Доступність посилання

ТОП новини

Піскун порушив 5 кримінальних справ.


Віктор Міняйло


Київ, 20 вересня 2005 - Генеральна прокуратура України порушила 5 кримінальних справ, у яких фігурують чиновники Ради національної безпеки і оборони України, повідомив на брифінгу Генпрокурор Святослав Піскун. Однак він зауважив, що не бачить у діях цих чиновників корупції.

Святослав Піскун почав брифінг лекцією про роль корупції в історії України і лише згодом перейшов до конкретики.

Він повідомив, що після завершення перевірки заяв Олександра Зінченка про корупцію на вищих щаблях влади Генпрокуратура порушила 5 кримінальних справ. Щоправда, Святослав Піскун не бачить корупції в цих справах:

“У ході слідства перевіряється причетність до вчинення злочину першого заступника голови вищого господарського суду України Хандуріна, секретаря РНБО Петра Порошенка, завідуючого секретаріатом РНБО, радника секретаря РНБО Івченка. За доводами Зінченка про кримінальне минуле одного зі службовців РНБО витребувані та вивчені три закриті у попередні роки кримінальні справи. Незаконні постанови про їх закриття скасовані”.

Інші справи порушені за фактом втручання службових осіб секретаріату РНБО в діяльність судів.

На запитання, чи відтепер цим особам з РНБО буде легше зайти до Генпрокуратури, ніж із неї вийти (тобто, про запобіжний захід), Святослав Піскун відповів:

“Кожне прізвище, яке буде назване будь-ким із учасників кримінального процесу по цих справах, буде опрацьоване і кожна людина, яка носить це прізвище ,буде викликана до Генеральної прокуратури і допитана. А якщо її покази будуть протирічити матеріалам справи або мати якісь неузгодженості, будуть проводитися і очні ставки, і відтворення обставин, і працюватимемо іншими слідчими заходами, щоб встановити істину”.

Прокоментувати брифінг генерального прокурора я попросив депутата-юриста з фракції Блоку Юлії Тимошенко Сергія Головатого:

“Тиск на суди – це теж корупція. Якщо є факт тиску на суддів, ті, хто чинив тиск, вони вже не мають бути при владі. Їх треба притягати до політичної відповідальності. Якщо виходити з того, що на сьогоднішній день маємо в діяльності Генпрокуратури – це в основному піар. Піскун може “піарити” і далі, і в цій справі, і в тій справі, показувати, що він щось робить. Але в більшості, що робив Піскун за ці часи, – це був його особистий піар”.

Подібної думки про брифінг Святослава Піскуна і представник старої лівої опозиції, перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко:

“Жодна з кримінальних справ, як би вона не була порушена, вона не буде доведена до кінця. І ми з вами є свідками, у тому числі і представники нової влади, які обіцяли на другий день розкрити вбивство журналіста Гонгадзе, сьогодні не можуть це зробити. Їхні голослівні заяви – це тільки відволікання уваги наших громадян від змісту і суті тих процесів, які відбуваються. Як то кажуть: «Ворон ворону глаз не виклює”.

А хто має рацію - прокурор чи депутати – з’ясуємо за два місяці. Рівно такий термін дає закон на розслідування кримінальних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG