Доступність посилання

ТОП новини

Чисто, як у Європі – закарпатські селяни вивчають досвід сусідів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 24 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Тонни сміття, що часто-густо валяються просто під ногами,- це те, що закордонні туристи помічають відразу при в’їзді в Україну. Очистити мальовничі закарпатські краєвиди від сміття, а заодно і створити екологічне підприємство запропонували мешканцям місцевого села австрійські інвестори. Однак підозрілих закарпатців, які вже жили поряд з військовою частиною, виявилося не так легко переконати, що жити поруч із сміттєвим заводом буде безпечніше. Тоді австрійці запросили українських селян до сусідньої Угорщини, де подібне підприємство працює вже багато років. На безкоштовну екскурсію погодилися 70 мешканців села Широке, що на Виноградівщині.

Австрійська фірма “Energie AG Oberösterreichen” пропонує закарпатцям послуги щодо переробки й утилізації відходів, які валяються у великих кількостях просто неба на берегах Тиси. До речі, навесні поточного року десятки тонн побутового сміття якимось чином потрапили під час повені в річку, і його довелося виловлювати вже тутешнім комунальникам на території Угорщини.

Австрійці обіцяють звести в Широкому сучасне сміттєсховище на місці колишнього військового полігону, створити нові робочі місця і поліпшити інфраструктуру Виноградівського району. Все було б, як то кажуть, нічого, якби проти іноземців і районних властей не виступила громадськість села. Перспектива жити поряд зі сміттєсховищем не на жарт стурбувала людей. Питання будівництва об’єкту, отже, зависло у повітрі.

Такий підвішений стан справи аж ніяк не влаштовував інвесторів. Австрійці порадились між собою і запросили широчан ознайомитися з роботою дочірнього екологічного підприємства в Мішкольці. Переконатись на власні очі у безпечності технологічного процесу захотіло 70 осіб. В Угорщину їх привезли на комфортабельному автобусі, розмістили у затишному готелі. Проїзд, прожиток і харчування оплатила фірма-інвестор.

Два дні широчани уважно придивлялись до нового виробництва, що діє за європейськими стандартами на околиці обласного центру. Зокрема, отримали можливість побачити селективне наповнення контейнерів для сміття за дванадцятьма параметрами, їхнє автоматизоване вивантаження. У Мішкольці площа сховища займає 10 гектарів. Дно котловану ізольоване, щоб нечистоти не потрапили у ґрунтові води. Здійснюється контрольоване вивільнення біогазу тощо.

Громадським контролерам з України побачене прийшлося до душі. Переважна більшість з них вже не виступає проти створення українсько-угорського підприємства. Однак Широцький сільський голова поки що не квапиться давати згоду. Він кілька разів наполягав на організації зустрічі з представниками місцевої громади. Хотів отримати з перших рук інформацію про те, чи мешканці міста справді задоволені таким сусідством. Але його прохання залишили без уваги. Депутат Виноградівської міськради Михайло Магочі теж має низку зауважень з приводу відкриття нового виробництва. Стосуються вони організаційних аспектів і фінансової вигоди для міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG