Доступність посилання

ТОП новини

“Економічний журнал”: Скандал навколо Нікопольського Заводу Феросплавів – встановлення справедливості, чи переділ власності? - Росія погрожує збільшити ціну на газ для України до світової; - Найбільший буревій в історії Сполучених Штатів призвів до падіння курсу долара та рекордного зростання ціни на нафту.


Марія Щур

Аудіозапис програми:

Прага, 4 вересня 2005 року.

Марія Щур

Вітаю вас, шановні слухачі, на хвилях радіо “Свобода”!

В ефірі “Економічний журнал”.

Перед мікрофоном Марія Щур.

Сьогодні в програмі:

- Скандал навколо Нікопольського заводу феросплавів: встановлення справедливості, чи переділ власності?

- Росія погрожує збільшити ціну на газ для України до світової.

- Найбільший буревій в історії Сполучених Штатів призвів до падіння курсу долара та рекордного зростання ціни на нафту.

Другий за розміром у світі феросплавний завод опинився у центрі економічного скандалу, який може мати далекосяжні політичні наслідки. Українському уряду не вдається повернути у державну власність акції компанії Нікопольський феросплавний завод, власником яких є зять колишнього президента Віктор Пінчук.

На них у свою чергу претендує ще один український маґнат Ігор Коломойський, який звинувачує Пінчука у тому, що той отримав завод за заниженою ціною.

У п’ятницю конфлікт навколо заводу досяг апогею і у нього мусив втручатися Президент України Віктор Ющенко, який вимагав від державних органів законного повернення акцій.

Детальніше про цей конфлікт йшлося у передачі «Вечірня Свобода», гостями якої був директор Інституту приватизації Олександр Рябченко та представник президента в уряді Володимир Лановий. Вів програму Кирило Булкін.

Кирило Булкін

Що стоїть за конфліктом: боротьба одного клану з іншим, боротьба держави з кланами чи боротьба трудящих за свої права? аби з’ясувати це, спершу треба було означити значення НЗФ для економіки України.

Володимир Лановий

Завод випускає спеціальні компоненти, тому він є унікальним і незамінним. Така унікальність є запорукою надвисокої прибутковості.

Олександр Рябченко

Це дуже важливе, дуже інвестиційно привабливий і прибуткове підприємство.

Кирило Булкін

У програмі прозвучали голоси різних сторін конфлікту. Зокрема, висловлювання прем’єр-міністра Ю.Тимошенко про правильність рішення уряду щодо повернення акцій НЗФ державі, оскільки суд вирішив, що приватизація була незаконною.

В.Пінчук, який внаслідок цього рішення втрачає свою власність, в інтерв’ю радіо “Свобода” не заперечив, що боротьба точиться не лише за права трудящих, але за бізнес-інтереси.

Віктор Пінчук

Звісно, це мене турбує. У цій боротьбі все для мене відійшло на якийсь задній план. Я відчував, що борюся вже за інше і разом з цими людьми. Але навіщо обманювати? Звісно, будь-якого бізнесмена турбує доля його бізнесу, його власності.

Кирило Булкін

Володимир Лановий назвав примусове стояння людей на мітингу в обороні НЗФ ганебним, а в тому, що воно є примусовим, він не має сумніву.

Володимир Лановий

Мені дуже неприємно, коли використовують працівників підприємств, як натовп чи як бидло. Їх виганяють, їх змушують, створюють соціальні прецеденти, конфлікти.

Кирило Булкін

Водночас співрозмовники зазначили, що і дії уряду у конфліктній ситуації не були цілковито законними, адже скликати збори акціонерів можна було лише після передачі контрольного пакету акцій державі. А цього на момент зборів не відбулося.

Володимир Лановий

Те, що представник уряду на цих зборах діяв поза законом – це дуже сумно, оскільки це кидає тінь на всю нашу владу.

Кирило Булкін

На думку пана Рябченка, це має стати уроком для уряду.

Олександр Рябченко

Це відбулося 1-го вересня – це наш День знань, всі починають вчитися у цей день. Нехай уряд на своїй помилці повчиться.

Кирило Булкін

Що ж, питання лише у ціні цього уроку. Якщо некоректні дії уряду призводять до втрати популярності і розчарування виборців, ціна навчання може виявитися зависокою.

Марія Щур

У вересні до Москви збирається їхати секретар Ради Безпеки та Оборони України Петро Порошенко, щоб урегулювати питання ціни на газ. Цього тижня Посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін спрогнозував зростання цін для України на російський газ до світових.

Що про це пишуть російські оглядачі у повідомленні нашого московського кореспондента Віталія Портникова.

Віталій Портников

Підсумки переговорів, які відбулися в Києві 31-го серпня, стали однією із головних тем для російських ЗМІ.

Як “Расєйська газєта” зазначає, “Газпром” вимагає від України сплачувати за газ саме по європейських цінах. І вважає, що за два тижні можна буде підготувати відповідні пропозиції.

Однак, для інших ЗМІ Росії ця пропозиція “Газпрому” не виглядає суто фінансовою.

“Москва тисне на газ,” – це коментар газети “СНГ”, яка підкреслює, що “Газпром” планує підвищити ціни на газ для України більш, ніж втричі.

Як нагадує газета “СНГ”, експерти вже наголошували, що у випадку підвищення ціни за газ до рівня 160 доларів за кубометр, Україна стане на кордоні справжнього енергетичного колапсу.

Однак, як демонструє історія українсько-російських переговорів, Москва, як правило, йде на певні поступки. Так що про енергетичну кризу в Україні поки що говорити не варто.

Наступної п’ятниці сторони будуть обговорювати питання створення міжнародного консорціуму по управлінню і розвитку газотранспортної системи України. Як вважають аналітики, рішення саме цього питання буде пов’язано з тим, за якими цінами буде врешті-решт сплачувати Україна за газ.

Марія Щур

Буревій «Катріна» змусив припинити роботу численних нафтопереробних заводів вздовж ріки Міссісіпі та нафтовидобувних комплексів вздовж американського узбережжя у Мексиканській затоці. Це позначилося на різкому стрибку цін нафти на американському і міжнародних ринках.

З подробицями Михайло Мигалисько.

Михайло Мигалисько

Після того, як ураган “Катріна” в понеділок вдарив в американське узбережжя Мексиканської затоки, нафтові ціни на Нью-йоркській

товарній біржі перестрибнули черговий бар’єр – 70 американських доларів.

Відтак ціна знизилася до 67 доларів на один барель за поставки у жовтні.

Як зазначають експерти, подальше коливання цін буде неминучим, адже американські компанії лише розпочинають перевірку нафтових платформ у зоні Мексиканської затоки, звідки видобували 2 мільйони барелей сирої нафти та 10 мільярдів кубометрів природного газу на добу.

При цьому слід відзначити, що паралізована продукція і на нафтопереробних заводах у прибережній зоні та вздовж річки Міссісіпі.

“Однак завдана шкода ураганом “Катріна” не є єдиною причиною зростання цін на нафту, газ та пальне,” – сказав в інтерв’ю радіо “Свобода” пан Текен з Лондонського центру глобальних студій енергетики.

Пан Текен

Протягом минулих 2-3 років помітним було зростання попиту на нафтопродукти в рамках економічного росту у низці країн світу, зокрема в США та Китаї.

Недавно попит сягав 700 тисяч барелей на добу. У 2003-му році попит на нафтопродукти подвоївся, а торік стрибнув у 4,5 рази.

Михайло Мигалисько

Деякі експерти не виключають, що ціна за барель нафти чи пак “чорного золота” може сягнути навіть 100 доларів. Натомість інші перестерігають не вдаватися до спекуляцій аж поки не буде ясно, скільки шкоди спричинив американській нафтопереробній галузі ураган “Катріна”.

Марія Щур

Після буревію американська валюта різко подешевшала, а в п’ятницю українській національній валюті виповнилося дев’ять років. Цю не круглу дату у суспільстві могли б і не помітити, якби не останнє різке подорожчання гривні.

Про минуле, сьогодення і майбутнє українських грошей у розповіді мого колеги Сергія Собуцького.

Сергія Собуцький

За 9 років свого існування гривня переважно падала по відношенню до долара. І тільки нинішнього року почалось її зростання. Незабутнім і досі залишається раптовий весняний ривок гривні. За одну ніч, з 18 на 19 квітня, вона зміцніла по відношенню до долара на 28 копійок. Падіння долара викликало ажіотаж серед населення - люди почали говорити про нову економічну кризу.

Втім, усіх заспокоїв голова Нацбанку Володимир Стельмах. За його словами, зміцнення гривні – це процес очікуваний і незворотний.

Опонентом головного банкіра виступив колишній співробітник НБУ, а нині міністр економіки Сергій Терьохін. Він назвав різкий стрибок гривні - необґрунтованим. Цю позицію підтримали і багато фінансових аналітиків.

Втім, до зміни курсу це не привело, потім тема зміцнення гривні залишила межі активного громадського обговорення. І ось черговий сплеск позицій та емоцій.

За кілька днів до свого дев''ятиріччя українська гривня різко зміцнилася. Курс долара в обмінниках з початку тижня впав нижче п''яти гривень. На валютному ринку знову паніка - пересічні громадяни незадоволені. Банкіри та влада всіх заспокоюють.

Дехто з експертів пов''язує навмисне заниження долара державою з підвищенням цін на пальне.

Глава уряду Юлія Тимошенко відкинула звинувачення у проведенні прихованого зміцнення гривні і радить шукати правди в Нацбанку.

Юлія Тимошенко

Абсолютно це не зв’язано. Курс долара в Україні повністю стабільний. Ще раз хочу підкреслити, що голова НБУ завірив, що ніяких коливань курсу гривні не буде. Це ніяк абсолютно не впливає на вартість нафтопродуктів.

Сергій Собуцький

У головному банку країни переконані, що ситуація на валютному ринку контрольована, різкого обвалу долара, а відповідно і зміцнення гривні, не буде.

Ось думка Валерія Литвицького, керівника групи радників Голови НБУ:

Валерій Литвицький

Ми не допустимо різкої лібералізації гривні - на державному рівні ці процеси досить контрольовані. А те, що відбувається в обмінниках - це незначне відхилення від офіційного курсу Національного банку.

Сергій Собуцький

Офіційний курс гривні (5.05 за 1 долар) тримається і до сьогодні. Втім, восени економісти обіцяють чергове зміцнення національної валюти. За словами заступника голови “Правексбанку” Дениса Басса, кроки влади свідчать про те, що в державі взятий курс на 4, 80 за долар до кінця жовтня.

Не згоден з нинішньою ситуацією на фінансовому ринку і колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко. На його переконання, варто спочатку реструктуризувати економіку, щоб вона не на словах, а насправді була ринковою, і лише потім можна буде визначити реальне співвідношення: долар – гривня. Штучне формування курсу, за словами Яременка, може привести до негативних процесів в економіці.

Тим часом, Міністерство економіки заявило, що знає, яким буде курс долара у наступному році: макроекономічний прогноз - 5 гривень 5 копійок за долар США. За інформацією міністерства, у 2006 році курс гривні ще прив''язуватимуть до американської валюти, а з 2007 вже до євро.

Марія Щур

США знімають санкції з України і переглядають її статус найбільшого порушника авторських прав.

Адміністрація президента Буша знімає багатомільйонні санкції проти України, встановлені два роки тому через відсутність у ній належного захисту прав інтелектуальної власності. Про це Радіо Свобода повідомили у відділі Європи Офісу Торговельного Представника США. Таке рішення Вашингтона стало відповіддю на нещодавнє ухвалення Верховного Радою України змін до закону про лінцезування оптичних дисків, які набули чинності на початку серпня.

Із подробицями наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Сергій Куделя

Більше трьох років існував режим санкцій, який щорічно блокував ввезення до США українського експорту на суму 75 мільйонів доларів. Він був введений Вашингтоном у січні 2002 року після того, як американська сторона визнала неадекватними дії української влади у сфері боротьби із піратством. Офіс торговельного представника США оцінював щорічну суму збитків від експорту піратських дисків з України у 200 мільйонів доларів.

В останньому звіті офісу у квітні цього року, Україна знову була визнана одним з найзухваліших порушників прав інтелектуальної власності, що не вживає необхідних зусиль для боротьби із інтелектуальним піратством. Головною вимогою до України американці висували встановлення парламентом більш жорстких законодавчих норм щодо покарання порушників авторських прав.

У сьогоднішній заяві, торговельний представник США Роб Портман називає нещодавнє ухвалення нещодавнє ухвалення Верховною Радою необхідних змін “кроком у вірному напрямку”. Він також висловлює сподівання, що Україна тепер отримала необхідне знаряддя для придушення індустрії піратського виробництва ліцензованих товарів.

Водночас, Роб Портман схвально оцінив активну особисту участь президента Віктора Ющенка та прем’єр міністра Юлії Тимошенко у забезпеченні ухвалення парламентом необхідних законодавчих змін.

Окрім того, як повідомляється у прес-релізі Офісу Торговельного Представника США, зараз здійснюється позачерговий перегляд її статусу “пріоритетної зарубіжної держави”. Такий статус США надали Україні як найбільшому порушнику авторських прав у світі. На думку експертів, зняття з України такого статусу сприятиме її швидшому вступу до СОТ.

Марія Щур

Попри української економіки Європейського банку реконструкції та розвитку готовий надати їй рекордну суму кредитів. Про це заявив директор представництва банку в Україні Камен Захарієв у присутності віце-прем’єра з питань європейської інтеграції Олега Рибачука, коли вони підписували документ про фінансування нових проектів на суму понад 350 мільйонів євро.

Детальніше про плани Європейського банку в Україні розповідає Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

“Програма співпраці між Європейським банком реконструкції і розвитку та урядом України передбачає фінансування 3-х груп проектів,” - повідомила директор представництва ЄБРР в Україні Камен Захарієв.

Перша група – це вже підписані документи. Зокрема, вони стосуються підвищення безпеки на Рівненській і Хмельницькій АЕС, фінансування будівництва дороги Київ-Чоп.

Друга – це проекти на стадії підготовки. Насамперед вони стосуються енергозбереження.

Третя група – проекти, які лише розробляються. Так нині розробляють співпрацю з Кабінетом Міністрів України в царині реформування муніципального сектору.

Загалом, згідно з підписаною програмою співпраці, Європейський банк виділяє Україні понад 350 мільйонів євро.

Камен Захарієв

Це дуже багато для такої країни, як Україна. Хоча ми знаємо, що цього недостатньо, але, як перший крок – це дуже важливо. Це означає значне збільшення наших власних інвестиційних операцій в Україні.

Я можу сказати, що лише цього року ми очікуємо рекордне зростання кредитів Європейського банку. І це попри деяке зниження росту ВВП та інших показників.

Наші проекти і підтримка Європейського банку не залежать від цього, а залежать від перспектив розвитку країни. А як ми вважаємо, в Україні відмінні перспективи розвитку.

Марія Щур

Зазначив директор представництва в Україні Європейського банку реконструкції і розвитку Камен Захарієв.

Радий підписаній угоді і віце-прем’єр з питань європейської інтеграції Олег Рибачук.

Олег Рибачук

Взагалі змінився підхід до співробітництва. Якщо раніше задавалися умови із програм Валютного фонду, і воно було досить макроекономічно і навіть політично, то зараз перше, що підкреслило керівництво і Світового банку, і Європейського банку, і інші наші партнери, які є наші пріоритети. Відповідь моя дуже проста: у нас є План дій “Україна-ЄС”. Цей план говорить про пріоритети на найближчі три роки. Уряд говорить про підтримку виконання Плану дій.

Віктор Міняйло

За словами Олега Рибачка, м’яч зараз на боці України. А Українській владі потрібно навчитися широко і ефективно рекламувати свої проекти.

Марія Щур

Допомогу з рекламою за кордоном для українських компаній пропонує одна з київських фірм, яка перетворила контакт зі західними засобами масової інформації на власну справу.

З головою «Центру медіа-технологій» Романом Зінченком розмовляла ведуча рубрики Ірина Біла.

Ірина Біла

Засновуючи 5 років тому універсальну агенцію, що могла б надавати всебічну інформаційну допомогу підприємцям, Роман Зінченко з часом збагнув, що все охопити не можливо. А відтак вирішив знайти свою інформаційну нішу, в якій би консультації його фірми, яка називається “Центр медіа-технологій”, були б поза конкуренцією.

Роман Зінченко

Ми надаємо свої послуги, а саме: висвітлення діяльності українських компаній в міжнародних медіа, отримання такої медіа-підтримки на глобальному рівні, зокрема, із знанням специфіки інвестиційних процесів, міжнародного фінансового ринку, українського фондового ринку. Це є певна унікальність в нашому сервісі. Це те, що допомагає нам працювати та ефективно обслуговувати наших клієнтів, тому, що ми їх розуміємо швидше, ніж якась універсальна структура, яка каже, що, мовляв, ми робимо все.

Ірина Біла

Свій бізнес Роман Зінченко вважає перспективним і дуже необхідним для багатьох лідерів української економіки.

Роман Зінченко

Тому, що вони вже або дозріли, або скоро дійдуть до того рівня, щоб виходити на глобальні ринки. З іншого боку, дуже часто в багатьох лідерів цього бізнесу бракує міжнародних знань, а в багатьох західних компаніях бракує готовності орієнтуватися і адаптуватися до специфіки українського бізнесу.

Ми є таким мостом між світовими фінансовими економічними медіа і українськими реаліями, який допомагає українським компаніям вийти на якісно вищий рівень власного іміджу в світі та достукатися до нових горизонтів.

В кінці кінців ця діяльність сприяє приходу грошей в Україну, а будь-які цивілізовані гроші, що надходять в Україну, я вважаю, надзвичайним позитивом.

Ірина Біла

Щоправда, потужним підприємствам можуть завадити вийти на міжнародний ринок інвестицій не лише необізнаність зі світовими економічними процесами, але й інші проблеми, які, за словами Романа Зінченка, повинні вирішуватися, насамперед, на державному рівні.

Роман Зінченко

Є 2 рівні проблеми. 1-й – це готовність українського бізнесу працювати в прозорому режимі. І це просто сприйняття того, що компанією прибутковою бути модно.

Ну, звичайно, тут не сприяє українське законодавство, тому що, рівень податку на прибуток компанії в 30% є до певної міри..., скажемо так, в світі мало де є такі високі корпоративні прибутки, через те корпораціям невигідно показувати свої доходи. Зрештою, можливість виходити на інші рівні їх приведе до того, що вони почнуть вести прозору політику.

А з іншого боку, можливо можна поскаржитися на недоліки українського регулювання діяльності малих та середніх підприємств. Але зараз, працюючи з фахівцями-бухгалтерами, я не можу особливо на це скаржитися, тобто ми цю проблему якось вирішили для себе.

Ірина Біла

Хоча, за словами директора компанії “Центр медіа-технологій” Романа Зінченка, це далеко не перша проблема, яку їм вдалося вирішити самотужки. І, можливо, не остання.

Марія Щур

У середовищі львівських батярів (тобто, гульвіс і пияків) будь-яка горілка називалася «бачевський» – за прізвищем власника знаменитої Львівської фабрики лікерів та горілок. Продукція заводу Бачевського була настільки якісною, що нею галицькі підприємці навіть давали хабарі чиновникам у Відні.

Про родину львівських промисловців, домовласників та добродійників Бачевських розповідає ведучий рубрики «Українські підприємці в історії» Віталій Пономарьов.

Віталій Пономарьов

1782 року тридцятирічний Леопольд Максиміліан Бачелес заснував ґуральню у селі Вибранівцях в околицях Львова. Після охрещення у кафедральному костьолі столиці Галичини він прийняв прізвище «Бачевський», а за деякий час переніс свою винокурню на Підзамче у Львові.

Підприємство Леопольда Бачевського успадкував його онук Йосиф Адам, який почав із заміни технологічного обладнання фабрики на нове – голландське та французьке. Згодом Йосиф збудував завод для очищення спирту, запровадив систему економії сировини та рекламу готової продукції. Упродовж багатьох років він працював у Торгово-Промисловій палаті Львова, обирався до Ради міста і уславився як добродійник. 1856 року родина Бачевських придбала у центрі міста, на нинішній вулиці Хмельницького палац Целецьких і на його місці звела новий будинок для горілчаної фабрики.

Старший син Йозефа Бачевського Леопольд вивчав хімію у Віденському університеті, пізніше викладав у Сільськогосподарській академії в Дублянах, очолював Торгово-Промислову палату Львова. Він опікувався розвитком залізниці у Галичині і фінансував Вищу школу міжнародної торгівлі. Молодший син Йозефа Генрік був доктором права і, як і його батько, неодноразово обирався до Ради Львова.

1911 року брати Бачевські успадкували родинне підприємство, яке галичани називали «фабрикою горівок», і модернізували виробництво. Завод випускав тоді 300 сортів лікерів та горілок у фігурних фірмових пляшках. А знаменитий «Лікер Бачевського» вважався найкращим в Європі, і його подавали навіть у кав’ярнях Парижа.

1920 року власниками фабрики стали сини Леопольда – Стефан та Генріка – Адам. У перші дні Другої світової війни підприємство розбомбила авіація нацистів, згоріли великі склади готової продукції, а також родинна каплиця Бачевських на Личаківському цвинтарі. Невдовзі після приходу до Львова Червоної армії Стефан та Адам Бачевські були заарештовані, згодом вивезені до Донбасу на примусові роботи на копальнях і там загинули 1940 року.

У другій половині ХХ століття у виробничих корпусах фабрики Бачевських розміщувалося машинобудівне підприємство, пізніше – завод алмазних інструментів, згодом – Львівський лікеро-горілчаний завод. Нині виробництво фірмових горілки та лікерів відновлюють онуки Леопольда Бачевського. А на площі Ринок у центрі Львова досі стоїть будинок Бачевських із левами на фасаді.

Марія Щур

Ви слухали передачу “Економічний журнал”, яку підготувала і провела Марія Щур.

На все добре!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG