Доступність посилання

ТОП новини

Як святкують Різдво українці в Польщі.


Єва Поштар Варшава, 24 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Різдво у Польщі, які і у решті західної Європи, наступає за новим календарем, 25 грудня. А за яким стилем святкуватимуть цього року Різдвяні свята українці родом із Підляшшя, Холмщини, Надсяння, Бойківщини і Лемківщини? Як відзначатимуть свято кількасот тисяч українців, які приїхали у Польщу на заробітки? Коли святкують православні, а коли греко-католики?

Значна частина українських заробітчан, які мають родини в Україні, поспішають на свята додому. Для Ростислава Крамаря, наукового працівника Варшавського університету, відзначати свята Різдва Христового можна лише удома, з найближчими, друзями.

"Дивно би було, що будучи так близько, так тісно зв"язані з Україною ми раптом переходили на латинський календар. Цього не можу зрозуміти. Відзначаємо, так, як багато українців котрі перебувають в Польщі - в той спосіб, що їдемо в Україну на свята. Україна дуже близько, легко доїхати. Оскільки я знаю тут ті осередки, де зараз проживають українці на свята порожніють."

Ті ж, що переселилися до Польщі з родинами, змінюють уже тутешні традиції, наближаючи їх до рідних, українських. Варшавська православна парафія св. Марії Магдалени користується новим літургічним календарем, тобто святкує Різдвяні свята в грудні, разом з поляками. Але, як каже Радіо «Свобода» настоятель православної парафії о. Анатолій Шидловський, протягом останніх десяти років постійно збільшується кількість вірних, які прибули з України. А нова українська еміграція хоче святкувати Різдно Христове так як в себе вдома, тобто у січні - "за старим стилем". О. Анатолій Шидловський:

" Очевидно, хто може, вертається, їде до себе на батьківщину, але багато залишається, тут у нас місці, ми їх тут вітаємо, робимо зустрічі з ними, колядки співаємо разом. Ті, які залишаються, відчувають, що вони не є без опіки. Мають тут Дім Божий, можуть прийти і переживати разом тут свята."

Подібно до варшавських православних, двічі святкують Різдво і у варшавській греко-католицькій парохії отців Васліян. Хоча тут, здається, церковні ієрархи хочуть звести святкування до одного календаря, того, за яким святкують в Україні. Говорить парох парохії ОО. Василіан отець Петро Кушка:

"Зараз Митрополит зарядив, щоб взагалі парафія перейшла на "старий стиль" і від нового року так має статися. Проблема перестане існувати для одних, я"явиться проблема для других - для тих, що працюють, що їм зручніше і практичніше святкувати за новим стилем."

Святкувати Різдво двічі: в грудні та два тижні пізніше, у січні, здається не є якоюсь варшавською вигадкою. В місцевостях українсько-польського пограниччя: Підляшшя, Холмщини, Надсяння, Бойківщини і Лемківщини, традиційно на Різдвяну вечерю запрошують і за новим григоріанським і старим юліянським календарем. А у Варшаві усі ці традиції переплелися, говорить православний парох із Варшави Отець Анатолій Шидловський:

"Ті наші парафяни, котрі походять із Підляшшя, Холмщини може трохи інакше святкують. Ті які із Білосточчини, чи Карпат- значить лемки, то мають свої такі інші традиції, інші колядки.

Але і є для всіх одне - ялинка ставиться в домі кожного. Пізніше Святий Вечір то є пісні блюда, не вживаємо м"яса. На Коляду цілий день ніхто не їсть, не п"є, чекаємо цієї зірки. Як засвітить - можемо сідати за вечерю.

Це у Варшаві, бо у нас на сході Богослуження починається о 2-3 ночі. Пізніше є стіл, там завжди є кутя за нашою традицією і якісь страви, які хто може. Ми тут у Варшаві ще вживаємо рибні страви. А це наша традиція Холмщини і Підляшшя. Так що ми тут рибу маємо на Святий Вечір."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG