Доступність посилання

ТОП новини

Непомітні 5 днів політ реформи.


Віктор Міняйло Київ, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Те, про що так довго говорили влада і опозиція відбулося тихо і непомітно. З Нового року набрали чинності зміни до Конституції. З президентсько-парламентської республіки, Україна перетворилася на парламентсько-президентську. Зменшилися повноваження президента, а парламенту, відповідно, збільшилися.

Згідно з новою Конституцією, після виборів парламент формує більшість, і призначає прем‘єр-міністра. Щоправда, якщо протягом 30 днів депутатам це не вдається, президент може розпустити парламент. А от відправити у відставку прем‘єра він вже не зможе. За главою держави також залишили право призначати міністра оборони, закордонних справ і голову СБУ, але лише за згоди парламенту. Решту міністрів призначають депутати.

Ще однією новизною політреформи є суто партійні вибори, зниження до 3% прохідного бар‘єру на парламентських виборах і так званий імперативний мандат. Тобто депутат, обраний за списком партії, вже не матиме право емігрувати до іншої фракції. Лише з парламенту!

Президент України Віктор Ющенко, хоча й обіцяв до 1 січня не коментувати політичну реформу, напередодні Нового року в інтерв‘ю трьом Українським телеканалам зазначив, що його позиція негативна по відношенню до ухвалення закону, який змінив конституцію. І додав, що питання конституційного ладу повинні визначатися через розмову з громадою, через референдум і національну згоду.

Уточнити позицію президента України ми попросили його представника у Парламенті Бориса Безпалого:

“Чому 5 днів живемо в умовах конституційної реформи і не помічаємо? Тому що ті, хто її робили – робили для себе. Це перетягування владного канату в системі влади. Там про простих людей не йшлося і нічого доброго їм не планувалося. Не відчувається, тому що не зібрався парламент. Там є одна погана норма, яка дозволяє парламенту постановами давати поточні доручення уряду. Я думаю, коли збереться Рада не буде нехватки в таких дорученнях. Я думаю, цей негатив люди відчують досить швидко, тому що переводити уряд на ручне парламентське управління – це однаково, коли власник корабля втручається в дії капітана. Хотілося б щось сказати про позитиви, але нічого доброго, крім того, що посилиться контроль парламентський за урядом після виборів, немає. В цілому, звичайно – це негативна річ”.



Це говорив представник президента в Парламенті Борис Безпалий:

Опозиція також усвідомлює, що конституційні трансформації займуть якийсь час. Член парламентської фракції СДПУ(О) Ігор Шурма:



“Внесення змін до Конституції не означає що ці зміни наступлять одно моментно. Ми не маємо ще досконалого законодавства, закону про Кабінет Міністрів, закону про Президента.

Мені видається, що ментально президент України є створений під оцю політичну реформу. Тому що в своїй душі Віктор Ющенко – це є творець, це є художник. І йому пасує презентувати Україну, відстоювати її на міжнародному рівні і водночас мати важіль розпуску парламенту, повноваження якого зміняться. Тому оця модель парламентсько-президентської республіки ідеально пасує чинному президенту. Тому потрібен лише час усвідомити, що зміни відбулися, і з цього року в Україні все буде “не так!”


“Так!” вважає член СДПУ(О) Ігор Шурма.

Для повноти картини ми спитали про те, коли ж набудуть чинності конституційні зміни, у політолога. Говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов:



“Норми нової конституції вступають в дію при формуванні парламентської коаліції і коаліційного уряду. Тому зміни, які стосуються оцієї нової процедури, поки що сплять. Це такі сплячі норми, які проснуться коли почнеться перша сесія парламенту нового скликання. Але нова конституція і нові норми, які стосуються утворення парламентської більшості, роботи уряду носять м‘який характер. Багато в чому ця м‘якість нової політичної системи потребує до оформлення. Це багато в чому залежатиме від співвідношення політичних сил, від активності президента, від результатів виборів.

Президент говорив, що саме реформа у цьому варіанті його не влаштовує до кінця. А не реформа, як принцип. Назад у дореформений стан шляху немає, але є шлях до корекції: м‘якої, коректної, елегантної”.


Вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

А польський літератор Мечислав Шарган писав: щоб Конституція стала гіршою, її постійно потрібно покращувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG