Доступність посилання

ТОП новини

Пташиний грип в Європі.


Василь Зілгалов


Прага, 10 жовтня 2005 – Вже кілька днів у Європі стежать за акціями проти пташиного грипу в Румунії і Туреччині. Місцеві органи влади здійснюють превентивні заходи у зв’язку із виявленими випадками захворювань на цю хворобу місцевих птахів. У Румунії, в зоні гирла Дунаю вакциновано навіть близько 100 тисяч людей, як запобіжний захід, хоча світ ще не знає, як достеменно захистити людей від можливої епідемії пташиного грипу.

На заході Туреччини довкола пташиних ферм, де виявлено випадки захворювання птахів, створена 3 – кілометрова карантинна зона і знищені близько 2 тисяч індиків, у котрих виявлені ознаки згаданого пташиного грипу. Тимчасом науковці працюють над тим, щоб підготувати можливий захист на випадок спалаху у світі смертельної форми згаданого грипу, відомого як Ейч5Ен1 - від нього в Азії з 2003 року загинуло 65 людей. Вчені попереджають про можливу загибель мільйонів людей, якщо вірус пташиного грипу модифікується і буде передаватися від людини до людини. Кореспондент Радіо Свобода розпитував про цю небезпеку представника Всесвітньої Організації Здоров’я в Женеві Марію Ченґ. Василь Зілгалов пропонує короткий виклад цієї розмови.

Представниця ВОЗ Марія Ченґ наголосила в інтерв’ю Радіо Свобода, що пташиний грип – це заразна хвороба , котру медики спостерігають лише у птахів та інколи у свиней. І що медиків найбільше хвилює еволюція хвороби, перехід її від диких птахів до домашньої птиці, а відтак - до людей, що може викликати при певних обставинах світову епідемію смертельного вірусу.

На запитання, як смертельний вірус передається людям, Марія Ченґ відповіла:

“Ми не знаємо достеменно, яким чином він передається людям. Це дуже рідкісне явище, коли така хвороба вражає людей, і ми думаємо, що це відбувається повітряним шляхом, коли люди захворюють від близького контакту із зараженими птахами. У випадках із вірусом Ейч5Ен1, коли люди померли, вони могли заразитися через вживання їжі, приготованої з хворих птахів або ж вдихати пил з середовища свійських курей - таким шляхом, можливо, й дістали це захворювання. Але ми достеменно ще не знаємо”.

Разом із тим представниця ВОЗ вважає, що немає підстав для обмеження вживання незараженого курячого м’яса і яєць. Вірус Ейч5Ен1 був виявлений у селах Азії.

На запитання, які симптоми цього захворювання у людей, пані Ченґ відповіла коротко:

“Це дуже подібно до простуди, і тут проявляються респіраторні симптоми: гарячка і кашель, болі в тілі та споріднені ознаки.

А що стосується лікувальних заходів супроти такої форми грипу, представниця ВОЗ пояснила наступне:

“Це є один знаний засіб лікування, котрий показав свою ефективність при лікуванні людей від пташиного грипу, але лише на ранні стадії хвороби і він називається ОСЕЛТАМІВІР АБО ТАМІФЛУ”.

Представниця ВОЗ також повідомила Радіо Свобода, що згадані ліки не є профілактичними супроти Ейч5Ен1. А вакцина, як очікується, з’явиться в США, де ведуться базові роботи над вірусом із В’єтнаму. Пані Ченґ ще раз наголосила в згаданому інтерв’ю, що прості заходи знищення пташиного поголів’я не захистять від можливої пандемії, бо вірус пташиного грипу поширюється через повітря. І все залежатиме від швидкої і злагодженої роботи всіх країн, медики і вчені з котрих зосереджені нині над здійсненням чіткого плану дій супроти можливої загрози людям - пандемії пташиного грипу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG