінської області:

“Я мав у своєму господарстві гусей, бройлерів та кольорову птицю - курочок. Першими захворіли гуси. Жаль птицю, але раз захворіла, то думаємо, що краще сьогодні пожертвувати, ніж наступного року знову втратити”.

А голова селищної ради села Октябрскоє Сергій Величко розповів, як здійснюється сама процедура знищення хворої птиці чи тієї, котра потрапила у зону спалаху епідемії:

“Працює у нас транспорт, який дезинфікує подвір’я. Тобто, приходить бригада разом із дільничним міліціонером. На руках має постанову і має акт про вилучення птиці. Усе це поголів’я знищують, складають у спеціальні мішки, вивозять на спеціальну територію, де відбувається ліквідація шляхом спалювання”.

Місцева влада у Росії виплачує постраждалим грошові компенсації за знищене поголів’я птиці. Однак надійшло повідомлення, що керівництво Курганської області, де епідемія пташиного грипу триває вже більше тижня, вирішила припинити цю виплату, бо вона завдає великих збитків місцевому бюджету. Окрім цього, представники місцевої влади заявляють, що підозрюють деяких селян у хитруваннях, бо збільшилася кількість тих, хто прагне отримати від держави компенсацію.

Існують побоювання, що окремі спалахи “пташиного грипу” у Росії можуть спричинити серйозну епідемію, котра загрожуватиме і Європі.

В офіційному листі головного державного санітарного лікаря Російської Федерації Геннадія Онищенка мовиться, що із наближенням осені та еміграції перелітних птахів є загроза перенесення “пташиного грипу” із Західного Сибіру до Астраханської, Ростовської, Волгоградської областей, а також Краснодарського та Ставропольського країв.

Головний державний санітарний лікар Росії також застерігає, що дикі перелітні птахи можуть перенести “пташиний грип” до Азербайджану, Ірану, Іраку, Грузії, до країн Середземномор’я, а також і до України.

“Пташиний грип” становить загрозу і для життя людини. Так в азійських країнах, починаючи із 2003 року від “пташиного грипу” померли понад 50 людей.

Експерт Світової організації охорони здоров’я Вернард Ґартнер в інтерв’ю радіо “Свобода” зауважив, що найбільшу небезпеку несуть саме дикі перелітні птахи, бо людині важко контролювати їхню міграцію.

Ми також звернулися за коментарем і до заступника головного державного інспектора ветеринарної медицини України Олександра Вержиховського, щоб дізнатися що робить Україна для запобігання “пташиному грипу”:

“У першу чергу, ми користуємося офіційною інформацією, яка надходить із джерел, як російської державної служби ветеринарної медицини, так і з конфіденційних джерел. І ми чітко знаємо, що робиться у Росії. Була заборона спочатку взагалі на завезення підконтрольних вантажів із Росії. Але, потім, вивчивши ситуацію, було дозволено, все-таки, ввіз із центральної частини Росії, південної та північно-західної... було дозволено завезення вантажів.

Що сьогодні робиться службою ветеринарної медицини України? По-перше, посилено контроль за усіма спеціалізованими господарствами з виробництва продукції птахівництва, усіх видів господарств на території держави. По-друге, у нас є чітка система досліджень, моніторингу, і на сьогоднішній день ми цілком контролюємо ситуацію по всіх областях України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG