Доступність посилання

ТОП новини

Річниця “Помаранчевої революції” залишається в центрі уваги закордонної преси і насамперед російської.


Петро Кагуй

Прага, 22 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Російська газета “Ведомости” проводить деякі порівняння постреволюційної України із нинішньою Росією.

“В Україні є дещо таке, чого немає і не може бути в сучасній Росії. Наприклад, свобода слова. На будь-якому каналі телебачення, у будь-якій газеті кожен політик, експерт і пересічний громадянин може критикувати владу настільки жорстко, як йому цього хочеться. І ніхто не телефонує до редакції з апарату президента із істеричною вимогою - припинити “провокацію”.

Є у постреволюційній Україні, - продовжує московське видання “Ведомости”, - і реальне змагання політичних суб’єктів. Опозиційні сили – Партія реґіонів Віктора Януковича і партія Юлії Тимошенко – зараз, за опитування громадської думки, є лідерами і чомусь ніхто й не сумнівається, що ці сили спокійно дійдуть до парламентських виборів, їхню реєстрацію - не скасують, доступу до ефіру - не перекриють, а їхніх спонсорів – не заарештують.

В Україні, на відміну від Росії, також, іноді відправляють у відставку досить високих чиновників, підозрюваних у корупції та у кричущій неефективності управління”, - зауважує газета “Ведомости”. Автор статті також звертає увагу на те, що Віктору Ющенку вдалося зміцнити позиції України у світі. І за минулий рік Україна опинилася у ніші країни–лідера колишнього СРСР, тоді як ще донедавна здавалося, що ця ніша на віки вічні закріплена за Росією.

А вже інший російський часопис “Коммерсантъ” пише, що українські “помаранчеві” об''єднуються перед “біло-голубою загрозою” у боротьбі за владу напередодні парламентських виборів. При цьому згадано і Народну партію, передвиборчий блок Володимира Литвина. І якщо такий сценарій буде реалізовано у життя, - пише “Коммерсантъ”, то у березні наступного року, не дивлячись на зміну політичного сезону, у моді і надалі залишатиметься “помаранчевий колір”. На виборах 2006-го року стоятиме лише питання про його відтінки.

А ще одна московська газета “Известия” зазначає, що зміна влади в Україні після “Помаранчевої революції”, змушує Росію по-новому подивитися на яскраві і суперечливі події у сусідній державі. Загальний тон ставлення до української ситуації в Росії – негативний. Але, - робить висновок російська газета “Известия”, - “головне, потрібно пам’ятати, що Україна – не провінція Росії, а самостійна держава. І тоді усе стане на свої місця”.

Тим часом, американська газета “Christian Science Monitor” наголошує, що українці відзначають першу річницю “Помаранчевої революції” із дивною сумішшю: гордості, розчарування і тривожного очікування. Бо економічні біди та політичні баталії завдають прикростей українцям після минулорічної революції”.

“Помаранчева революція” назавжди змінила країну. І хто би не прийшов до влади у майбутньому, він завжди боятиметься народного гніву... Люди зрозуміли, що вони спроможні домогтися змін”, - цитує газета учасника минулорічних подій на ім’я Ярослав Ведмідь.

Американське видання “Christian Science Monitor” пише, що конфлікт, розкол між лідерами “Помаранчевої революції” Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко приголомшили багатьох українців, - зазначає американська газета “Christian Science Monitor”.

А вже німецька газета “Die Welt” у сьогоднішньому числі звертає увагу на те, що лідери “помаранчевої революції” Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко, після вересневого розколу, знову взяли курс на зближення.

Видання “Die Welt” нагадує своїм читачам про перебіг подій минулорічної давності, коли підтасування голосів на користь кандидату від колишньої влади, протеже Москви Віктору Януковичу – підняло на ноги сотні тисяч демонстрантів. А після тижня протесту, як стало відомо згодом, окремі представники старої влади були готові віддати наказ стріляти по цивільних демонстрантах.

Після перемоги на президентських виборах, Віктор Ющенко намагається реформувати свою країну і просувати її на шляху входження до Європейського Союзу та НАТО. А 1 грудня на саміті ЄС-Україна буде зроблено спробу прискорити цей процес.

Наразі, - продовжує часопис “Die Welt”, багато українців переймаються питанням: що мирна революція, окрім вільних виборів і свободи слова, принесла їм особисто. Результати опитування громадської думки свідчать про відчутну втрату довіри населення до нової влади. “Багато обіцянок революціонерів поки що не виконані”, - підсумовує німецька газета “Die Welt”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG