Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса: політична криза в Україні може знову призвести до газової кризи в Європі.


Михайло Мигалисько Прага, 12 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Західна преса далі широко обговорює політичну кризу в Києві та російсько-українські газові відносини.

«Київські безладдя ставлять під сумнів газову оборудку», «Збіг подій поставив Ющенка у непевну ситуацію» – це заголовки двох статей у британському виданні Financial Times. А американський тижневик Newsweek про політику президента Росії Владіміра Путіна пише в аналітичній статті за назвою «Людина із бритвою».

Влада – це двогостра зброя, сказав колись американському тижневикові Newsweek президент Росії Владімір Путін і порівняв її з бритвою в руках п’яниці. А послуговуючись нею незграбно, можна зашкодити й собі.

Останнім часом сам Путін грає п’яного – і він поранений, пише Newsweek. Видання вважає, що криза в Україні – це лише останнє з низки самозавданих поранень, від заплутаного закриття нафтової компанії «ЮКОС» до незграбного втручання в помаранчеву революцію в Києві.

Москва перебирає головування у групі держав «Великої вісімки», і це мало стати довгоочікуваним затвердженням репутації Росії на Заході. Очікувалося, що Кремль виявить найвищий рівень поведінки. Однак цього не сталося. Тактика скорочення постачання газу до Європи призвела до неприємних наслідків, а Путін і компанія ще раз довели, що вони є бандою, яка не вміє прямо стріляти – так різко висловився колишній посол США в Росії Стівен Сестанович, пише Newsweek.

Американське видання відтак запитує, як це можливо, що пан Путін так часто допускається грубих помилок. Адже він навіть написав дисертацію про те, як Росія може за допомогою своїх природних ресурсів повернути собі глобальну роль у світі.

Пояснення феномену прорахунків президента Путіна Newsweek знаходить у самій природі його режиму: це саморуйнівне поєднання зарозумілості з параноєю, сили зі слабкістю, пише американський тижневик Newsweek.

А видання британських ділових кіл Financial Times у четверговому випуску відразу в кількох статтях аналізує урядову кризу в Україні та обговорює ймовірні політичні наслідки зустрічі в Казахстані президента Росії Владіміра Путіна та президента України Віктора Ющенка. «Колотнеча у Києві кидає ще більше сумнівів на газову домовленість», – пише Financial Times і уточнює, що усунення уряду України викликало нові питання довкола минулотижневої домовленості з Росією стосовно ціни на газ. Зрештою, ця домовленість виявилася крихкою зразу після її підписання, вважає Financial Times і зауважує, що партії, які призвели до урядової кризи в Україні, ймовірно, йтимуть на парламентські вибори з обіцянкою переглянути газову угоду, а в разі перемоги домагатимуться нової домовленості з Росією. Це може призвести до нових непевностей щодо постачання російського газу до Західної Європи, вісімдесят відсотків якого проходить через Україну.

Під час першої зустрічі після газової кризи президенти Владімір Путін та Віктор Ющенко запевняли, що вони дотримають ухвалену домовленість, пише Financial Times. Але британський часопис, посилаючись на експертів, зауважує, що загроза для дотримання російсько-української газової угоди може надійти від Туркменистану, який втратив, бо продає газ вчетверо дешевше, ніж Росія. Існує, отж,е ризик, що туркмени намагатимуться підвищити ціну за свій газ, пише британська ділова газета Financial Times.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG