Доступність посилання

ТОП новини

Тривають українсько-російські газові переговори.


Віктор Міняйло Київ, 27 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Українсько-російські проблеми в газовій сфері і сьогодні залишалися в центрі уваги політиків і експертів. Головною інтригою дня стали питання: чи дійсно Україна вже підписала контракт з Туркменістаном на поставку газу? Якщо так, то за якою ціною? І чи дійсно Газпром погодився на поетапний перехід на ринкові ціни, як це наполегливо пропонує українська сторона?

Російська сторона погодилася на запропонований Україною поетапний перехід на нові принципи взаємовідносин у газовій сфері, - про це вранці заявив журналістам міністр палива і енергетики України Іван Плачков, напередодні фахової дискусії, організованої у Києві Центром Разумкова. За словами міністра, Росія направила Україні проекти трьох угод: на постачання російського газу в Україну, на транзит російського газу в Україну, а також на транзит туркменського газу територією Росії. Іван Плачков пояснив, що сам російський “Газпром” визнав, що газотранспортні системи обох країн технічно не готові до переходу на ринкові відносини. Він повідомив, що українська сторона пропонує встановити базову ціну, яка враховуватиметься у “формулі ціни” на рівні 65 доларів за тисячу кубометрів. Але невдовзі і російський віце-прем’єр Віктор Христенко, і прес-служба “Газпрому” спростувала заяви українського міністра щодо згоди російської сторони на поетапний перехід на європейські ціни.

А ще Іван Плачков повідомив журналістам, що в портфелі має контракт, підписаний з Туркменістаном на постачання туркменського газу в 2006 році. Він пояснив, що ціна є взаємовигідною і дуже прийнятною для України - 60 доларів за тисячу кубометрів, але туркменський газ, за його словами, не перекриє дефіцит російського.

Усе це він також розповідав учасникам робочої наради з енергетичних питань, яка під головуванням президента України Віктора Ющенка відбулася сьогодні в закритому режимі. За повідомленням прес-служби глави української держави, учасники наради обговорили низку практичних заходів, пов‘язаних з поетапним переходом до зміни умов транзиту й поставок газу. Також йшлося про необхідність запровадження з наступного року нових підходів у використанні газових сховищ в Україні, а також диверсифікації енергопостачання.

Прокоментувати ще один день російсько-українського газового протистояння ми попросили директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Саприкіна:

“Наскільки мені відомо Україна і Туркменістан підписали угоду. Це було за останнього візиту української делегації до Туркменістану. Про те, на мою думку, про це повідомить сам президент Ющенко. Оскільки він корегував переговори, тобто зв‘язувався з Туркменбаши, тобто він має зробити такий подарунок українцям перед Новим роком. Що саме підписали, невідомо. Скоріш за все такий договір, або контракт, між двома країнами на сьогодні існує.

Кор.: Пане Саприкін. Сьогодні на нараді у Президента обговорювали питання диверсифікації енергопостачання. Наскільки Україна готова до такої диверсифікації?

Остання газова криза неприємна для України і для Росії. Проте і в цьому процесі є позитивні моменти. Диверсифікація досить складний захід. Наприклад, норвезький газ для Польщі коштує дорожче, ніж російський. Але країна пішла на це. Також іранський газ теж є досить дорогим. Таким чином перехід на нові ціни, підвищені для України з боку Росії, підштовхує Україну до реалізації проектів диверсифікації. Якщо ціни зростуть – це зробить реальним постачання газу, наприклад, з Ірану. Проте не можна казати, що це буде зроблено завтра, або через пару років. Це такий проект, який буде реалізований у стратегічній перспективі. Проте Україну зараз реально змушують займатися проектами диверсифікації”.

Сьогодні ввечері відбулася телефонна розмова президентів Віктора Ющенка та Володимира Путіна. Президенти домовилися, що Іван Плачков завтра вирушить до Москви для продовження переговорів із газового питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG