Доступність посилання

ТОП новини

"І в американському суспільстві є люди, які мають небезпечне минуле" – колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.


Мар’яна Драч

Костянтин Грищенко
Київ, 19 серпня 2005 - Україна скасувала візи для всіх американців. Віктор Ющенко почав спрощувати візовий режим для громадян США ще в липні. Тоді президент скасував візи для американців, які відвідують Україну повторно упродовж шести місяців. Як стало відомо сьогодні, Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, і тепер віза не потрібна будь-якому американцеві, хто приїздить в Україну менше ніж на 90 днів. Раніше Сполучені Штати вже зробили крок у відповідь і знизили вартість багаторазової візи українцям з 165 до 100 доларів.

Але спрощення візового режиму з Америкою турбує колишнього міністра закордонних справ і колишнього посла України у Вашингтоні Костянтина Грищенка, який нині є заступником голови Республіканської партії. Це його позиція як новоспеченого опозиціонера чи як експерта? Радіо "Свобода" попросила Костянтина Грищенка навести конкретні аргументи:

- При мені існував візовий режим, оскільки він дозволяв ретельно підійти до будь-якої особи, яка в’їжджає на нашу територію. Сьогодні самі США ужорсточують режим в’їзду в свою країну не з точки зору навіть імміграційної політики, а саме з точки безпеки. Дуже ретельно підходять до того, хто до них в’їжджає.

Враховуються всі фактори, що стосуються саме можливої загрози як з точки зору і терористичної діяльності, так і відмивання грошей і будь-чого іншого.

Я вважаю, що ми маємо отримати відповідь: чи враховані ці аспекти - саме безпеки нашої держави - при скасуванні цього режиму? Чи є режим якогось скринінгу, якоїсь перевірки? Чи ми покладаємось просто на американський паспорт? Адже і в американському суспільстві є люди, які мають кримінальне минуле, які мають небезпечні риси характеру чи, скажімо, які можуть становити небезпеку для українських громадян чи суспільства.


- Тобто, Ви вважаєте, що люди з американським паспортом несуть більшу загрозу для України, ніж, наприклад, з Росії чи Китаю?

- Аж ніяк. Я просто хотів би знати, що робиться для того, щоб убезпечитиУкраїну з цієї точки зору. Так же само, як це треба робити і щодо росіян, китайців чи будь-кого іншого.

- От Ви сказали про те, що Вас турбує передовсім безпека. З іншого боку, відомі аргументи нинішньої влади, вона говорить, що безвізовий режим, зокрема, для громадян ЄС вже дав Україні суттєвий економічний зиск, що вдвічі зросла кількість туристів ЄС, вони залишають щодня по 100 доларів в Україні. Такий економічний чинник, на Вашу думку, важливий?

- Звичайно, він є важливим, надзвичайно важливим. Врешті-решт, він буде діяти і буде таким важливим і для громадян з інших регіонів. Якщо вони будуть приїжджати, то їм доведеться залишати суттєві гроші. Чи ми тільки це відкриваємо для багатих, для тих хто може залишити і дозволити?

- Я перепрошую, але в нас відкриті кордони з багатьма країнами.

- Я не проти безвізового режиму. Якраз це спрощує життя для українських дипломатів, вони знімають з себе по суті відповідальність за те, хто до нас приїздить. Це полегшує життя зовнішньополітичному відомству і дозволяє сконцентруватись зовсім на інших завданнях. Так що тут немає ніяких заперечень. Це - більше до інших структур, які відповідають за ті питання, що постають в сьогоднішньому доволі небезпечному світі.

- Ви довгий час були при владі, очолювали зовнішньополітичне відомство. Що Ви зробили для того, щоб облаштувати український кордон з Росією? Адже, наприклад, Україна не має кордонів з тою ж Америкою, але має кордон великий необлаштований з РФ, там є гарячі точки, може, треба було більше робити в цьому напрямку для того, щоб захистити Україну?

- Абсолютно треба було. Треба і сьогодні робити більше. Питання там виникало головним чином у тому, що треба знайти ті кошти, ті можливості для облаштування кордону. Зроблено було доволі багато протягом цих років, в тому числі і під час мого перебування на посаді міністра закордонних справ. Це вимагає перш за все облаштування прикордонних дільниць.

- Тобто, Ви погоджуєтеся, що там загроза є і на цьому кордоні?

- Звичайно, вона є. Тут немає суперечностей з тим, що я кажу. Я ще раз повторюю, що питання не в візах, питання в наявності політики захисту наших інтересів по всьому периметру наших кордонів.

Якщо є така політика, а, можливо, вона є, я просто на сьогоднішній день уже не знаю, якщо є політика компенсації втрати цього інструменту іншими, то хвала всім тим, хто проводить в життя цю лінію і спрощує пересування громадян США і ЄС до нас. Якщо ми доб’ємось того, що у відповідь буде суттєво спрощена можливість нашого пересування до країн США і ЄС, то ми, звичайно, тільки виграємо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG