Доступність посилання

ТОП новини

Чи існують на території ЄС американські таємні в’язниці.


Славко Волинський


Брюссель, 15 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Попри всі попередні заперечення Європейської комісії про те, що на території Європи і зокрема в її східній частині немає таємних тюрем, Європейський Парламент сьогодні знову порушив цю тему. Члени Європарламенту вважають такі звіти ймовірними і вимагають розслідування.

Комісар ЄС у Справах Юстиції Франко Фраттіні сказав: якщо хтось із членів ЄС дозволив американцям розташувати на своїй території таємні тюрми, ці країни ризикують викликати санкції. Якщо це країни-кандидати, то вони ризикують своїм майбутнім членством. Комісар Фраттіні закликав країни ЄС провести слідчі дії у цій справі.

Нині у Страсбурзі віце-голова Європейської комісії, комісар у справах юстиції Франко Фраттіні заявив членам Європейського Парламенту, що Єврокомісія не володіє якимись конкретними даними про існування на території ЄС таємних в’язниць для підозрюваних в тероризмі, тому в комісії немає підстав застосовувати санкції супроти якихось країн Євросоюзу і звинувачувати їх у сприянні діяльності ЦРУ на території ЄС.

Говорить Франко Фраттіні: “Почнемо з того, що Єврокомісія мусить констатувати: більшість країн-членів та країн-кандидатів уже публічно категорично відкинули звинувачення в тому, що на їхніх територіях є таємні в’язниці”.

Зокрема такі спростування зробили Румунія, Польща, Болгарія , Угорщина, Естонія, Латвія, Литва, Грузія, Вірменія, Чеська Республіка та Словаччина.

Проте деякі європарламентарі зауважили, що правозахисна організація Г’юмен райтс вотч зокрема підозрює Польщу та Румунію, і хоча ці країни заявляють, що таємних тюрем на їхній території немає сьогодні, проте в минулому такі таємні центри для ув’язнення могли існувати.

Головним об"єктом звинувачень членів Європейського Парламенту стали Сполучені Штати Америки. Соціалісти, ліберали, зелені звинувачують США в “безчесті” та “беззаконні”, поведінці, що порушує права ув’язнених. А речник ліберальної фракції Європарламенту Сара Людфорд назвала Центральне Розвідувальне Управління “чорнішим від чорної діри”.

Адміністрація США ані спростовує, ані підтверджує інформацію про мережу таємних в’язниць поза межами Америки.

Представник правих Карлос Коело, виступаючи від групи народних партій, заявив, що з тероризмом боротись потрібно, але при цьому не можна нехтувати правами людини.

А речник від фракції соціалістів Мартін Руур додала:

“Якщо те, про що говорять, насправді існує, цьому потрібно негайно покласти край. Але якщо таких тюрем немає, ми потребуємо доказів, щоб припинити з такими чутками. Тому ми просимо Європейську комісію провести розслідування тих звинувачень, до чого Ви вже зобов’язалися перед засобами масової інформації, пане Фраттіні”.

Натомість Франко Фраттіні відповів, що ЄС не може бути публічним слідчим, суддею чи прокурором, таких посад не передбачено договорами про ЄС. Отже, ЄС не може проводити своє власне розслідування цієї справи. Водночас пан Фраттіні пообіцяв присутнім парламентарям, що Єврокомісія буде активно обговорювати цю тему з країнами-кандидатами, правозахисними організаціями і в тому числі з офіційним Вашингтоном. Зокрема він наголосив:

"Єврокомісія продовжуватиме пильно стежити за розвитком подій щодо згаданих звинувачень. Це буде також робитись і на рівні держав-членів, але відповідно до європейського законодавства. Такий моніторинг буде відбуватись і на міжнародному рівні, ЄС також розраховує на ініціативи США".

І на завершення Франко Фраттіні звернув увагу на те, що в Німеччині й Італії вже розпочалось розслідування стосовно викрадення мусульманів оперативними працівниками ЦРУ і додав, що Суд Іспанії розпочав вивчення справи, пов’язаної з частими прильотами на іспанський острів Майорка літаків ЦРУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG