Доступність посилання

ТОП новини

Попередні результати парламентських виборів у Польщі.


Роман Крик

Варшава, 26 вересня 2005 - За попередніми результатами на недільних парламентських виборах у Польщі перемогли дві правоцентристські партії – “Закон та справедливість” і “Громадянська платформа”. Ці дві партії незабаром сформують коаліцію, на базі якої буде створений новий уряд Польщі. У вівторок, коли оголосять офіційні результати виборів, стане зрозумілим, чи майбутня право-центристська коаліція матиме конституційну більшість у парламенті. Попередні підрахунки показують, що може бракуватиме лише двоє-троє голосів.

Мало бути не так. Всі опитування суспільної думки вказували, що на виборах переможе ліберальна, право-центристська “Громадянська платформа”. Попередні результати показують щось інше: партія братів-близнюків Качинських “Закон та Справедливість” отримала на 2-3% більше голосів. Тому лідер “Громадянської платформи” Ян Рокіта, якому пророкували посаду прем”єр-міністра, тепер каже, що відповідальність за державу має взяти на себе “Закон та справедливість”, а його партія буде лише допомагати керувати країною. Схоже, Ян Рокіта, отримає посаду віце-прем”єра та міністра закордонних справ, а головою уряду буде один з братів Качинських – Лех або Ярослав.

Котрий із братів Качинських очолить польський уряд, стане відомо після президентських виборів. Тут, подібно як на парламентських виборах, фаворитами є представники “Громадянської Платформи” і “Закону та справедливості”. Останні рейтинги вказують, що виборці віддадуть перевагу кандидатові “Громадянської платформи”, побоюючись, щоб повна влади не опинилася в руках одніє партії, тобто “Закону та справедливості”. У такому випадку, ймовірно, прем’єр-міністром стане теперішній президентський кандидат Лех Качинський, який згідно з політичними прогнозами, 23 жовтня поступиться Дональдові Тускові з “Громадянської платформи”. Але може все обійтися і без другого туру. Щоб це сталося, Дональд Туск мусить отримати понад 50 % голосів у першому турі 9-го жовтня.

Майбутня урядова коаліція матиме доволі комфортні умови для керування країною, оскільки у новому Сеймі не передбачають формування сильної опозиції. Основним гравцем на цьому полі буде посткомуністичний Союз демократичної лівиці, який керував країною упродовж останніх чотирьох років. На попередніх виборах за колишніх комуністів проголосували понад 40 % поляків, тепер лише одинадцять. Це, стверджують експерти, яскраво показує, як маятник політичних симпатій повернув у праву сторону. Це також показує, що поляки хочуть змін в країні.

Місцеві експерти пояснюють, що польські парламентські вибори принесли до влади людей, яких, на відміну від їхніх попередників, не підозрюють у корупції. Навпаки, це патріоти своєї батьківщини, люди добре освічені, яких єднає шанобливе ставлення до історії Польщі та національних традицій. Інша справа, чи корупційними схемами так само бридуватимуть люди з оточення лідерів вказаних партій.

Найбільшим викликом для членів майбутньої урядової коаліції буде економіка. Тут обидві партії достатньо різні. Закон та справедливість хоче збільшити присутність держави в економіці, зміцнювати соціальну політику. Такі підходи не подобаються лібералам з “Громадянської платформи”, які є прихильниками вільної гри капіталів.

Варто наголосити, що у своїх виборчих кампаніях обидві переможні партії часто згадували, що необхідно будувати стратегічне партнерство з Україною та поступово залучати її до ЄС та структур НАТО. З цієї та інших причин російська преса вже констатує, що владу в Польщі взяли антиросійські сили.

Можливо, один з приводів для таких оцінок є й те, що партія братів Качинських різко виступає проти будови німецько-російського газопроводу по дну Балтійського моря. Лех Качинський заявив навіть, що у випадку перемоги на виборах він зробить усе можливе, щоб ця німецько-російська угода не була втілена в життя., Немає причин не вірити, що вигравши вибори, Качинський не почне втілювати в життя свої обіцянки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG