Доступність посилання

ТОП новини

Урок демократії під стінами посольства Білорусі.


Віктор Міняйло


Київ, 1 вересня 2005 - Звільнити двох громадян Грузії, журналіста Георгія Канделакі та режисера Луку Цуладзе, яких затримали у Мінську 24 серпня, вимагали сьогодні під стінами Посольства Білорусі громадські організації Києва. У акції взяв участь і грузинський дитячий хореографічний ансамбль “Імеді”, який перебуває у Києві з гастролями.

Гергій Канделакі і Лука Цуладзе брали участь у грузинській “Революції троянд”, бували в Україні під час “Помаранчевої революції” і ніколи жодних законів не порушували.

А у Білорусі їх спочатку звинуватили у неправильному оформленні документів, потім вирішили депортувати на батьківщину за “втручання у внутрішні справи Республіки Білорусь”, а згодом назвали “хуліганами” і посадили за грати на 15 діб.

Принаймні так стверджують представники громадських організації, які вимагають звільнення грузинів. А це ініціатива “Знаю”, організація “Пора”, “Міжнародна амністія” і дитячий грузинський ансамбль “Імеді”, який до них долучився.

Акцію назвали “Урок демократії та культури” і подібні уроки в цей день мають відбутися під посольствами Білорусі в Грузії, Росії, Німеччині та країнах Балтії. Говорить Віктор Загреба, громадянська ініціатива “Знаю”.

Віктор Загреба

Подивіться, зараз ви побачите, що грузини - це культурні люди, що вони не мають звички матюкатися, битися. Нам вдалося сконтактувати з ансамблем грузинським, який зараз якраз перебуває у Києві. Ми дуже вдячні, що вони знайшли час і можливість до нас приїхати.

Зараз відбудеться невеличкий виступ, щоб ви почули і побачили, що грузини дійсно культурна нація, що їх потрібно поважати і любити, а не садити у в’язницю.

Віктор Міняйло

Учасники ансамблю “Імеді” скандували грузинською “Досить”, “Грузія” та співали свій гімн. Після пісень грузинський дитячий ансамбль “Імеді” танцював для білоруських дипломатів лезгинку.

Учасники акції підготували петицію, у якій вимагають негайно звільнити Георгія Канделакі і Луки Цуладзе. Говорить заступник голови української асоціації “Міжнародна амністія” Наталка Дурнєва.

Наталка Дурнєва

“Міжнародна амністія” вважає, що ці люди утримуються виключно через їх політичну діяльність, що це затримання має на меті покарати їх за те, що вони реалізували своє право на свободу самовиявлення, що справа проти них сфабрикована.

Віктор Міняйло

Але ініціаторам акції “Урок демократії та культури” так і не вдалося передати петицію до посольства Білорусі. Прохання про зустріч з представниками дипломатичної установи так і залишилися без відповіді.

Отже, вони запевнили, петицію відправлять поштою безпосередньо до президента Білорусі Олександра Лукашенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG