Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться Україні домовитись з Туркменистаном про постачання газу?


Сергій Собуцький


Так уже повелося останнім часом в Україні: чим ближче до зими – тим гостріше постає проблема забезпечення держави енергетичними ресурсами. У переддень чергового опалювального сезону Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов заявив, що відкладає на невизначений термін підписання 30-річного контракту з Україною про постачання газу. Деякі експерти зазначають, що такий крок туркменського лідера обумовлений, насамперед, бажанням разом з Російською Федерацією підвищити ціну на газ для України?

Київ, 14 жовтня 2005 - Офіційна причина відстрочки підписання раніше погодженого контракту – негаразди з розрахунками України за газ. За словами Сапармурата Ніязова, із майже півмільярдного в доларах товарного боргу Україна погасила лише 8,7 мільйона доларів. І хоча українські високопосадовці запевняли, що поставка товарів буде здійснена до кінця року, на рішення Туркменбаші це не вплинуло. Понад те, на переговорах з міністром палива та енергетики України Іваном Плачковим і головою "Нафтогазу України" Олексієм Івченком туркменський президент висунув вимогу, щоб в угоді взяла участь Росія, оскільки єдиним можливим маршрутом постачання газу з Турменистану до України є система трубопроводів російського "Газпрому".

Частина експертів схиляється до думки, що Україна крок за кроком, незалежно від урядів, підводила себе до ситуації, яку має сьогодні. На думку доктора економічних наук Ігоря Бураковського, на жаль, Україна в очах туркменських партнерів виглядає як ненадійний партнер.

Ігор Бураковський: - Маємо ту ситуацію, до якої давно йшли. Адже не секрет, що за урочистими реляціями стосовно нормальних стосунків із Туркменистаном в газовій сфері періодично виникала інформація про те , що не все так просто, що є відповідні заборгованості з боку України: є незадоволення наших туркменських партнерів стосовно того, якої якості товар і за якими цінами постачається безпосередньо в Туркменистан.

Тим часом у російському "Газпромі" вважають, що жодних тристоронніх переговорів бути не може, оскільки туркменський газ росіяни вже законтрактували на 25 років і “Нафтогаз України” змушений буде йти на їхні умови, а саме – 160 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. Проте український економіст Олексій Блінов вважає, що Україна має можливість для маневру і на переговорах буде відштовхуватись від раніше погодженої ціни з Туркменистаном у 44 долари за тисячу кубометрів.

Олексій Блінов: - Не остаточно все з Росією. Я знаю, що вона викуповує частину туркменського газу. Оскільки сам Туркменистан – країна дуже тепла, вона не є великим споживачем газу і вона експортує левову частку того, що видобуває. Відповідно якщо там хтось викуповує, то ще багато залишається. Там більша проблема – не в обсягах видобутку, а саме - транспортних можливостей.

На 26 жовтня запланований візит прем''єр-міністра України Юрія Єханурова в Ашхабад. На думку експертів, український прем''єр навряд чи зможе повністю владнати ситуацію. Україна, насамперед, має продемонструвати бажання і можливість сплачувати заборгованість, а потім уже можна говорити і про ціну на газ, та ще й реально впливати на неї. Адже Україна була, є і ще тривалий час буде основним транзитером як туркменського, так і російського газу у Європу. Далі – Олексій Блінов.

Олексій Блінов: - Протягом ближчих двох років ціни на газ для України не зростуть вище 100 доларів за 1000 кубометрів. Через цей тиск на переговорах, який відбувається з боку Росії та Туркменистану, будуть певні зміни. Але, на мою думку, на нинішній момент в України є певна сила на переговорах, яка не дозволить підняти цю планку цін до 100 доларів і вище.

А тим часом прес-служба Мінпаливенерго у п’ятницю надвечір заявила про повне порозуміння між Україною та Туркменистаном. Згідно з повідомленням ціна на наступний рік для України зафіксована на рівні 44 долари за одну тисячу кубометрів. Однак експерти не впевнені, що така ж ціна збережеться у контракті, якщо він, зрозуміло, буде підписаний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG